22. 12. 2019 | Vojtěch Martinek

SPA - TRI 3:2 - S Třincem vítězně i potřetí!

29., neděle 22. 12. 2019
Sparta - Třinec SPA - TRI
Sparta: Machovský – Dvořák, Jurčina, Kalina, Blain, Polášek (A), Piskáček (A), Jandus – Rousek, Sukeľ, Říčka (C) – Smejkal, Tomášek, Řepík – Kudrna, Pech, Forman – Vitouch, Růžička, Pšenička
Třinec: Štěpánek – Gernát, Roth, Musil, Doudera, Zahradníček, Kundrátek, Haman – Dravecký (A), Marcinko (A), Stránský – Chmielewski, Kovařčík M., Kovařčík O. – Adamský (C), Polanský, Martynek – Hrňa, Novotný, Szturc.
Branky a nahrávky: 13. Růžička (Piskáček, Polášek), 24. Růžička (Forman), 39. Forman (Pech, Růžička) – 21. Szturc (Stránský, Marcinko), 53. Kundrátek (Adamský). Rozhodčí: Bejček, Hodek – Ondráček, Špůr. Vyloučení: 4:6, navíc Marcinko (TRI) 10 min. OT. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 11 839. Střely na branku: 33:33. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:2. Nejlepší hráči utkání: Vladimír Růžička – Jakub Štěpánek.
V posledním předvánočním utkání hostili svěřenci Uweho Kruppa v O2 areně silný Třinec, nad kterým už v průběhu aktuální sezóny dvakrát uspěli. Ve prospěch Pražanů dopadlo i třetí vzájemné utkání, které Sparta po velmi kvalitním výkonu zvládla 3:2, a pojistila si tak svou pozici na čele tabulky Tipsport extraligy! Dvakrát se v neděli před téměř dvanácti tisíci diváky trefil Vladimír Růžička, pod třetí branku se podepsal Miroslav Forman.

Fotogalerie

Komentář

Více ze hry měli v úvodu utkání domácí, kteří se v osmé minutě dostali do první větší šance – z bezprostřední blízkosti brankoviště chtěl puk za Štěpánka uklidit Tomášek, což se mu ale nepodařilo. O chvilku později pak třinecká defenzíva zapomněla na Roberta Říčku, jenž ovšem zakončil jen do betonu připraveného hostujícího gólmana.

Nakonec se ale z první branky přeci jen radovali domácí. Při hře ve čtyřech hráčích na obou stranách v čase 12:22 otevřel skóre Vladimír Růžička, který tečoval projektil Jana Piskáčka z modré mimo dosah strážce svatyně Ocelářů. Dvě a půl minuty před koncem úvodní periody pak na jeho trefu mohl navázat Sukeľ, jenže ten z kvalitní šance poslal puk jen do Štěpánkova náručí.


Třinečtí do prostřední třetiny vlétli po hlavě a jejich aktivita přinesla ovoce po pouhých třiačtyřiceti sekundách hry. Tomáš Marcinko našel krátkou přihrávkou před brankovištěm volného Romana Szturce, který na druhý pokus uklidil puk za Machovského. Odpověď však na sebe nenechala dlouho čekat – pár minut nato totiž po krásné souhře s Formanem z hranice brankoviště skóroval Vladimír Růžička, čímž vrátil Spartě náskok, a navíc si zadělal na hattrick.

Následovala nevyužitá přesilovka Sparty, krátce poté početní převahou pohrdl zase Třinec. Sto osmnáct sekund před koncem periody pak na trestnou putoval Tomáš Kundrátek, jehož podrážení ale domácí už bez potrestání nenechali. Blainovu střelu z pravého kruhu za Štěpánka dorazil Miroslav Forman, a Pražané tak do druhé přestávky po siréně odcházeli s dvoubrankovým náskokem.


Vyloučení Vladimíra Draveckého v pětačtyřicáté minutě přineslo pro sparťany další příležitost udeřit, největší šanci v následujících chvílích však měli paradoxně Oceláři. Doudera se dostal do dobré střelecké pozice, ze které domácí klec jen těsně přestřelil. Hosté měli po konci oslabení mírnou převahu, kterou se jim ovšem dlouho nedařilo přetavit v kontaktní branku.

Na nohy kotel třineckých fanoušků postavil až v čase 52:25 Tomáš Kundrátek, jehož zásah ještě musel kvůli trenérské výzvě domácích potvrdit videorozhodčí. Vzápětí mohl vyrovnat Szturc, jedovaté zakončení nejnovějšího přírůstku slezského kádru ale tentokrát Machovský zastavil.

Oceláři měli ještě velkou šanci srovnat po vyloučení Tomáška necelé čtyři minuty před koncem, kterou ale zahodili – ani ne minutu nato se totiž nechal vykázat Gernát, a početní výhoda tak skončila předčasně. Sparta závěrečné chvíle základní hrací doby následně zvládla, a po výsledku 3:2 si tak na své konto připsala další tři body.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Nedvěd (HC Sparta Praha): „Po nevydařeném urtkání v Liberci jsme si něco řekli. Připomněli jsme si, co nás zdobilo, když jsme byli úspěšní a proti Třinci jsme začali, jak jsme chtěli. Po dlouhé době se nám povedly přesilovky, na kterých jsme pracovali. Po nemoci výborně chytal i Matěj Machoský. Když se soupeř dostal na koně, vystrčili jsme mladou čtvrtou řadu a nenechali se zamknout v našem pásmu. Jsme rád, že jsme ustáli závěr. Je to i o štěstí.“

Marek Zadina (HC Oceláři Třinec): „Na začátku jsme od Sparty čekali tlak, a ten přišel. Podržel nás ale Kuba Štěpánek. První gól jsme dostali po chybě. Dělali jsme složité věci, což se nám vymstilo. Postupem času jsme se Spartou srovnávali krok, i když tam pořád byly chvilky, kdy nás zmáčkla. Za třetí třetinu bych chtěl kluky pochválit – hráli výborný hokej a Spartu jsme dostali pod tlak. Byla škoda, že jsme nevyrovnali na 3:3.“

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek