7. 10. 2012 | Tereza Velikovská

SPA - LIT 4:5 - Sparta ztratila i osmý duel

10., neděle 7. 10. 2012
Sparta - Litvínov SPA - LIT
Sparta: Neuvirth - Philipp, Vallin, Milam, Krstev, Gawryletz, D. Kočí, Husák - Tenkrát, J. Hlinka, I. Rachůnek - Ton, Foster, T. Rachůnek - Jánský, Vantuch, Bahenský - Žálčík, Simon, Forman. Trenéři: V. Sýkora a Votruba.
Litvínov: Francouz - Posmyk, Kubát, Stříteský, Holub, Gula, Sklenička - Majdan, V. Hübl, Lukeš - Martynek, Hanzl, Trávníček - J. Černý, Baláž, Ručinský - Martin Frolík, Rapáč, R. Pšurný. Trenéři: V. Jeřábek a Rosol.
Branky a nahrávky: 14. T. Rachůnek (Ton, Foster), 16. Tenkrát (J. Hlinka), 32. J. Hlinka (I. Rachůnek, Krstev), 60. T. Rachůnek (J. Hlinka, Krstev) - 28. Ručinský (J. Černý), 29. Lukeš (V. Hübl, Stříteský), 38. Ručinský (Trávníček), 42. Hanzl (Kubát), 43. V. Hübl (Majdan, Ručinský). Rozhodčí: Hribik, Souček - Lhotský, Ondráček. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:2. Diváci: 4258. Střely na branku: 38:32. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:5, 4:5.
P r a h a - Poosmé v řadě bez zisku jediného bodu. Situace Sparty je kritická, ani na druhý pokus nedokázala vyhrát pod novým koučem Václavem Sýkorou a nadále v tabulce zůstává poslední s pouhými pěti body. Vstup do zápasu přitom Holešovičtí tentokrát zvládli výborně, po první třetině vedli 2:0, poté ale Litvínov vyrovnal a ve třetí části přidal dva góly ve vlastním oslabení a jeden v přesilovce. Za Spartu už jen snížil svým druhým gólem v zápase Tomáš Rachůnek.

Fotogalerie

Komentář

Vstup do duelu s Litvínovem nevyšel Spartě ideálně, už po třiceti vteřinách se zcela sám na Neuvirtha řítil Kubát. Sparťanský gólman ale odolal, a předznamenal tak vývoj celé první třetiny. Litvínov byl aktivnější, měl víc šancí, ale Neuvirth udržel nulu i po přečíslení dvou na samotného Gawryletze, Kubinčákovu střelu opět lapil. Tlak měli hosté i v přesilovce, ale gól jim nebyl přán.

Po návratu vyloučeného Vallina naopak udeřil na druhé straně Tomáš Rachůnek, který se prosadil i ve druhém zápase po návratu do rudého. Ton střílel do obránce, od něj se puk odrazil k mladšímu z bratrského dua, a ten měl před sebou odkrytou polovinu branky. Následně měla Verva další tutovku dvou na jednoho a poté závar. O šance neměli černožlutí nouzi, góly ale padaly na druhé straně. Střela po ledě od Petra Tenkráta proklouzla pod Francouzovým betonem do branky. Ručinský posléze zkoušel roztáhnout Neuvirtha na brankové čáře, ale ani on neuspěl.

Do druhé dvacetiminutovky naopak naskočili lépe Holešovičtí. Tenkrát se šikovně prosmýkl litvínovskou obranou, ale Francouz ho tentokrát vychytal a vyrovnal jejich minisouboj tváří v tvář na 1:1. Neprosadil se ani Hlinka po kličkované útočným pásmem, zvýšení náskoku nepřineslo ani Tonovo vypíchnutí puku a následná překombinovaná akce s Fosterem a Tomášem Rachůnkem.

Zato na druhé straně se nadělovalo. Nejprve si Martin Ručinský najel nikým nehlídaný před branku a doklepl puk za Neuvirtha, po necelé minutě už bylo dokonce vyrovnáno. František Lukeš zakončil přečíslení dvou na jednoho střelou k protilehlé tyči, kotouč se od ní odrazil do branky.

Sparťanská odpověď ale přišla brzy. Krstev od modré čáry přesně trefil nastavenou čepel hokejky Jaroslava Hlinky u pravé tyčky, ten mu jen uznaně smekl pomyslný klobouk. Dvě minuty před koncem prostředního dějství se ovšem hostům podařilo znovu srovnat, dokonce ve vlastním oslabení. Martin Ručinský zakončil u tyčky přečíslení dvou na jednoho s kapitánem Trávníčkem.

V úvodu třetí části měla Sparta více než minutovou početní výhodu pěti proti třem. V jejím závěru ovšem fauloval Vantuch a Litvínov se dokázal bleskově prosadit zásluhou Robina Hanzla, podruhé v oslabení, tentokrát tří proti pěti. Jen minutu a čtyřicet vteřin trvalo, než Litvínov odskočil do už dvoubrankového trháku přesilovou hru využil po přečíslení dvou na jednoho Viktor Hübl po spolupráci s Majdanem.

Poté se ještě sparťané snažili zabojovat a alespoň snížit, ale Litvínov si svůj náskok pečlivě strážil. Až 21 vteřin před koncem se domácímu týmu podařilo snížit zásluhou Tomáše Rachůnka. Na vyrovnání už ale nedosáhli, a prohráli tak poosmé v řadě.

Ohlasy trenérů

Václav Sýkora (Sparta): Zápas jsme dobře rozehráli, dostali jsme se do vedení 2:0, ale na tom měl obrovský podíl Michal Neuvirth, který pochytal spoustu šancí Litvínova. Byly tam brejkové situace, jeli nám dvakrát sami na branku a my jsme se z toho vůbec nepoučili. Projevilo se to ve druhé i třetí třetině, kdy měl Litvínov nespočet přesilových situací z brejků, i když jsme na ně upozorňovali. Byla u nás určitá herní nedisciplína a projevilo se to i v tom, že jsme dostali dva góly v naší přesilovce. Nedobruslili jsme hráče asi proto, že jsme si mysleli, že se nemůže nic stát.

Vladimír Jeřábek (Litvínov): Prohráli jsme první třetinu 0:2, ale nebyli jsme v ní špatní. Měli jsme hodně gólovek a byli jsme v zakončení dost jaloví a měkcí. Mysleli jsme si, že když tu hru udržíme dál, bránit a čekat na brejky, tak by se to mohlo povést. Vyrovnali jsme na 2:2, Sparta šla sice znovu do vedení, ale dost důležitý okamžik v našem oslabení byl náš gól na 3:3 a šli jsme tak do kabin. Pak se Sparta dál tlačila a my jsme z brejků dali góly a tím se to rozhodlo.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek