25. 11. 2018 | Jan Hausmann, Tereza Velikovská

SPA - TRI 1:3 - Lídr z Třince urval tři body

22., neděle 25. 11. 2018
Sparta - Třinec SPA - TRI
Sparta: Machovský – Piskáček (A), Delisle, Voráček, Blain, Dvořák, de la Rose, M. Jandus – Forman, Sill, Jarůšek – Kudrna, Vrána (C), Buchtele – Rousek, Pech (A), Kumstát – Beran, Pšenička, Dvořáček.
Třinec: Hrubec – Gernát, Krajíček (C), Galvinš, Musil, Doudera, Roth – Růžička (A), Marcinko, Hrňa – Svačina, Polanský, Adamský (A) – Dravecký, Werek, Bukarts – O. Kovařčík, Cienciala, Chmielewski – Hladonik.
Branky a nahrávky: 10. Buchtele (Kudrna, Piskáček) – 3. Roth (Růžička, Doudera), 54. Růžička (Hrňa, Krajíček), 60. Adamský (Dravecký). Rozhodčí: Pešina, Pražák – Lučan, Pešek. Vyloučení: 8:9, navíc Sill (SPA) a Marcinko (TRI) 10 minut. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 10 589. Střely na branku: 26:26. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3. Nejlepší hráči utkání: Jan Piskáček - Martin Růžička.
Sparťané v na dlouhou dobu posledním domácím utkání hostili aktuálního lídra tabulky z Třince. Na úvodní trefu Ocelářů dokázal odpovědět Jan Buchtele, stav 1:1 vydržel až do třetí třetiny. V jejím úvodu využili hosté přesilovku a zisk tří bodů potvrdili třetí trefou do prázdné branky při sparťanské hře bez brankáře.

Fotogalerie

Komentář

Sparta rozjela utkání v solidním tempu a během prvních dvou minut vyslala na třineckého Hrubce několik slušných projektilů. Jenže poprvé se slavilo na druhé straně. V čase 2:55 nahodil Vladimír Roth z rohu puk do brankoviště, kde se nešťastně odrazil od domácího Dvořáka do brány. Následně mírně přebral otěže zápasu Třinec. Větší šanci měli domácí až v deváté minutě, kdy Kumstát z úhlu vyzkoušel Hrubce bekhendem. A o několik sekund později došlo i na vyrovnání. Piskáček nabil na modré Kudrnovi, jehož pokus ještě tečoval Jan Buchtele a puk zaplachtil do levého růžku.

Ve 13. minutě se hned po naskočení zpět na led z trestné lavice dostal do velké šance domácí kapitán Vrána. Nádherně si prohodil třineckého beka, jenže následné zakončení mezi nohy si Hrubec pohlídal. O minutu později přišlo vzrušení v podobě hromadné bitky, která se strhla po odpískaném faulu na jednoho ze sparťanů. Na konci periody mohl přidat druhý zásah Ocelářů Růžička, ale trefil jen břevno.


V prostřední dvacetiminutovce se dlouho čekalo na nějakou větší šanci. Ta spatřila světlo světa ve 31. minutě, kdy třinecký Hrubec po „haškovsku“ zakročil skluzem, přičemž vyjel ven z brány. Jenže zákrok se mu ne zcela povedl, k puku se dostal Forman a z úhlu zkoušel odrazit kotouč do branky o nohy hostující hráče. To se s úspěchem nesetkalo a gólem neskončila ani dorážka Jarůška. Sparťané se museli ve druhé třetině ubránit v oslabení tři proti pěti, které ale i díky několika parádním zásahům Machovského zvládli. Na poslední dvě minuty dostali domácí k dispozici přesilovou hru. V ní byl nejblíže ke skórování Kudrna, jenž mohl po Jarůškově tvrdé ráně uklidit puk do prázdné brány.


Poslední třetina se nesla v duchu té předcházející. Žádné nebezpečné šance, pouze malý počet neškodných střel. Jako rozhodující se ukázalo být využití početních výhod, oba dva mančafty dostaly ve třetí části k dispozici jednu. Zatímco Sparta tu svou v gól přetavit nedokázala, Třinci se to povedlo. V čase 53:20 poslal Hrňa křižný pas na Martina Růžičku a ten napálil puk z první přesně k levé tyči. Třinec šel do vedení 2:1. Dvě a půl minuty před koncem Sparta odvolala gólmana a zkusila to se šesti borci v poli. Nicméně ani to kýžené ovoce nepřineslo, naopak do prázdné brány pojistil vítězství Ocelářů 3:1 Martin Adamský.


Ohlasy trenérů

Uwe Krupp (HC Sparta Praha): "Gratuluju Třinci ke třem bodům. V první třetině jsme hráli energicky a dostali Třinec pod tlak. Hráli jsme tak, jak jsme chtěli. První branka padla po nešťastném odrazu, ale to se v hokeji stává. Při vyrovnaném počtu hráčů na ledě jsme hráli velmi dobře proti momentálně asi nejlepšímu mužstvu v soutěži. Daří se jim a nemají žádné zraněné hráče, jsou kompletní. Dobře jsme zvládli oslabení. Před jejich druhým gólem došlo ke zmatku, protože jsme na chvíli ztratili puk z dohledu. Byli jsme pasivní a umožnili jsme jim vytvořit si šanci a vstřelit branku. Pokud mám být kritický, musím říct, že se nám nepodařilo prosadit v přesilovce, na což spoléháte. Měli jsme dostatek příležitostí, ale na rozdíl od Třince se nám to nepovedlo. A to byl hlavní rozdíl. Celkově jsem na hru týmu pyšný, tvrdě jsme bojovali, blokovali střely a dali do toho všechno. Tohle mužstvo má hodně charakteru a dneska to dokázalo."

Václav Varaďa (HC Oceláři Třinec): "Utkání se mi bude hodnotit dobře, naše série trvá dále. Zápas byl velmi vyrovnaný, nebylo to o hokejové kráse, ale spíše o urputné bojovnosti a ohromné důležitosti neudělat chybu, která by se odrazila na skóre. Po šťastném prvním gólu, který se nám podařilo dát, byla hra velmi vyrovnaná a bylo to o jediné brance, která se nakonec přesilovou hrou dostavila k nám. Ceníme si těchto tří bodů. Vnímáme to, že v Praze se jen tak nevyhrává. Pro nás jsou super další tři body do tabulky, které jsme po těžkém boji sebrali a jedeme s nimi domů."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila