22. 9. 2019 | Daniel Kinc, Petr Pavlík

KOM - SPA 2:0 - Sparťané na Vejmelku nevyzráli

4., neděle 22. 9. 2019
Kometa Brno - Sparta KOM - SPA
Kometa Brno: Vejmelka – Baranka, O. Němec, Pyrochta, Štencel, Gulaši, Bartejs, Malec – Zaťovič, P. Holík, Mueller – Hruška, Plekanec, L. Horký – Orsava, Lev, Kucsera – Plášek ml., Kusko, Jenyš.
Sparta: J. Sedláček – Košťálek, Polášek, M. Jandus, Kalina, Ďaloga, T. Pavelka, Krutil – Smejkal, V. Růžička, Řepík – Kudrna, Pech, Forman – Rousek, Sukeľ, Říčka – Dočekal, Klíma, Buchtele.
Branky a nahrávky: 1. Holík (Mueller), 27. Hruška (Mueller, Štencel). Rozhodčí: Hejduk, Svoboda - Jelínek, Hynek. Vyloučení: 7:5. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 7700 (vyprodáno). Střely na branku: 27:26. Průběh utkání: 2:0. Nejlepší hráči zápasu: Karel Vejmelka - Jakub Sedláček.

Ve druhém venkovním utkání zajížděli naši hokejisté na led svého největšího rivala z Brna. První třetina vyzněla lépe pro domácí celek, který v dalším průběhu zápasu ještě navýšil svůj hubený náskok. Sparťané naopak nenašli cestu, jak překonat v brance bezchybného Karla Vejmelku, který pochytal hned několik gólových šancí. V pátek čeká náš tým zápas v Hradci Králové.

Komentář

Začátku utkání předcházel slavnostní ceremoniál, kdy Kometa vyvěsila pod strop haly pamětní dres Leoše Čermáka a navíc vyřadila navždy číslo 12, které nosili právě Čermák a také legendární Vlastimil Bubník. Samotný úvod duelu vyšel modrobílým skvěle. V první akci zakombinovali Mueller s Holíkem a pas Muellera se od brusle Petra Holíka odrazil mezi nohy Sedláčka – 1:0. Vyrovnat mohl ve třetí minutě Klíma, ale Vejmelka proti jeho ráně z levého kruhu zakročil.

Derby se hrálo v parádní atmosféře, ale další šance nepřibývaly. Sparta si sice dokázala vytvořit několik nadějných pozic na srovnání, ale Vejmelka zůstával nepřekonán a opět předváděl skvělý výkon. V šestnácté minutě se naopak se šancí opět připomněli domácí, když se před branku proháčkoval střelec první branky Holík, bekhendem ale Sedláčka nepřekonal a v pokračování akce poslal Mueller svou dělovku z mezikruží jen vedle branky. Po první třetině vedlo Brno 1:0.


Prostřední dvacetiminutovku odstartovala velká šance domácích, kdy po chybě hostů a pasu Hrušky pálil v mezikruží příklepem osamocený Plekanec, jeho rána však šla jen do připraveného Sedláčka. Za další tři minuty už se našlapané ochozy druhé branky dočkaly. Mueller našel v rychlé akce od pravého mantinelu z druhé vlny najíždějícího Štencla, jeho pokus Sedláček vyrazil, ale pohotový Jan Hruška byl připraven na brankovišti s dorážkou – 2:0.

Ve zbytku třetiny měli hosté k dispozici hned tři přesilovky, ale při nich opět zafungoval bezchybný Vejmelka a také obětavá obrana Komety. Brněnští hráči padali do střel a velké množství jich zablokovali. Několikrát nebezpečně střílel Košťálek, ale domácí gólman opět podržel modrobílé barvy.


Třetí třetinu, do níž Kometa vstupovala s dvoubrankovým náskokem, načala šance Hrušky, který jemně tečoval střílený pas Plekance, leč jen do lapačky brankáře soupeře. V polovině periody mohl snížit Klíma, který vystihl rozehrávku Brňanů, ale sám před Vejmelkou minul levou tyč. Snížení měl na holi také Řepík, jeho tečovaný pokus ale skončil jen na tyči.

Sparťané se museli pochopitelně tlačit dopředu, což znamenalo okénka v jejich obraně. V přečíslení vzal zodpovědnost na sebe Kucsera, ale Sedláček zasáhl a pokryl i dorážky. V další akci byl kapitán Zaťovič, který nejprve trefil obránce a z druhého pokusu jen těsně přestřelil branku. V závěru ještě hosté zkusili hru bez brankáře, ale ta k ničemu nevedla. Naši hráči tak nedokázali najít recept na domácího brankáře Karla Vejmelku a domů se vracejí s prázdnou.

Ohlasy trenérů

Petr Fiala (HC Kometa Brno): "Měli jsme fantastický start do utkání, dali jsme rychlý gól u kterého jsme věděli, že by případné protesty neuspěly, protože se nejednalo o úmyslné kopnutí. To byl pro nás velký doping. Během třetiny Sparta vyrovnala hru a v mezikruží si vytvořila tři dobré příležitosti, u jedné z nich to zazvonilo o tyč z vnější strany. Bylo dost důležité, že Karel měl jisté zákroky, nevypadávaly z něj kotouče, což je pro tým hrozně důležité. Ve druhé třetině jsme měli hodně vyloučených, ať už za vyhození kotouče, což se občas stane nebo za fauly, které můžou být pro utkání rozhodující. Hráči ale v oslabení předvedli dobrý výkon a nedovolili jsme soupeři skórovat. Tím, že jsme odskočili na 2:0, tak i když se Sparta snažila, nahazovali puky, do čistých šancí se nedostávali. To bylo hlavní. Je třeba mužstvu poděkovat za velice koncentrovaný výkon, a přestože jsme moc gólů nedali, tak hra v obraně a nasazení – klobouk dolů. Jsem přesvědčený o tom, že s tím klidem na hokejkách postupem času přijdou hezké akce a góly. Tím nechci říct, že jsme si je dneska nevytvořili, ale ještě to nebylo takové, co ti hráči umí. Dneska se ale počítá vítězství."

Uwe Krupp (HC Sparta Praha): "Na úvod bych chtěl pogratulovat domácím k výhře. Brno předvedlo skvělý start do zápasu, jeho hráči byli na puku rychlejší a byli aktivnější. My jsme se začali zlepšovat až postupem zápasu, ale celou dobu jsme museli dohánět, což byl problém. Domácí se druhým gólem uklidnili. Měli jsme v utkání několik šancí, dvakrát jsme byli, myslím si, opravdu blízko, ale brankář Komety chytal skvěle a předvedl několik klíčových zákroků. Domácí dřeli a šli si za vítězstvím."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek