25. 10. 2019 | Petr Pavlík

OLO - SPA 0:4 - Sparťané vezou z Hané tři body

13., pátek 25. 10. 2019
Olomouc - Sparta OLO - SPA
Olomouc: Konrád (33. Lukáš) – Ondrušek (A), Jaroměřský, Vyrůbalík (C), Škůrek, Švrček, Dujsík, Valenta – Klimek, Kolouch, Irgl – Hecl, Skladaný, V. Tomeček – Burian, Nahodil, Olesz – Bambula, Handl, Kořenek.
Sparta: Machovský – Ďaloga, Jurčina, Kalina, Blain, Polášek (A), Košťálek, Tomáš Dvořák – Řepík (C), Tomášek, Smejkal – Kudrna, Sukeľ, Říčka – Dočekal, V. Růžička, Rousek – Buchtele, Pech (A), Forman.
Branky a nahrávky: 26. Tomášek (Buchtele), 28. Tomášek (Ďaloga), 33. Řepík (Tomášek, Smejkal), 49. Sukeľ (Kudrna). Rozhodčí: Hejduk, Mrkva - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:2. Diváci: 4639. Střely na branku: 28:33. Průběh utkání: 0:4. Nejlepší hráči zápasu: Jan Švrček - David Tomášek.

Naši hokejisté mají v kapse osmé vítězství v řadě! Svěřenci trenéra Uweho Kruppa rozhodli o svém úspěchu už ve druhé třetině, ve které David Tomášek vstřelil dva góly v oslabení. Sparťané hru kontrolovali a Matúš Sukeľ ve třetí třetině pečetil svým premiérovým gólem v dresu Sparty tříbodovou výhru 4:0.

Komentář

Sparťané nastoupili do zápasu v Olomouci s trochu pozměněným pořadím svých útočných formací a do branky se vrátil Matěj Machovský. První šance zápasu přišla už po pár minutách hry, když z levého kruhu střílel Kolouch, ale jeho pokus šel jen mimo branku. Sparťané na to reagovali dobrou akcí Pecha s Poláškem, přičemž druhý jmenovaný střílel jen do připraveného Konráda.

Domácí Mora měla svoji největší příležitost skórovat hned vzápětí. Před Machovským se strhl pořádný závar, ale nikdo z olomouckých borců nedokázal dotlačit puk za brankovou čáru. Naši hokejisté záhy přidali, ale slibné střely Poláška a Tomáška gólem neskončily. V závěru třetiny měli domácí k dispozici druhou početní výhodu, ale žádný velký rozruch se v našem pásmu nekonal.


Začátek druhé třetiny domácí odstartovali ve slušném tempu. Útočník Hecl se dostal ke kotouči a jedovatou střelou prověřil brankáře Machovského. Klíčové momenty tohoto zápasu přišly až v domácí přesilové hře. Sparťané nejprve využili přečíslení dva na jednoho, kdy Buchtele naservíroval kotouč Davidu Tomáškovi, který ho pohodlně dopravil už do prázdné branky.

A sparťanská šestadevadesátka neměla dost. David Tomášek vystihl nepřesnou rozehrávku soupeře a střelou z ostrého úhlu překonal brankáře Konráda již podruhé. Olomoučtí mohli snížit zásluhou aktivního Hecla, tomu ale chybělo k dorážce pár metrů. Sparťané měli hru pod kontrolou a v první přesilové hře hostů Tomášek narýsoval přesný pas Michalu Řepíkovi, jenž vyhnal brankáře Branislava Konráda z branky.

Frustrovaný brankář domácích tak přenechal své místo Janu Lukášovi, který hned vzápětí musel likvidovat nebezpečnou ránu Ďalogy z levého kruhu. Kohouti se poté osmělili, když Kolouch v náznaku přečíslení dva na jednoho zkusil vystřelit, ale jeho rána šla nad branku. Na druhé straně musel řešit další nebezpečný výpad hostů Lukáš, Růžičkův pokus skončil na jeho špičce betonu. Do kabin tak odcházeli spokojenější sparťané, kteří před třetí třetinou vedli už o tři góly.


V poslední části hry hosté dohrávali svou přesilovou hru, ve které byli hned zkraje pořádně nebezpeční. Řepík od modré čáry měl dost prostoru a svou střelou orazítkoval tyč. O pár okamžiků později tentýž hráč střílel v záklonu na levém kruhu, ale i tentokrát z tohoto souboje vzešel vítězně domácí brankář. Kohouti se snažili se zápasem ještě něco udělat, ale Machovský všechny rány i s notnou dávkou štěstí pokryl.

Na druhé straně zase musel dávat pozor domácí Lukáš. Rousek si v přečíslení tři na jednoho narazil s Kudrnou a na Pecha už pouze zívala prázdná branka, sparťanský útočník puk poslal těsně vedle branky. Hosty to však nemuselo dlouho mrzet, jelikož z další šance se prosadil Matúš Sukeĺ, který se postaral svým premiérovým gólem ve sparťanském dresu o první gól v rovnovážném počtu hráčů na ledě. Zápas se poté spíše už jen dohrával a naši hokejisté dokráčeli k další tříbodové výhře.

Ohlasy trenérů

Jan Tomajko (HC Olomouc): „V první třetině jsme začali dobře, měli jsme pohyb a šance. Čtyřminutová přesilovka nám ovšem prohrála zápas. Za stavu 0:1 jsme udělali obrovskou chybu, když jsme nedostoupili hráče. Poté jsme se už do utkání nedostali. S výsledkem určitě spokojeni nejsme a musíme se do dalšího zápasu zlepšit."

Uwe Krupp (HC Sparta Praha): „Byli jsme připraveni na velmi těžký zápas, jelikož Olomouc je jedním z nejpracovitějších týmů extraligy. Pro nás bylo důležité odehrát dobře první třetinu, abychom pak nemuseli dotahovat. V té druhé jsme dali dva góly v oslabení, což se nestává často, a to zápas rozhodlo, jelikož jsme hráli potom sebevědoměji. Velké díky patří Matěji Machovskému, jenž nás hlavně během první části několikrát podržel."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila