27. 2. 2005 | Lucie Vítková, Lucie Vítková, Tomáš Zetek

Ze středočeského derby bez bodu

51., neděle 27. 2. 2005
Kladno - Sparta KLA - SPA
Kladno: Orct - Ševc, T. Kaberle, Zeman, Špelda, V. Čech, Jelínek, od 41. navíc P. Hořava - Bílek, Patera, Martin Procházka - Kysela, Zajíc, Mrázek - Horna, Hrdina, M. Hořava - Michael Frolík, Kalla, Martin Frolík.
Sparta: Bříza (12. Pöpperle) - Melichar, Majeský, Richter, Řezníček, Jan Hanzlík, Dobroň, Pilař - P. Nedvěd, Broš, Havlát - Ton, Marek, Chabada - Kratěna, D. Výborný, Hlaváč - Sivek, Olesz.
Branky: 7. Hrdina (M. Hořava), 8. Frolík (T. Kaberle), 12. M. Procházka (Ševc) – 17. Havlát (Majeský), 39. Hlaváč (Kratěna, Výborný). Rozhodčí: Schütz (Némecko) – Cambal, Unzeiting. Vyloučení: 7:9. Využití: 1:1. Diváci: 3665. Průběh utkání: 3:0, 3:2.
K l a d n o - V předposledním extraligovém kole přišli hráči pražské Sparty o možnost dostat se na první místo tabulky po základní části. Již po dvanácti minutách prohrávali na kladenském ledě o tři branky. Poté se do svatyně Lenerova celku postavil na místo Břízy mladíček Tomáš Pöpperle a zastavil lavinu domácích. Pokus o mocný obrat ale borcům s velkým "S" na prsou již body nepřinesl a ti si odvážejí z Kladna prohru 2:3.

Komentář

Úvod zápasu se nesl v klidném tempu a bez větších příležitostí. První zákrok měl po několika minutách Bříza v hostující brance z hole Zajíce, na druhé straně na Orcta nájezdem nevyzrál centr Broš. Tragická šestiminutovka Sparty odstartovala 7. minutou. Po nahrávce M. Hořavy zvedl kotouč nad betony padajícího brankáře Pražanů nikým nehlídaný Hrdina. O minutu později se měnilo skóre podruhé a znovu se radovali hokejisté Rabatu. Obrana Sparty nechala trestuhodně před brankou Michaela Frolíka, který se třetí dorážkou v řadě prosadil a zvýšil. V tu chvíli Holešovičtí nevěděli, kde jim hlava stojí a jen přihlíželi útokům Kladna. V 11. minutě rozehráli středočeši přesilovou hru na jejímž konci padl třetí gól. Bříza neudržel lehkou střelu Ševce, kterou pohotově dorazil osamocený Procházka. Nešťastný Bříza odjel střídat, přenechal své místo mladému Pöpperlemu. Rabat mohl zvýšit ještě v oslabení, kdy se k úniku nadechoval M. Hořava. V 17. minutě předvedl nádhernou individuální akci Havlát. Na modré čáře oklamal beka hostí a nezaváhal také před Orctem. Na rozdíl jediné branky mohlo snížit sparťanské duo Havlát s Nedvědem, ale druhý jmenovaný vysoko přestřelil.

Druhou část načali Pražané mnohem lépe. Havlát zpoza klece ideálně našel Broše, ale ten natřikrát nedokázal Orcta obelstít. Agilní Havlát to zkoušel znovu nájezdem, ale i tentokrát zvítězil kladenský mág. Z rohu nabil Ton Chabadovi, pohledná kombinace síť nerozvlnila. V přesilovce prováhal po Kratěnově přihrávce ideální okamžik pro zakončení Chabada. Kladenští hrozili z protiútoků. Jeden z nich hasil na poslední chvíli skluzem Pöpperle proti Hornovi. Největší šance si sparťané připisovali v početní výhodě, ovšem vždy ztroskotali na zoufalé koncovce. Kratěnův nájezd vytěsnil Orct mimo tyče. Ve 39. minutě Sparta snížila na rozdíl jediné branky. V přesilové hře poslal Kratěna brankovištěm kotouč Hlaváčovi, jemuž stačilo jen šikovně nastavit hůl. Poslední příležitost třetiny zmařil šikovný Procházka proti němuž vyšvihl parádní zákrok Pöpperle.

Do třetí třetiny vtrhlo Kladno podobně jako do té první a nebezpečně ohrožovalo branku hájenou sparťanským brankářem, ten ale dokazoval, že letos chytá ve veliké formě. Na druhé straně nezvládli přečíslení Marek s Tonem. Střelu Kaberleho dorážel Kysela, jenže Pöpperle byl pohotový. V polovině závěrečného dějství měl Rabat výhodu hrát celé dvě minuty přesilovku pět na tři. Sparta ale bránila na výbornou a zejména díky mrštnému Brošovi a Pöpperlemu ošemetnou situaci ustála. Dvě obrovské šance pak spálil domácí Procházka, který na brankáře hostí nevyzrál střelou švihem ani rychlým výpadem. V závěru zápasu se šance střídaly na obou stranách. Největší zahodila dvojice Nedvěd – Havlát, když si neporadili s gólmanem Orctem. Definitivní hřebík do rakve zabil pilař, jenž se nechal devadesát vteřin před koncem vyloučit a vzal Spartě možnost hrát power play. Trenér Lener nakonec riskoval a hru bez brankáře zkusil, ale skóre se již nezměnilo.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Müller (Kladno): "Vyšla nám výborně úvodní část hry. Od druhé třetiny byla Sparta lepší, navíc jsme ji umožnili dostat se do náporu zbytečnými vyloučeními. Ve třetí třetině jsme si hlavně hlídali výsledek, což se nám podařilo a hráčům musím za předvedený výkon poděkovat. Pokud se týká Gardoně, má naražená žebra, ale věřím, že již do posledního zápasu v Pardubicích bude v pořádku."

Leo Gudas (Sparta): "Naši hráči měli velmi špatný začátek. Udělali jsme dvě zbytečné chyby v obraně a třetí gól jsme dostali v oslabení. Po výměně gólmana, aniž bych chtěl Břízovi něco vyčítat, protože za branky nemohl, se naše hra přeci jen zlepšila. Ve zbytku zápasu jsme chtěli alespoň dosáhnout remízy, ale příležitosti jsme nedokázali využít."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek