22. 2. 2019 | Tereza Velikovská

ZLN - SPA 4:1 - Zlín rozhodl ve druhé třetině

47., pátek 22. 2. 2019
Zlín - Sparta ZLN - SPA
Zlín: Kašík – Freibergs, Nosek (A), Gazda, Řezníček, Valenta, Ferenc, Hamrlík – Kubiš (C), Fořt (A), Šlahař – Herman, Honejsek, Okál – Fryšara, Sedláček, Kulda – Krejčík, Popelka, Dufek.
Sparta: Machovský – Kalina, Blain, Piskáček (C), Voráček, Dvořák, Košťálek, Delisle – Beran, Sill, Smejkal – Jarůšek, Klimek, Bukarts – Buchtele, Pech (A), Forman (A) – Kudrna, Klíma, Rousek.
Branky a nahrávky: 11. Valenta (Dufek), 14. Fořt (Nosek), 22. Kulda (Sedláček), 27. Šlahař (Sedláček, Kubiš) – 12. Piskáček (Pech, Buchtele). Rozhodčí: Jeřábek, Pešina – Frodl, Komárek. Vyloučení: 2:4. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 427. Střely na branku: 33:25. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1. Nejlepší hráči utkání: Pavel Sedláček - Lukáš Rousek.
Sparťané se ve 47. kole představili na ledě Zlína, který šel jako první do vedení. Srovnání zařídil střelou od modré čáry kapitán Jan Piskáček, domácí si ale náskok vzali rychle zpět. V prostřední dvacetiminutovce navíc přidali ještě další dva zásahy a skóre 4:1 vydrželo až do konce utkání, které symbolicky uzavřelo neproměněné sparťanské trestné střílení.

Komentář

První polovina úvodní třetiny byla na šance skoupá, gólmany ohrozili víceméně pouze domácí Dufek s Fořtem a sparťanský Pech. Až poté začaly padat branky a jako první se prosadili Berani. Vše začalo přečíslením dvou a jednoho, ve kterém Dufek dobře viděl, že spoluhráč na druhém křídle je obsazen, a tak se otočil a vyslal zpětnou přihrávku na z druhé vlny najíždějícího Tomáše Valentu. Ten pálil z první z mezikruží a prostřelil Machovského. Při další šanci Šlahaře už byl úspěšnější sparťanský brankář.

Pražané dokázali srovnat bleskově už po minutě hry, kdy Pech najel do útočného pásma a přenechal kotouč kapitánovi Janu Piskáčkovi, který nenápadnou nízkou střelou z dálky překvapil Kašíka. Na góly bohatá pasáž tím ovšem nekončila, po střele Noska od modré čáry se totiž k odraženému puku dostal Tomáš Fořt a zametl jej za Machovského. Na druhé straně zvonila měl Kašík štěstí, když po střele Rouska zvonila tyčka. Sparťanský mladík byl vidět, po další šanci si totiž připsal i první faul zápasu.


Zlínská početní výhoda se dohrávala na začátku druhé třetiny, využít ji ale domácí nedokázali. Mrzet je to však nemuselo, protože brzy přidali třetí trefu při hře v pěti na obou stranách. Sedláček našel mezi kruhy Edgarse Kuldu a lotyšský forvard uspěl střelou z první k tyči. Jeho krajan ve sparťanském dresu Bukarts se po chvíli ocitl také v šanci, kdy gólman Kašík nic neviděl, puk se za něj ale nedostal.

Neuběhlo ani pět minut a Berani se radovali už počtvrté, když Jakub Šlahař usídlený před Machovským šikovně tečoval Sedláčkovu střelu od modré čáry. Sparťané na situaci zareagovali oddechovým časem, po kterém byli na ledě aktivnějším týmem, do šancí se dostali Jarůšek, Klimek i Blain. Jejich tlak přerušilo oslabení po Formanově faulu, které Pražané zvládli ubránit. Po jejím skončení měl velkou šanci domácí Popelka, ani on neuspěl.


Závěrečné dějství odstartovalo třetí přesilovkou v podání Zlína, i tentokrát zvládli sparťané oslabení na jedničku a nedovolili soupeři v početní výhodě skórovat. Po jejím skončení se sparťané začali dostávat do tlaku, do šancí se probili Košťálek a o chvíli později i Kudrna. V polovině třetiny se i sparťané konečně dočkali první přesilovky, ve které už zvedal ruce nad hlavu Košťálek, kotouč však po jeho střele zůstal zaklíněn mezi Kašíkovými betony.

Po úniku Krejčíka byli domácí blízko pátém zásahu, v brance za Machovským ale skončil místo puku pouze dojíždějící Dufek. Sparťané tak ještě teoreticky měli šanci na dotáhnutí manka, brzy byl navíc vyloučen Hamrlík. Jejich přesilovka ale trvala pouze 13 sekund, než putoval na trestnou lavici také Jarůšek. Zlínští tak svůj náskok udrželi až do konce, na skóre se už nic neměnilo ani po Pechově trestném střílení v poslední minutě utkání.


Ohlasy trenérů

Martin Hamrlík (PSG Berani Zlín): "Byl to zápas, ve kterém šlo o hodně. A my jsme ho zvládli. Díky všem hráčům, kteří dnes nastoupili. Byly tam obrovské emoce, super výkon podpořený super fanoušky. Zvládli jsme se otřepat z debaklu v Plzni, zaslouženě jsme vyhráli. Musím taky pochválit naše dva nové hráče z první ligy, jeden měl dokonce nahrávku. Přiznám se ale, že nevím který, ještě je neznám. Ještě, že je máme, dneska zase odstoupil Fryšara a má něco s tříslem, vypadá to špatně. Ondráček se lepší den ode dne. Mimo hru je Žižka. Je to špatné, na čtyři pětky nemáme, Werbik v Jihlavě je rovněž zraněný."

Jaroslav Nedvěd (HC Sparta Praha): "Věděli jsme, že Zlín bude po Plzni velmi dobře připravený, takový debakl vás vždy probudí. Jeli jsme sem o den dřív, věděli, o co jde, ale nezvládli jsme to. První třetinu jsme nezvládali základní věci typu špatné bruslení, zle rozebraní hráči, individuální chyby. Za stavu 2:1 jsme si o pauze říkali, že máme dost času na obrat, že nemá smysl se někam honit. A bum, přišly dva rychlé góly. Soupeř už si pak zápas pohlídal. Desítku máme ve svých rukou, tři zápasy máme teď doma. Stejně tak, jak se Zlín oklepal z debaklu, tak musíme i my. Hrajeme až ve středu, to je dost času na to se připravit. Hráči si ale musí uvědomit, o co hrajeme. A naladit se na play off mód."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek