24. 1. 2020 | Petr Pavlík, Daniel Ryl

OLO - SPA 4:1 - Gól Říčky na Hané nestačil

39., pátek 24. 1. 2020
Olomouc - Sparta OLO - SPA
Olomouc: Konrád – Švrček, Valenta, Ondrušek (A), Dujsík, Vyrůbalík (C), Jaroměřský – Klimek, Nahodil, P. Musil – Burian, Strapáč, Irgl – J. Káňa, J. Knotek (A), Olesz – Laš, Kolouch, Skladaný.
Sparta: Machovský – Tomáš Dvořák, Košťálek, Koistinen, Piskáček (A), Blain, Kalina, Krutil – Rousek, Tomášek (C), Řepík – Kudrna, V. Růžička, Říčka – Buchtele (A), Pech, Forman – Pšenička, Sukeľ, Dvořáček.
Branky a nahrávky: 2. J. Káňa, 6. Olesz (J. Knotek), 19. Klimek (Nahodil, P. Musil), 56. Jaroměřský (Strapáč) – 49. Říčka (Kudrna). Rozhodčí: Jeřábek, Horák – Jindra, Zíka. Vyloučení: 4:4. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 621. Střely na branku: 23:36. Průběh utkání: 3:0, 3:1, 4:1. Nejlepší hráči utkání: Branislav Konrád - Robert Říčka.
Venkovní víkend zahájil náš tým na ledě Olomouce, kde doplatil na špatný vstup do zápasu a po první třetině prohrával už o tři branky. V úvodu třetího dějství sice vykřesal naději přesnou trefou Robert Říčka, ale na další gól se sparťané nezmohli a dokonce inkasovali ještě do prázdné branky. Chuť si mohou svěřenci Uweho Kruppa spravit v neděli, kdy zavítají do Plzně.

Komentář

Do sestavy sparťanského týmu se vrátili obránci Petr Kalina a Jan Piskáček. Spolu s nimi nechyběl ani Miroslav Forman. Trenéři naopak nemohli počítat se službami Jiřího Smejkala. V úvodu utkání hra přinesla několik nepřesností na obou stranách a šancí bylo poskromnu. O větší rozruch v brankovišti se postaral Tomášek, který ale narazil pouze na připravenou lapačku Konráda. A uběhlo jen pár minut a domácí poprvé udeřili. Jan Káňa vyslal střelu z prostoru před brankou a poslal svůj tým do těsného vedení. Sparťané odpověděli střelou Kudrny, která ale mířila vedle branky.

Mora byla herně na koni a v útočném pásmu si postupně vytvořila dobré šance. Ondrušek sice ještě nezužitkoval dobrou přihrávku křížem od svého spoluhráče, ale poté se už domácí mohli znovu radovat. Knotek viděl v mezikruží Rostislava Olesze, ten se musel zorientovat a pak svou střelou překonal Machovského podruhé. Záhy náš tým hrál svou první přesilovku, kterou ale nevyužil. Naopak Olomouc se nakopla ve své početní převaze a ke konci první třetiny stihla vstřelit ještě jednu branku, když exsparťan Lukáš Klimek zavěsil přesně pod víko.


Sparťané vstoupili do druhé třetiny aktivně a snažili se dotáhnout na svého soupeře. Náznak dobré šance měl Kudrna, ale Konrád nemusel zasahovat. Diváky v hale zvedl ze sedadel svou akcí Káňa, který se s pukem na hokejce dostal na levý kruh, odkud orazítkoval bližší tyčku! Hosté se ale nevzdali a zahrozili. Buchtele si najel na přihrávku od Pecha a vyzkoušel pozornost brankáře Konráda. Hra byla v půlce utkání vyrovnaná, přeci jen se z malých okének v obranách soupeřů vyklubaly další šance. Klimek vystihl Krutilovu chybu v obranném pásmu, ale sám proti Machovskému neuspěl. Na druhé straně zase zakončoval přečíslení dva na jednoho Forman, Konrád zasáhl svým ramenem.


Na začátku třetí třetiny byl obrázek hry trochu rozháraný a nikdo se nedostával do výraznější šance. Nejprve to zkoušel Káňa svou střelou od modré čáry, následně nemířil přesně Buchtele, od jehož hokejky puk skončil v rohu. Sparťané chtěli s nepříznivým stavem ještě něco udělat, ale olomoucká obrana byla takřka neprostupná. Až těsně před komerční přestávkou se Formanovi povedlo narýsovat přesný pas na Buchteleho, který sám na ose hřiště střílel jen do Konráda.

Naši hokejisté se i nadále snažili chodit do plných, ale všechny případné pokusy zklikvidoval svými zákroky domácí brankář. V polovině třetí třetiny se však sparťanům už povedlo skórovat, když kotouč dotlačil za Konrádova záda aktivní Robert Říčka, který zároveň odčaroval kouzlo olomouckého brankáře v tomto utkání. Vstřelený gól dodal našemu týmu nový impuls a domácí se rázem museli ohánět. Buchtele však střílel jen do připraveného Konráda. Čas se sparťanům krátil velmi rychle, po střele Růžičky Olomouc situaci zvládla. V závěrečné pětiminutovce sparťané ještě odvolali brankáře, což potrestal Jan Jaroměřský. Náš tým tak prohrál 1:4.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (HC Olomouc): „Odehráli jsme výborně dvě třetiny, první byla z naší strany možná až snová. Dali jsme tři krásné góly, byli jsme aktivní, soupeře jsme přestříleli, byli jsme dobří v pohybu i v soubojích. Ve druhé třetině jsme měli taky nějaké brankové příležitosti, nastřelili jsme břevno. Do třetí části jsme šli s lehkým strachem o výsledek, ale poctivou defenzivní hrou jsme to udrželi a myslím, že jsme zaslouženě vyhráli."

Uwe Krupp (HC Sparta Praha): „Nejdůležitějších dvacet minut (zápasu) bylo těch prvních. Ty patřily Olomouci, udělali jsme několik individuálních chyb. Druhá třetina byla lepší, bylo zde pár šancí na obou stranách. Ve třetí třetině jsme si vytvořili několik šancí, ale domácí brankař předváděl důležité zákroky. Za stavu 3:1 jsem si myslel, že máme šanci se dostat zpátky do hry, ale obrana domácích a brankař odvedli skvělou práci. Musíme změnit myšlení a zlomit špatné výkony. Šanci máme v neděli."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek