18. 12. 2019 | Pavel Mádl, Vojtěch Martinek, Vojtěch Martinek

SPA - PLZ 2:1p - Těsná výhra nad Plzní

27., středa 18. 12. 2019
Sparta - Plzeň SPA - PLZ
Sparta: Sedláček – Kalina, Blain, Dvořák, Jurčina, Polášek (A), Košťálek, Piskáček (A) – Smejkal, Tomášek, Řepík (A) – Rousek, Pech, Forman – Kudrna, Sukeľ, Říčka – Vitouch, Kropáček.
Plzeň: Frodl – Pulpán (A), Čerešňák, Jank, Budík, Moravčík, Kaňák, Vráblík – Kantner, Mertl (A), Gulaš (C) – Straka, Němec, Pour – Rob, Kracík, Indrák – Malát, Kodýtek, Eberle.
Branky a nahrávky: 27. Tomášek, 63. Blain – 47. Kantner (Mertl, Gulaš). Rozhodčí: Jeřábek, Úlehla – Gerát, Hynek. Vyloučení: 6:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 12 160. Střely na branku: 27:30. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.

Sparta ve středu večer podruhé v sezoně hostila plzeňské indiány. I tentokrát to byla vyrovnaná bitva, o jejímž výsledku nebylo rozhodnuto ani po základní hrací době. V sedmadvacáté minutě otevřel skóre David Tomášek, na jehož zásah odpověděl Matyáš Kantner. Další branka už do závěrečné sirény nepadla a libeňská O2 arena tak opět viděla prodloužení, ve kterém přisoudil domácím bod navíc Jeremie Blain!

Fotogalerie

Komentář

První střela v zápase byla vyslána z hole plzeňského hráče, pár vteřin nato se Frodlovi ukázali zase sparťané. Rousek založil akci ve středním pásmu, ale hostujícího brankáře nijak neohrozil. Plzeňští později faulovali, čímž uštědřili domácím první početní výhodu. Hosté úspěšně odolávali šancím Sparty, branka tak nepřišla.

Plzeňská Škodovka poté ujela do přečíslení tři na dva. Jeden z plzeňských hráčů vzal odpovědnost na sebe, jeho pokus však skončil v Sedláčkově lapačce. Následně si přečíslení vyzkoušela zase Sparta a Pech v něm narýsoval krásnou přihrávku na Kudrnu, jehož hůl byla zablokována. V poslední minutě úvodní části se v přečíslení dva na jednoho proti pokusu Košťálka skvělým zákrokem blýskl Frodl. Do kabin odcházely oba týmy za bezbrankového stavu.


Do druhé dvacetiminutovky vstoupili aktivněji sparťané. Za úvodních devadesát sekund si vytvořili tak veliký tlak, že si plzeňský celek musel vyžádat oddechový čas, když po zakázaném uvolnění nemohl vystřídat. Ani tento nápor ale sparťané v úvodní trefu nepřetavili.

Stav se tak poprvé pohnul v sedmé minutě druhé části. David Tomášek nabral rychlost na pravé straně a jeho perfektně umístěná střela nad Frodlovu lapačku si našla cestu do branky. Plzeňští se v dalším úseku hry hnali za vyrovnáním. Přes minutu se drželi v útočném pásmu, avšak k žádné střele se nedopracovali. Následný průběh druhé třetiny větší šance nenabídl, a po čtyřiceti minutách tak sparťané drželi hubený náskok 1:0.


První výraznější šance závěrečného dějství se udála v její čtvrté minutě. Skórovat mohl opět David Tomášek, jenž v kleče zkoušel překonat Frodla. Ten si ale kotouč pohlídal. Poté ale usedl na trestnou lavici Jeremie Blain a hostům se naskytla příležitost ke srovnání stavu, kterou využili. Lídr kanadského bodování Milan Gulaš z prostoru pravého kruhu přihrál na druhou stranu Matyáši Kantnerovi, který střelou z první dokázal propálit Sedláčka a bylo srovnáno.

Hosty vyrovnávací branka nakopla a tvrdý pokus Vráblíka trefil Sedláčkovu vyrážečku. Potom ale v krátkém sledu faulovali Smejkal s Jurčinou a Sparta se musela bránit ve třech. Dvojnásobnou početní nevýhodu domácí zvládli téměř bez jakéhokoliv zaváhání. Jediný pokus, který měl na svědomí Rob, trefil vyrážečku Jakuba Sedláčka.

Emoce dělaly své, a tak na ledě docházelo po odpískání k menším šarvátkám, rozhodčí však vždy zasáhli včas. Jelikož v závěru základní hrací doby vyfasoval Vráblík od rozhodčích dvě minuty za sevření kotouče, Sparta šla do prodloužení s jedním mužem navíc.


Početní výhodu sice domácí nevyužili, mrzet je to ale nemuselo. Jen pár sekund po jejím vypršení totiž slavili zisk bodu navíc, když dělovkou od modré Frodla překonal Jeremie Blain. Sparta v napínavém utkání proti plzeňské Škodovce vybojovala dva body a pojistila si první místo v tabulce.

Ohlasy trenérů

Uwe Krupp (HC Sparta Praha): "Mám velkou radost, jak jsme hráli. V první třetině to bylo energické a vytvořili jsme si dobré šance proti týmu, který často drží puk, dost střílí a slušně brání. Neskórovali jsme, ale nepustili jsme Plzeň do nebezpečných šancí. Ve druhé části se pokračovalo v podobném duchu. Ve třetí části Plzeň díky vyrovnávací brance převzala otěže utkání a museli jsme ubránit oslabení pět na tři. Kluci tvrdě pracovali a odvedli dobrou práci, za bod navíc jsem šťastný."

Jiří Hanzlík (HC Škoda Plzeň): "Dvě třetiny jsme na ledě prakticky neexistovali. Byli jsme pozdě v soubojích a nebruslili. Měřítka snad snese z naší strany jenom poslední třetina, takže bod je pro nás obrovskou výhrou."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila