19. 9. 2010 Oliver Sálus

SPA - KLA 5:3 - Sparta oslavila domácí premiéru výhrou

2., neděle 19. 9. 2010
Sparta - Kladno SPA - KLA
Sparta: Pöpperle - Vykoukal, Gulaši, O´Brien, Jan Hanzlík, Macholda, Philipp - Kůrka, Broš (50. Pacovský), Ručinský - Ton, D. Výborný, Smoleňák - Hlaváč, J. Hlinka, Treille - Bartánus, Koreis, Hromas.
Kladno: Cikánek - Kameš, J. Drtina, Platil, Toman, L. Procházka, Šmach, Piskáček - Látal, Patera, Eberle - Kalla, Melka, Valský - Bělohlav, Knotek, Kuchler - Gengel, Mnacjan, Dalecký.
Branky a nahrávky: 3. Gulaši (Vykoukal), 15. Broš (Vykoukal, Gulaši), 32. Treille (Hlaváč, J. Hlinka), 40. Jan Hanzlík (Kůrka), 49. O´Brien (Broš) - 12. Kuchler (Bělohlav, Knotek), 37. Toman (Látal), 49. Patera (Toman). Rozhodčí: Jeřábek, Hodek ( Jindra, Jílek). Vyloučení: 9:6, navíc 10 min. Broš (SPA). Využití: 2:1. Diváci: 4299. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2, 4:2, 4:3, 5:3.
P r a h a- Sparta v prvním domácím utkání napravila prohru z prvního kola a porazila doma hráče Kladna 5:3. O branky se postarali postupně Gulaši, Broš, Treille, Hanzlík a O´Brien. Sparta tedy zažila úspěšnou domácí premiéru a další utkání ji čeká na ledě Plzně.

Fotogalerie

Komentář

Po řadě kladenských icingů se do první větší šance zápasu dostal domácí útočník Jaroslav Hlinka. Byl zahákován a následnou přesilovou hru využil přesnou střelou od modré Michal Gulaši. Po dvou minutách se tak Sparta dostala do vedení. Kladno si vytvořilo nenápadný tlak až v osmé minutě při trestu Gulašiho. Všechny pokusy ale gólman Pöpperle bezproblému zlikvidoval. Následující početní výhoda po trestu Smoleňáka už přinesla Kladenským kýžené ovoce. Po nepříliš vybíravém zákroku na jednoho z pražanů se puk dostal k nehlídanému Jiřímu Kuchlerovi, kterému už nečinil problém zblízka prostřelit Pöpperleho. Vyrovnávací branka nejen že vzbudila obrovskou nevoli v publiku, ale také nabudila domácí hokejisty, kteří se probudili z euforie po první brance a začli se znovu hnát do útoku. Jejich snažení o překonání Cikánka podpořila další přesilová hra, kterou Sparta také náležitě využila. Krásnou kombinační akci, plnou kliček, naznačování střel a přesných přihrávek dokonal přesnou střelou těsně nad ledem Michal Broš a vrátil tím Spartě vedení. Šance na vyrovnání stavu přišla v podobě dvojnásobné přesilové hry, která trvala minutu a 53 sekund. Hostující ale spálili všechny šance, které se jim během této přesilovky naskytly.

Druhá perioda neměla tak svižný úvod, jako ta předcházející. Do první šance se dostal až v její třetí minutě Yorick Treille. Akce skončila faulem, ale následná přesilová hra se Spartě už využít nepovedla. Během prostřední třetiny mohly čtyři tisícovky diváků sledovat útočnou snahu domácích a nepříliš taktickou hru hostů. Ve 32. minutě projel Jan Hlaváč před Cikánkovou brankou a šikovně nabídnul puk na teč Yoricku Treillovi, který navýšil vedení domácích hokejistů na 3:1. Čtyři minuty na to byl však dvougólový náskok Sparty minulostí. Nenápadná střela Milana Tomana propadla za záda brankáře Pöpperleho. Gólovou asistenci si připsal exsparťanský útočník Látal. Gólový účet druhého dějství zakončil Jan Hanzlík, kterému po krásné přihrávce Tomáše Kůrky nečinil problém uklidit puk tam, kam patří - do branky.

Od začátku třetí třetiny bylo jasné, že Spartě čtyři vstřelené branky zdaleka nestačí. Od první minuty zaměstnávala Cikánka v kladenské brance. Na tlaku domácích se podepsal svým vyloučením i hostující Eberle ve 46. minutě. Ovšem bylo to právě Kladno, které ve 49. minutě rozšířilo gólovou sbírku tohoto utkání. U levé tyčky Tomáše Pöpperleho šikovně číhal Pavel Patera, pro kterého nebylo těžkým úkolem ležícího brankáře Sparty prostřelit. Tesla Arena se však dala přirovnat k divokému západu, protože přestřelka pokračovala. Jen o 29 vteřin po gólu Patery vrátil Spartě dvougólové vedení svým typickým nahozením od modré obránce Doug O´Brian. Domácí už žádné drama v podobě gólů ve vlastní síti nechtěli připustit, a tak drželi puk daleko od svatyně gólmana Pöpperleho. Tato taktika na zbytek zápasu bohatě stačila, a tak v Tesla Areně zůstávají všechny tři body za výhru 5:3.

Ohlasy trenérů

Miloš Holaň (Sparta): Oproti zápasu v Pardubicích jsme podali zlepšený výkon, bylo to důležité vítězství v prvním zápase doma. K ideálu to má ale daleko. Co mě zaráží, je nedisciplinovanost hráčů a hodně vyloučených, to by se nám nemělo stávat. V oslabení jsme to ale odehráli výborně, za to musím hráče pochválit.

Petr Kasík (Kladno): Věděli jsme, že Sparta má velmi silné mužstvo a říká se, že když nevyužijete přesilovku pět na tři, tak nemůžete vyhrát. A my jsme nevyužili dvě a hráli jsme je obě kolem minuty a padesáti vteřin. Těžko jsme tady pak mohli bodovat.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila