7. 10. 2004 | Lucie Vítková

Sparta vyhnala Pruska z branky a udolala Vítkovice

5., čtvrtek 7. 10. 2004
Sparta - Vítkovice SPA - VIT
Sparta: Bříza – Melichar, Pilař, Hanzlík, Dobroň, Schnábel, Richter – Kotrla, Netík, Kratěna – Chabada, Marek, Ton – Hlaváč, Nedvěd, Výborný – Sivek- Kašpařík, Olesz
Vítkovice: Prusek (13. Pinc) – Černošek, Philipp, Seman, Hudec, Malík, Kumstát, Rimmel, Jurečka – Turek, Burger, Moravec – I. Padělek, Šimíček, Hubáček – Irgl, Štefanka, Varaďa – Kolher, Hulva, Tomášek
Branky a nahrávky: 4. Chabada (Marek, Ton), 9. Kratěna (Melichar), 13. Výborný (Nedvěd), 53. Nedvěd (Výborný, Melichar) – 14. Štefanka (Kumstát, Malík), 23. Štefanka (Varaďa), 52. Tomášek (Moravec, Philipp) Rozhodčí: Husička - Unzeitig, Hejduk. Vyloučení: 6:9. Využití: 2:2. Diváci: 3600
Ve druhém domácím utkání zavítali do T-Mobile Areny hráči Vítkovic. Ve 13. minutě však byli zralí na ručník, když po gólech Chabady, Kratěny a Výborného vedla Sparta už 3:0. Vítkovičtí se ale probudili a gólem Štefanky stačili ještě v první třetině snížit. Ve druhé části znovu Štefanka dostal svůj tým zpět do hry. Když zbývalo necelých sedm minut do konce radoval se z vyrovnání Tomášek. O necelou minutu později strhl vedení na stranu Sparty Petr Nedvěd a domácí tým dokráčel k vítězství 4:3.

Fotogalerie

Komentář

Před velmi prořídlými tribunami v T-Mobile Areně se hned v úvodu zápasu prohnal podél mantinelu Hubáček. Vzápětí střílel Seman, ale Bříza v domácí brance byl pozorný. Poté putoval na trestnou lavici Chabada, chvíli po něm ostravský bek. Ve zkrácené přesilové hře zavezl puk do pásma Výborný, našel na brankové čáře postaveného Marka, který přihrál zcela volnému Chabadovi. Ten již neměl problém poslat bekhendem puk do odkryté branky- 1:0. Když si Marek vytvářel vhodnou střeleckou pozici v soupeřově pásmu, nedovoleně ho poslal k zemi obránce Rimmel, který za podražení usedl na trestnou lavici. V následné přesilové hře se sparťané radovali podruhé. Melichar od modré přesně nahrál Kratěnovi, který si nabruslil před Pruska a střelou nad jeho rameno rozvlnil síť- 2:0. O chvíli později mohl Marek po kombinaci s Tonem ještě skóre navýšit, ale tentokrát střelu lapil připravený Prusek. Ve 13. minutě střílel Nedvěd, Pruskem odražený puk se dostal na hůl Davida Výborného. Ten neměl problém vrátit puk za záda hostujícího brankáře- 3:0. Třetí gól vyhnal z branky Martina Pruska, kterého nahradil Marek Pinc. Pinc jakoby spoluhráče před sebou polil živou vodou. Malík našel Kumstáta, který křižně nabil najetému Štefankovi. Ten střelou z první propálil vše co mu stálo v cestě včetně brankáře Břízy- 3:1. Ke konci třetiny v přesilové hře se znovu až před Pince prokličkoval Marek, tentokrát na něj nevyzrál.

Na začátku druhé části se po odraženém puku ocitl sám před Pincem Kratěna, poté přes hráče střílel Nedvěd. Pinc se však nachytat nenechal. Z protiútoku vystřelil Varaďa, Břízou vyražený puk si za brankou dojel Štefanka a střelou zpoza branky o Břízova záda vrátil Vítkovice do zápasu - 3:2. Sparta se nevzdávala. Marek s Richterem ujížděli sami na hostujícího brankáře, avšak v poslední chvíli Richtera zahákoval Seman. Sudím nařízené trestné střílení neproměnil Jan Marek. Neujaly se ani střely Hlaváče a Výborného. Naopak Bříza měl plné ruce práce s pokusy I. Padělka a tvrdou ranou legionáře Malíka. Nahození Pilaře skončilo v lapačce Pince, bomba Hlaváče z metru přelétla branku. Nedvěd po přihrávce Výborného prováhal gólovou šanci, kličky Výborného ke gólu rovněž nevedly. Vítkovice zamkly Spartu v obranném pásmu při přesilové hře. Střela Moravce skončila na boční síti domácí branky, ostatní pokusy zlikvidoval Petr Bříza. Chabada zblízka golfovým úderem trefil pouze připraveného Pince. Sivek po střele Netíka netrefil úplně prázdnou branku.

Poslední část začala ve vlažnějším tempu. Marek sám v útočném pásmu neobešel dvojici beků hostí. Vítkovice si v přesilové hře nevytvořili moc šancí, ty nebezpečnější zlikvidoval jistý Bříza. Markův útok přečíslil obranu hostů, ale Chabada prováhal vhodnou šanci pro přihrávku. Pincovy betony provětral z kruhů energií nabitý Marek. Náhradní gólman Ostravanů však svůj tým stále držel. Schnábel čistě odzbrojil I. Padělka, ale vzápětí sekal a putoval za katr. V přesilové hře se Vítkovickým podařilo vyrovnat. V 52. minutě vystřelil od modré Philipp a po teči Varaďi s Tomáškem puk proplul za Břízu- 3:3. Sparta se po vyrovnání vrhla do útoku. Hned o minutu později to přineslo ovoce. Melichar nahrál Výbornému a ten přesně přihrál Nedvědovi před odkrytou Pincovu klec- 4:3. Vzápětí ujel Ton, ale tváří v tvář Pincovi neuspěl. Tečku za ne příliš pohledném utkáním udělal exsparťanský útočník Šimíček, který při power play obdržel desetiminutový trest za nesportovní chování.

Ohlasy trenérů

Leo Gudas (Sparta): "Musíme naše hráče pochválit. I za stavu 3:0 hráli dál stejně, ale dostávali jsme laciné branky. Je škoda, že jsme nedali ve druhé třetině více gólů, protože šance jsme na to měli. Broš nehrál kvůli chřipce."

Aleš Tomášek (Vítkovice): "Měli jsme za sebou dva parádní zápasy, ale dnes jsme v první třetině jen stáli a bruslila Sparta. Úvodní část byla z naší strany hrozná. Za stavu 0:3 se hraje špatně. Sice jsme dokázali vyrovnat, ale Sparta byla celkově lepší a neproměnila nějaké možnosti i trestné střílení. Z naší strany byla spousta chyb, včetně špatného vyhození před čtvrtým gólem."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek