4. 12. 2004 | Jan Chlubna

Sparťanská tvrz padla poprvé až v prodloužení

29., sobota 4. 12. 2004
Sparta - Zlín SPA - ZLN
Sparta: Pöpperle - Dobroň, Řezníček, L. Procházka, Majeský, Pilař, Jan Hanzlík, Schnábel - Ton, Výborný, Chabada - Kratěna, Broš, Kašpařík - Marek, Nedvěd, Hlaváč - Olesz, J. Straka, Kotrla.
Zlín: Altrichter - M. Hamrlík, Blaťák, Tesařík, R. Hamrlík, Nosek, Zubíček - Balaštík, Leška, M. Erat - Okál, Čajánek, Záhorovský - Barinka, M. Čech I, Kováčik - Mokrejš, Kristek, Ambruz.
Branky: 45. Chabada (Ton) - 20. Balaštík (M. Erat), 65. R. Hamrlík (Čajánek). Rozhodčí: Turčan - Čížek, Padevět. Vyloučení: 6:6. Využití: 0:1. Diváci: 6168. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.
Sparta letos poprvé doma nevyhrála a postaral se o to až její největší konkurent, mužstvo Zlína. Hosté byli dlouho o krok v před, když se na konci první třetiny prosadil elitní střelec Balaštík. Martin Chabada však ve třetím dějství vyrovnal a potvrdil vyrovnanost utkání, které dospělo až do prodloužení. V něm rozhodl v poslední minutě Roman Hamrlík.

Fotogalerie

Komentář

Už s Josefem Strakou, který v sestavě nahradil Tomáše Netíka, nastoupili hokejisté Sparty k televiznímu utkání proti Zlínu. Souboj ze samého vrcholu extraligové tabulky sliboval dobrý hokej a vyrovnanou bitvu. Samotnému zápasu předcházela slavnostní chvíle, ve které členové allstar Sparty všech dob, pánové Holeček, Havel, Gut a Tikal, pokřtili novou knihu s názvem „Naše krev je Sparta.“ Poté už se do sebe pustili oba soupeři s vervou, jejímž výsledkem bylo vyloučení Dobroně hned v první minutě. Zlínu se však přesilová hra příliš nevyvedla a Pöpperle v domácí brance si připsal jeden pohodový zákrok. Altrichter na druhé straně si poprvé vážněji sáhl na puk v půli 4. minuty, kdy vyřešil střelu Hlaváče. O pár sekund později se poprvé předvedl Josef Straka, který pěkně zakombinoval s Oleszem, ale jejich akci zakončil Procházka jen nedůraznou střelou.

V 8. minutě zlikvidoval Pöpperle velkou šanci osamoceného Záhorovského a mohl se uklidnit po prvním ostrém zákroku. Za Spartu odpovídal střelou od modré Řezníček, trefil však jen Altrichtera, jenž měl zakrytý výhled. Mezi 11. a 13. minutou si Sparta také odbyla svou první početní výhodu, ale dařilo se jí pramálo. V plném počtu naopak zaměstnal Pöpperleho Leška hodně nepříjemným tečovaným pokusem z levého kruhu. Když ve 14. minutě i Kratěna zblízka jen přestřelil zlínskou branku, rychlé úvodní tempo mírně opadlo. Až v polovině 19. minuty mohl pohnout ukazatelem skóre Chabada, dorážkou ale také pálil jen nad. Autor spálené šance byl na začátku poslední minuty třetiny vyloučen za hrubost a to se Spartě zle nevyplatilo. Po učebnicové kombinaci tří přihrávek na jeden dotek se puk dostal do mezikruží k Jaroslavu Balaštíkovi a nejlepší střelec extraligy si vylepšil statistiku o další přesnou trefu.

Úvod druhé dvacetiminutovky obstaralo vyloučení zlínského Zubíčka a velká šance Nedvěda při ponechané výhodě. Altrichter však puk v leže dokázal vyrazit. V přesilovce propásl největší možnost k vyrovnání od modré najíždějící Řezníček. Ve 27. minutě pálil z otočky Nedvěd, ale Altrichter dobře nastavil své rameno. Vzápětí způsobil menší zmatky Tomáš Pöpperle svým dalekým vyjetím z branky, Zlínští však tohoto momentu nedokázali využít. Stejně jako Sparta Noskovo následné vyloučení, při kterém se vůbec nedostala ke střele. Ani domácí hráči však hostům nenabídli sebemenší příležitosti, když byl v polovině zápasu vyloučen Hanzlík. Bylo patrné, že proti sobě stojí dvě silná a vyrovnaná mužstva.

Až na začátku 35. minuty Kašpařík u pravého mantinelu předal jednoruč puk Kratěnovi, ten vypálil na Altrichtera, ale dorážející Kašpařík v největší šanci Sparty skórovat nedokázal. O minutu později nečekaně střílel na zlínského muže s maskou Straka, ale za znejistělého gólmana nikdo nedorážel. Zlínští Medvědi o sobě dali vědět ve 37. minutě, kdy Barinka převzal přihrávku a po pravé straně najel před Pöpperleho, avšak mladý gólman byl na správném místě. Iniciativu tak opět převzali domácí, konkrétně Nedvědova řada. Dlouhou dobu vytvářela tlak na soupeřovu branku, nakonec však Hanzlík vystřelil bez patřičné razance. Závěr třetiny se hrál podle zlínských not. Na trestnou lavici odjel znovu Chabada a osm sekund před druhou sirénou musel Pöpperle předvést pohotový zákrok proti teči blízko postavného Erata.

„Ševci“ dohrávanou přesilovou hru na začátku třetí třetiny nevyužili, a tak se znovu snažili sparťané o vyrovnání. Ve 43. minutě Ton Altrichtera z nájezdu po pravém křídle ještě nepřekonal, ale o minutu později bylo dílo dokonáno. Ton napodruhé neuspěl v těsné blízkosti po přihrání Výborného, pro dorážku si však důrazně dojel Martin Chabada a v poloze padajícího střelce vyrovnal. Zasloužený remízový stav se nedařilo nikomu z účinkujících změnit, ani Barinkovi s Romanem Hamrlíkem, kteří se ocitli v dobrých střeleckých pozicích po chybě Řezníčka na útočné modré v 50. minutě. Zlín předvedl další bezchybně ubráněné oslabení, a tak už utkání směřovalo pomalu, ale jistě do prodloužení. Zazděná Dobroňova možnost z 57. minuty to jen potvrdila.

I nastavená hrací doba pokračovala ve stopách závěru třetí třetiny. Pohyb a rychlost aktérům nechyběly, šance ano. Až přesně v polovině prodloužení se ocitli hosté po tlakem, ale Hanzlíkova bomba si cestu do sítě nenašla a Hlaváč s pukem na holi efektně objížděl branku možná trochu zbytečně. V čase 63:40 vyloučil rozhodčí Turčan zároveň Martiny Chabadu a Hamrlíka. Hodně prostoru na ledě vyhovovalo lépe Zlínským. Při hře tří proti třem propadli Nedvěd s Markem a do nájezdu na Hanzlíka se dostal Čajánek s Romanem Hamrlíkem. Druhý jmenovaný přetavil nahrávku ve vítězný gól. Sparta tak ztratila domácí neporazitelnost a Zlín si z Holešovic odvezl výhru poprvé od 26. listopadu 2000.

Ohlasy trenérů

Marian Jelínek (Sparta): "Viděli jsme nadprůměrný extraligový hokej. Porážku jsme si trošku zavinili sami, protože jsme hráli na malých prostorech a neroztáhli hru po celé ploše. Druhým důvodem prohry byly neúspěšné přesilové hry. Naše úspěšnost v nich není vysoká."

Jaroslav Stuchlík (Zlín): "Utkání bylo vyrovnané a nerozhodný stav po šedesáti minutách byl zasloužený. Pro nás byla sparťanská hala zakletá a body jsme odsud nevozili. Jsme rádi, že se to povedlo a v prodloužení jsme si připsali další bod. Tím jsme to vrátili Spartě za poslední utkání u nás."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila

Kouč juniorů Netík: Těší mě, jak kluci rostli