13. 1. 2013 | Jaroslav Kubricht, Tereza Velikovská

KVA - SPA 0:2 - Vítězná série pokračuje!

40., neděle 13. 1. 2013
Karlovy Vary - Sparta KVA - SPA
Karlovy Vary: Závorka - D. Nosek, J. Drtina, Prošek, Gulaši, Gründling, Grman, J. Látal, Kloz - Bicek, Pech, Zaťovič - Pohl, J. Doležal, Roman Vlach - Zucker, Skuhravý, Košťál - Koblasa, Vachovec, Skladaný. Trenéři: Žemlička, Kverka a Kněžický.
Sparta: Melicherčík - Pilař, Sičák, Milam, Gřegořek, Philipp, Jan Hanzlík, Krstev, D. Kočí - P. Ton, J. Hlinka, Tenkrát - Hovorka, Broš, Sekáč - S. Treille, Přibyl, I. Rachůnek - Jánský, Bahenský, Forman. Trenéři: Jandač a Votruba.
Branky a nahrávky: 20. Gřegořek (Pilař, Ton), 24. Hlinka (Tenkrát, Jánský). Rozhodčí: Trombík, Mikula - Podrazil, Kajínek. Vyloučení: 4:7. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3381. Střely na branku: 23:24. Průběh utkání: 0:2.
K a r l o v y V a r y - Popáté v řadě odchází sparťané neporaženi, bez ztráty bodu zvládli souboj na ledě karlovarské Energie v rámci jubilejního 1000. extraliového kola. Vítězný gól si připsal pět vteřin před první sirénou obránce Gřegořek, který do Sparty přišel právě z týmu Varů, druhý gól přidal Hlinka. Vychytaným čistým kontem podpořil výkon svých spoluhráčů gólman Melicherčík.

Fotogalerie

Komentář

Do jubilejního 1000. kola základní části extraligy vstoupili aktivněji Pražané. Ti hned v úvodu několikrát prověřili domácího brankáře Závorku. Největším nebezpečím pro něj byla střela Petra Tona směřující mezi betony. V šesté minutě ale začala opadat z domácích počáteční nervozita. To vedlo k zajímavé šanci Doležala, který stál sám čelem k Melicherčíkovi. Ani tato šance ale nepřinesla první branku v utkání.

V polovině první třetiny byl vyloučen Jánský. Nabídnutou přesilovou hru ale domácí nevyužili a naopak děkovali Závorkovi, který vychytal nájezd právě Jánského, který se vrátil do hry z trestné lavice. Tempo zápasu se velice rychle zvyšovalo. Ve 14. minutě zavařila obraně hostí formace Pecha. Její kombinace přinesla vše důležité pro zakončení. Branka nepadla ale ani při této, zatím největší šanci utkání.

Závěr třetiny se zdramatizoval až při vyloučení Drtiny. V nabídnuté přesilové hře Pražané velice dobře kombinovali a to vedlo k první brance v utkání. Po zamknutí obranné čtyřky domácích se dostal k zakončení Petr Gregořek. Jeho střela skončila za zády Závorky. Bývalý Energetik tak poslal mužstvo domácích do šaten s jednobrankovou ztrátou.

Úvod druhé třetiny patřil už domácím. Jejich počáteční nátlak přinesl několik šancí, které přímo ohrožovaly Melicherčíka. Častá vynucená vhazování před brankou Sparty dokazovala vzrůstající tlak Energie. Spartě se ale nabídlo o to více šancí z brejků. I když Sparta nebyla ze začátku třetiny aktivnější, dokázala využít ve 24. minutě únik Tenkráta a Hlinky, který přinesl druhou branku utkání. Hlinku našel po levé straně najetý Tenkrát, který poslal učebnicovou přihrávku přímo před branku Závorky. Jaroslav Hlinka se nemýlil a nabídnutou šanci bez problémů využil.

Druhá polovina prostřední třetiny znamenala pro Energii šanci v podobě přesilové hry. Domácí si ale nedokázali za celou přesilovou hru vytvořit šanci ani střelu a naopak jim zatrnulo, když si atakovaný Gründling při rozehrávce málem vstřelil vlastní gól. Hráčům v zelených dresech ubýval čas. Před přestávkou se jim ještě jedna šance naskytla. Treille oslabil své mužstvo, přesilová hra se ale Energii opět vůbec nepovedla a i nadále se trápili při založení kombinace. Minutu před koncem třetiny pak následovalo další vyloučení na straně hostí. Jánský šel opět pykat, protože zapomněl zahodit zlomenou hůl. Branka sice padla, ale Zaťovič puk za záda Melicherčíka sklepl z vysoké výšky, a tak nebyla branka správně uznána. Do druhé třetiny tak odcházela Sparta opět s vedením. Nyní ale už s dvoubrankovým.

Třetí třetina ihned v první pětiminutovce přinesla oslabení na straně pražského týmu. Domácí ale měli velké problémy při usazování se v útočném pásmu a veškeré přihrávky na modrou zpoza rohu končily mimo třetinu. Energie tak nedokázala využít ani pátou přesilovou hru. Hra se poté přiostřovala. Vyloučení přišlo až v začátku druhé půlky třetiny. Energie měla už šestou šanci v podobě hry v přečíslení. Domácí sice dokázali už zahrozit a vytvořit si i nátlak před brankou Melicherčíka, ale i po skončené přesilové hře kostka ukazovala nezměněný stav.

Závěr utkání znamenal pro karlovarský celek ztrátu nadějí. Sparta mohla povolat při signalizovaném vyloučení brankáře na střídačku a vpustit na led šestého hráče. Poté dokázala kotouč udržet na čepelích skoro celou minutu, a tím ukrojila další čas potřebný pro Energii na zdramatizování utkání. Poslední tři minuty se navíc odehrávaly před brankou Závorky. Sparta si dokázala pečlivě pohlídat kotouč a při jeho ztrátě to byl právě jeden ze sparťanských obránců, kdo byl první u puku. Energie zkoušela ještě patnáct vteřin před koncem třetí třetiny hrát s odvolaným brankářem. Ale jako v předchozích situacích, ani tato hra v přečíslení kýženou branku nepřinesla.

Ohlasy trenérů

Jaromír Kverka (Karlovy Vary): Nepovedla se nám moc první třetina. Doufali jsme, že jí přežijeme za bezbrankového stavu, ale bohužel gól pět vteřin před koncem první třetiny byl pro nás krutý. Myslím, že od půlky druhé třetiny jsme vyrovnali hru, měli jsme tam pár menších příležitostí, ale žádné tutovky. Naše přesilovky byly špatné, i když Sparta bránila velice dobře. Ve třetí třetině jsme se snažili se zápasem něco udělat, ale Sparta má nesmírně zkušený mančaft a výsledek si pohlídala. Jelikož teď máme velice těžký program, tak jsme poslední třetinu nestáhli hru na tři lajny. Bylo to také kvůli tomu, že čtvrtá řada nehrála vůbec špatně.

Jan Votruba (Sparta Praha): Pro nás to bylo těžké utkání. Odevzdali jsme hodně fyzických sil v Brně, proto byla první třetina z naší strany rozpačitá. Bylo pro nás hodně důležité, že pár vteřin před jejím koncem jsme vstřelili gól v přesilovce, což nás hodně uklidnilo. Hned na začátku druhé třetiny jsme dali po brejkové situaci na 2:0. Potom jsme se snažili hrát důsledně do obrany. Soupeř při hře pět na pět neměl moc příležitostí. Důležité taky bylo, že jsme výborně odehráli oslabení, kterých dnes bylo dost. Když už nějaká šance byla, tak výborný výkon podal náš brankář Melicherčík.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek