16. 11. 2004 | Jan Salichov

Lídr extraligy rozhodl v poslední třetině

22., úterý 16. 11. 2004
Jihlava - Sparta JIH - SPA
Jihlava: Suchan - Ficenc, Buzek, Punčochář, Dobrovolný, Devečka, Malena, Kuchyňa, Zajac - Šmarda, Bakus, Vala - Čachotský, Padělek, Hlouch - Altrichter, Mareš, Rytnauer - Havel, Dolana
Sparta: Pöpperle - Richter, Majeský, Hanzlík, Pilař, Schnabel, Procházka, Dobroň - Chabada, Marek, Ton - Netík, Nedvěd, Výborný - Dragoun, Sivek, Kašpařík - Broš, Olesz
Branky: 40. Výborný (Kašpařík, Pilař), 47. Netík (Výborný), 51. Chabada (Marek, Ton), 55. Dragoun (Olesz, Schnabel). Rozhodčí: Venglář - Machálek, Čech. Vyloučení: 7:4, navíc Broš (SPA) 5 + do konce. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3620. střely na branku: 24:39. Průběh utkání: 0:4.
Hokejová extraliga je znovu v plném proudu. Po desetidenní reprezentační přestávce pokračovala v úterý večer kompletním 22. kolem. Dukla měla soupeři co vracet, první souboj totiž prohrála 0:5. I přesto, že se hosté dvě třetiny s udatně bojujícím celkem domácích trápili, nakonec i tentokrát vysoko zvítězili.

Komentář

Hokejová extraliga je znovu v plném proudu. Po desetidenní reprezentační přestávce pokračovala v úterý večer kompletním 22. kolem. Na ledě posledního, nováčka z Jihlavy, se představil aktuálně první tým soutěže, pražská Sparta. Dukla měla soupeři co vracet, první souboj totiž prohrála 0:5. I přesto, že se hosté dvě třetiny s udatně bojujícím celkem domácích trápili, nakonec i tentokrát vysoko zvítězili.

Z prvního gólu v utkání se mohla radovat Jihlava. V 5. minutě totiž našel před sparťanskou brankou Mareš Rytnauera a na vytáhlého útočníka Dukly zývala odkrytá branka. Rytnauer však ve stoprocentní šanci zklamal - v utkání ne naposled. V 11. minutě se do první velké šance dostali hosté. Jedovaté střele obránce Pilaře však vystavil stop jihlavský brankář Suchan. Strážce domácí svatyně o šest minut později napravil i hrubici obránce Buzka. Toho obral o puk Dragoun, který se posléze řítil sám na jihlavskou branku. A protože si sparťanský útočník se Suchanem neporadil, odcházelo se do kabin po první dvacetiminutovce za stavu 0:0.

Od druhé třetiny převzali taktovku utkání domácí. Ti srovnali s favorizovaným soupeřem krok a dokázali si vytvářet i šance. Obrovskou měl v polovině utkání Šmarda, kterého před nehlídanou brankou hostí našel Padělek. Jihlavský útočník však ani na dvakrát Pöpperleho nepřekonal. Ve 33. minutě, po Brošově faulu na Kuchyňu, dostala Dukla pětiminutovou výhodu jednoho muže v poli. Tu však přes snahu využít nedokázala. To, jak se přesilová hra využívá, vyučila Sparta Jihlavu v závěrečné minutě druhé třetiny. Po osmi sekundách vrátil svou pohotovou střelou mezi Suchanovy betony zpět do hry vyloučeného Mareše jihlavský rodák David Výborný, 0:1.

Do závěrečného dějství vstupovali domácí s chutí vyrovnat. Blízko tomu měli ve 43. minutě, kdy se do druhé velké šance v zápase dostal Rytnauer. Smolařovi utkání se však znovu nevedlo, jeho pokus o střelu mezi betony Pöpperle zmařil. O minutu později se po závaru v brankovišti Pražanů musel hlavní sudí Venglář dokonce poradit s videorozhodčím, gól však nakonec neuznal. Po těchto šancích Jihlavy uhodilo na druhé straně hřiště. Parádní přihrávku Výborného k tyči Suchanovy branky využil Netík a tým z Holešovic tak šel do dvoubrankového vedení, 0:2. Tato branka prakticky rozhodla o vítězi střetnutí. Domácí sice ještě zkusili otevřít hru a zdramatizovat utkání, namísto kontaktní branky se však dočkaly dalších dvou přesných zásahů hostí. Po gólech Chabady a Dragouna nakonec i druhé střetnutí obou týmů skončilo jasným vítězstvím Pražanů, 0:4.

Ohlasy trenérů

Slavomír Lener (Sparta): "S výsledkem jsme určitě spokojeni. Průběh zápasu odpovídal našemu očekávání. Předvídali jsme hodně osobních soubojů a také to, že nebudeme mít mnoho šancí. I přesto, že téměř čtyřicet minut nedali gól, zůstali naši hráči v klidu a věřili si. To rozhodlo."

Petr Fiala (Jihlava): "Slibovali jsme, že budeme kousat a škrábat, což se nám také více než dvě třetiny dařilo. Pak přišel rozhodující moment. I přes tři velké šance v úvodu závěrečné části se nám nepodařilo vyrovnat, soupeř naopak přidal další branky a tím rozhodl o výsledku."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek