8. 3. 2019 | Martina Nová

SPA - LIB 5:2 - Sparta postupuje do předkola

52., pátek 8. 3. 2019
Sparta - Liberec SPA - LIB
Sparta: Machovský – Kalina, Blain, Piskáček (C), Pavelka, Dvořák, Košťálek, Voráček – Jarůšek, Pech (A), Kudrna – Klimek, Hlinka, Bukarts – Smejkal, Sill, Černoch – Beran, Klíma, Rousek.
Liberec: Will – Derner, Kolmann, Šmíd (A), Hanousek, Ševc, Havlín – Birner, Hudáček, Ordoš – Kvapil, Filippi, Lenc – Krenželok, Jelínek (C), M. Zachar – Vlach, Redenbach, Valský – Lakatoš.
Branky a nahrávky: 19. Hlinka (Bukarts, Kudrna), 26. Hlinka, 42. Kudrna (Pech, Blain), 43. Blain (Beran, Pavelka), 60. Klíma (Bukarts, Blain) – 10. Kvapil (Šmíd, Filippi), 43. Derner (Kolmann, Vlach). Rozhodčí: Hejduk, Pražák – Frodl, Komárek. Vyloučení: 8:8, navíc Machovský, Klimek a Blain (všichni SPA) 10 minut. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 11 202. Střely na branku: 22:32. Průběh utkání: 0:1, 4:1, 4:2, 5:2. Nejlepší hráči utkání: Jaroslav Hlinka - Lukáš Derner.
Pražané vstupovali do utkání s potřebou uhrát alespoň bod, aby měli zajištěné play off a nemuseli se ohlížet na litvínovské pronásledovatele. I přes rychlý nástup Liberce se Sparta nevzdala. K obratu zavelela legenda pražského celku Jaroslav Hlinka a na něj navázali další sparťané. Domácí zakončili základní část vítězně 5:2, halou se tak nesla pověstná "Pátá".

Fotogalerie

Komentář

Utkání započalo převahou hostujícího celku, který nadělal Machovskému nemálo vrásek. Pražané se mohli vymanit z tlaku v úvodní přesilovce, jenže zahrozil akorát Lakatoš, skóre však neotevřel. Liberec ale nakonec jako první do vedení šel. Marek Kvapil tečí usměrnil dělovku Šmída od modré a využil vlastní početní výhodu – 0:1.

Se ztrátou jednoho gólu se museli domácí vypořádat s dalším tlakem hostů, kteří odstřelovali Machovského. Nicméně koncem dějství Pražané dostali příležitost další přesilové hry. V té kralovala zkušenost a ostřílenost Jaroslava Hlinky, jenž bruslil po pravé straně před bránu, Bukarts ho nalezl přihrávkou z mezikruží a sparťanská legenda nasměrovala kotouč přímo k pravé tyči – 1:1.


Do druhé třetiny vstoupila Sparta mnohem kurážněji a byla rovnocenným sokem adeptovi na Prezidentský pohár. Svou bojovnost mohla zdůraznit při vyloučení Birnera a povedlo se. Opět to byl sparťanský rekordman Jaroslav Hlinka, překonal Romana Willa, tentokrát střelou z mezikruží – 2:1.

Další průběh prostřední dvacetiminutovky přinesl značnou dávku emocí na ledové ploše, z toho také plynula vyloučení, kterých bylo jako hub po dešti. Nicméně diváci do zaznění sirény další gól neviděli. Ani závěrečná hra čtyři na čtyři totiž změnu skóre nepřinesla.


Také třetí dějství bylo poměrně divoké, ne však kvůli šarvátkám na ledě, ale díky střeleckému představení, na kterém se oba celky podílely. Gólové hody odstartovalo sparťanské přečíslení dva na jednoho, Lukáš Pech perfektně nalezl křižnou přihrávkou Andreje Kudrnu, který zvýšil na 3:1. Za 55 vteřin poté na ně navázal úspěšnou dělovkou z kruhuJeremie Blain - 4:1. Početný liberecký kotel ale potěšilo následné snížení Lukáše Dernera, který střelou z vrchu kruhu propálil vše před sebou – 4:2.

Následovalo krušné období pro domácí, neboť několik minut hráli v oslabení, dvě minuty dokonce strávili pouze ve třech. Hlavní slovo měl ale Machovský v bráně, který zneškodnil nespočet libereckých pokusů. V čase 59:59 se ještě do opuštěné tygří klece trefil Kevin Klíma a sparťané si na závěr základní části zazpívali „Pátou“ díky výhře 5:2. Liberec i přes prohru mohl slavit zisk Prezidentského poháru.


Ohlasy trenérů

Uwe Krupp (HC Sparta Praha): „Na začátku jsme byli svázaní, věděli jsme, v jaké jsme situaci. Dali jsme góly v přesilovkách a získali jistotu, začali jsme hrát lépe. Celý zápas ale bylo vidět, jak je Liberec nebezpečný.“

Filip Pešán (Bílí Tygři Liberec): „Půlku zápasu jsme byli lepším týmem. Paradoxně jsme do půlky zápasu dvakrát inkasovali v oslabení. Jsem spokojený, že jsme zakončili základní část na prvním místě a myslím si, že to ukazuje sílu naší organizace.“

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek