30. 12. 2019 | Martina Nová, Daniel Ryl

SPA - LIT 8:4 - Divoká výhra na konec roku

32., pondělí 30. 12. 2019
Sparta - Litvínov SPA - LIT
Sparta: Machovský – Košťálek, Tomáš Dvořák, Polášek (A), M. Jandus, Piskáček (A), Blain, Poizl – Smejkal, Tomášek, Řepík (C) – Sukeľ, V. Růžička, Rousek – Dvořáček, Pech, Forman – Vitouch, Pšenička, Říčka.
Litvínov: Honzík – Ščotka, Jánošík (A), T. Pavelka, Kudla, Baránek, J. Říha, Kubát – F. Lukeš, V. Hübl (C), Petružálek – Jarůšek, M. Hanzl (A), Mahbod – Hedberg, Gerhát, Kašpar – Trávníček, Válek, Jurčík.
Branky a nahrávky: 15. Košťálek (V. Růžička, Blain), 29. Řepík (Tomášek, Smejka), 30. Pech (Košťálek, Říčka), 40. Polášek (Tomášek), 50. Smejkal (Polášek, Tomášek), 51. Pšenička, (Dvořáček, Piskáček), 58. Pech (Říčka, Dvořák), 59. Řepík (Smejkal, Polášek) – 20. J. Říha (Baránek, Petružálek), 23. Kašpar (Jarůšek), 52. Petružálek (Jánošík, Válek), 55. F. Lukeš (Petružálek, M. Hanzl). Rozhodčí: Lacina, Pražák – Brejcha, Hynek. Vyloučení: 6:7. Využití: 3:2. V oslabení: 1:1. Diváci: 12 351. Střely na branku: 41:37. Průběh zápasu: 1:0, 1:2, 6:2, 6:4, 7:4, 8:4. Nejlepší hráči zápasu: Jan Košťálek - Jakub Petružálek.

Na konec roku 2019 se bude ještě vzpomínat! Přes dvanáct tisíc diváků v O2 areně sledovalo parádní hokejovou podívanou, které nechybělo téměř nic. Fanoušci viděli celkem dvanáct branek, z nichž osm vstřelili sparťané a zakončili kalendářní rok vysokou výhrou 8:4. Sparta v utkání proměnila celkem tři přesilovky, zatímco Litvínov jen dvě a oba týmy skórovaly také v oslabení. Odveta je na programu už v sobotu 4. ledna, kdy se obě mužstva utkají v Open Air na drážďanském fotbalovém stadionu.

Komentář

Poslední utkání roku 2019 na ledě O2 areny začalo ve vysokém tempu, hned v úvodu se hráči obou celků dostávali do šancí. Skóre mohl na sparťanské straně otevřít Dvořáček, o několik vteřin poté zase zahrozil litvínovský Hedberg. Machovský si musel dát pozor také na další hráče z Podkrušnohoří, když zblízka stříleli Mahbod a Jarůšek. Verva si začala vytvářet mírnou převahu, kterou mohla upevnit v přesilové hře. Machovský v ní zachránil svůj tým od inkasování po nepříjemné střele od modré čáry.

Následovala početní výhoda Sparty, která ji naopak dokázala využít. Ránu od modré předvedl Jan Košťálek, překonal tak Honzíka v brance a poslal domácí mužstvo do vedení. V posledních třech minutách úvodního dějství došlo ke strkanici okolo sparťanské branky, Piskáček s úmyslem bránit Machovského nepřiměřeně odhodil litvínovského Válka a od sudích obdržel opožděný vánoční dárek v podobě dvou trestných minut. Přesilovku Verva nevyužila, přesto dvě vteřiny před sirénou srovnal stav tvrdou ránou od modré Jiří Říha.


Druhá třetina začala zostra, když byla Sparta po vyloučení Říhy opět blízko vedení. Ve skrumáži dostal Miroslav Forman kotouč do sítě, jenže po přezkoumání u videa nebyl gól uznán pro kopnutí puku. Zanedlouho se skóre přeci jen změnilo, ale ve prospěch Litvínova. Verva ujela do přečíslení, Jarůškova střela se odrazila od Machovského betonu přímo na hůl Lukáše Kašpara, který zajistil svému týmu vedení.

Videorozhodčí byl o pár minut později povolán podruhé, aby přezkoumal další zásah Litvínova. Vedení hostů se ale nerozšířilo, jelikož skákavá pryž nepřekročila brankovou čáru. Zanedlouho poté se radovali zase sparťané, Honzíka překonal kapitán Michal Řepík. Krušnohorští zkusili zariskovat s trenérskou výzvou, dle rozhodčích kapitán Pražanů nebránil gólmanovi v brankovišti a gól uznali – 2:2.

Domácí příznivci si mohli radostně zakřičet brzy znovu, Lukáš Pech nenechal nikoho zapochybovat o platnosti třetího gólu Sparty. V nájezdu do útočné třetiny obdržel na hokejku přesnou nahrávku ze středního pásma a z pravého kruhu čistě trefil kotouč ke vzdálenější tyči. Přestože Pražané následně nevyužili přesilovku pět na tři, vyloučením Pavelky ke konci třetiny nepohrdli a Adam Polášek zvýšil na 4:2.


Na úvod třetí části zamířil na trestnou lavici Piskáček a Hanzl se snažil v početní výhodě doklepnout puk k tyčce, ale neúspěšně. Tempo se oproti předešlým dějstvím zklidnilo a mnoho šancí k vidění nebylo. Změnil to až Košťálek, který nadvakrát zakončoval, poté ještě odražený puk vystřelil z předbrankového prostoru Smejkal. Právě toto duo se ale nakonec trefy také dočkalo. Po souhře Tomáška, Poláška a Jiřího Smejkala, jenž zakončil do odkryté klece roztaženého Honzíka, se libeňskou halou nesla „Pátá“.

Litvínov ještě nechtěl složit zbraně, a tak deset minut před koncem při přesilové hře zkusil hru bez brankáře. Domácím se ale povedlo puk vyhodit a z hole Tomáše Pšeničky pomalu doklouzal až do branky. To ale nebyl gólově konec. V dobíhající přesilové hře se dokázala prosadit také Verva, když gólem zblízka snížil manko Jakub Petružálek. Machovský se musel mít na pozoru i nadále, přestože se snažil ze všech sil ubránit hostující hráče, František Lukeš pokořil domácího maskovaného muže napočtvrté.

Klid navrátil domácím příznivců Lukáš Pech. Ten po samostatném úniku vsítil svůj 100. gól ve Spartě a zabrzdil vznikající obrat Litvínova. V následné přesilové hře ještě navrátil čtyřgólový náskok Pražanům Michal Řepík, který tak korunoval vysoké vítězství 8:4. Další góly již mužstva přidat nestihla, Sparta si tak na závěr roku 2019 připsala vysoké vítězství.

Ohlasy trenérů

Uwe Krupp (HC Sparta Praha): „Hráče musím pochválit – tvrdě bojovali, ukázali charakter i odvahu a našli cestu ke třem bodům proti velmi dobrému soupeři. Bylo to vyrovnané utkání, nakoply nás přesilovky. Skóre je docela vysoké, ale takový je hokej. Z gólů mám radost, protože v předchozích zápasech se nám moc nedařilo proměňovat šance.“

Jindřich Kotrla (HC Verva Litvínov): „Do poloviny zápasu jsme byli lepším týmem. Měli jsme více ze hry, ale pak přišlo sporné rozhodnutí, kdy byl uznán gól v náš neprospěch. Od té chvíle se naše hra sesypala. Přestali jsme plnit věci, které jsme do té doby plnili, a Sparta toho využila. Špatně jsme sehráli přesilovky i oslabení.“

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek