4. 1. 2020 | Vojtěch Martinek

LIT - SPA 2:3 - Vítězné drážďanské Open Air!

45., sobota 4. 1. 2020
Litvínov - Sparta LIT - SPA
Litvínov: Janus – Ščotka, Jánošík (A), Pavelka, Kudla, Baránek, Říha, Kubát – Lukeš, Hübl (C), Petružálek – Jarůšek, Hanzl (A), Mahbod – Hedberg, Gerhát, Kašpar – Trávníček, Válek, Jurčík.
Sparta: Machovský – Košťálek, Dvořák, Polášek, Piskáček (A), Kalina, Blain, Poizl – Smejkal, Tomášek, Řepík (C) – Kudrna, Růžička, Rousek – Říčka, Pech (A), Forman – Vitouch, Sukeľ, Dvořáček.
Branky a nahrávky: 37. Ščotka (Mahbod), 55. Jarůšek (Kašpar, Pavelka) – 24. Košťálek (Tomášek, Řepík), 47. Růžička (Polášek, Kudrna), 49. Rousek (Kudrna). Rozhodčí: Hodek, Šír – Tošenovjan, Jelínek. Vyloučení: 4:2. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 32 009 (rekord TELH, hráno v Drážďanech). Střely na branku: 38:32. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3. Nejlepší hráči utkání: Jaroslav Janus – Jan Košťálek.

Divácký rekord české Tipsport extraligy v sobotu při Hockey Open Air v Drážďanech padl, Sparta ovšem nikoliv! Svěřenci Uweho Kruppa dramatické utkání pod širým nebem zvládli na jedničku a i počtvrté v sezóně porazili Litvínov, tentokrát uspěli 3:2. Pod výhru našeho týmu se podepsali trefami Jan Košťálek, Vladimír Růžička a Lukáš Rousek.

Fotogalerie

Komentář

Úvodní minuty drážďanského souboje pod širým nebem před bohatou návštěvnickou kulisou se obešly bez větších šancí. Týmům se sice dařilo prorazit do útočného pásma, Janus s Machovským ovšem příliš mnoho práce neměli a všechny střelecké pokusy soupeře hravě krotili. Situace se moc nezměnila ani po vyloučení Tomáše Dvořáka, jelikož většina litvínovských projektilů během ní zamířila mimo tři tyče.

Chemici měli ve druhé polovině první třetiny o něco málo více ze hry a občas potrápili Machovského, na kterého se jim ale stále nedařilo najít recept. Místy musel být pozorný i Janus, který si ovšem počínal stejně solidně jako jeho kolega na druhém konci ledové plochy, a po závěrečné siréně se tak dvaatřicet tisíc fanoušků odebralo do útrob stadionu Rudolfa Harbiga, aniž by viděli alespoň jednu trefu.


Gólové ticho prolomil až ve čtyřiadvacáté minutě obránce Pražanů Jan Košťálek, na jehož přesnou střelu z první z pravé strany dosud výborný gólman Severočechů nedosáhl. Sparťané následně hráli na drážďanském stadionu prim a v polovině periody dostali po Kubátově držení šanci svou mírnou převahu přetavit v další branku, jenže papírově domácí celek si s oslabením poradil bez větších obtíží.

Obrovskou příležitost srovnat zahodil na druhé straně Richard Jarůšek, jenž využil zaváhání soupeřovy defenzívy a vyrazil do úniku. Projel až těsně před Machovského svatyni, odkud však poslal kotouč jen do pravé tyčky. Následně byl jedním z protihráčů poměrně tvrdě naražen na klec, velmi rychle se však oklepal a po chvilce byl zpět na ledě. Zprvu nepříjemně vypadající incident se nakonec obešel bez vyloučení.

Příznivci chemiků se ovšem ještě před přestávkou branky dočkali. Šály v jejich sektoru roztočil přesnou střelou z mezikruží v čase 36:21 Jan Ščotka, a na stadionu Rudolfa Harbiga se tak začínalo zase od začátku. Další gól už ale poměrně vyrovnaný závěr druhé dvacetiminutovky nepřinesl, a nadcházející poslední dějství duelu pod otevřeným nebem tedy slibovalo napínavou podívanou.


Začátek třetí části byl trochu opatrný, kolem čtyřiapadesáté minuty se ale hra otevřela a v krátkém sledu na Machovského klec letělo hned několik nebezpečných projektilů z holí litvínovských borců. Paradoxně to však byli Pražané, kteří se radovali z další trefy. Od modré čáry vypálil Polášek, jehož střela se od Januse odrazila přímo na hůl Vladimíra Růžičky a ten se nemýlil. Jen chvilku nato na přesný zásah navázal Lukáš Rousek – 3:1.

V čase 49:54 putoval na trestnou lavici za vysokou hůl Jarůšek a následovala pořádně nebezpečná přesilovka Sparty. Janus se musel hodně otáčet, aby všechny rány hostů vykryl, přičemž jednu nezastavil – ta se ale odrazila od pravé tyčky. Krátce po konci oslabení pak brankovou konstrukci trefil i na druhém konci ledové plochy sám čerstvě vysvobozený Jarůšek.

Další početní výhoda už nevyužita nezůstala. Měla jí ovšem Verva, která navíc po dalším faulu soupeře poslala na led šestého hráče. V této situaci se přesnou střelou neprezentoval nikdo jiný než právě Richard Jarůšek, jehož gól pro Litvínovské vykřesal jiskru naděje. Potřetí se jim ale Machovského překonat nepodařilo, a tři body tak putovaly do Prahy.

Ohlasy trenérů

Jindřich Kotrla (HC Verva Litvínov): "Myslím, že jsme odehráli se Spartou vyrovnanou partii. Opět rozhodly předbrankové prostory, kdy my jsme šance neproměnili, zatímco Sparta ano. Je to náš problém, musíme se tím zabývat a vyřešit ho. Jinak si nemyslím, že by se na tom utkání nějak výrazněji podepsalo, v jakém se hrál prostředí. Bylo to specifické, hráči si to užili, ale na hře se to podle mého názoru nijak neprojevilo."

Uwe Krupp (HC Sparta Praha): "Samozřejmě šlo o mimořádný zápas za unikátních okolností, když se hrálo pod širým nebem, ale myslím, že náš tým se s tím opravdu dobře vypořádal. Museli jsme upustit od zaběhnuté rutiny a brali to jako výzvu. První třetina byla v pohodě, oba celky tam měly své šance ke skórování. Myslím, že hlavně ve druhé části odvedl Litvínov skvělou práci, místy nás tam nachytal, ale měli jsme výborný start do třetí třetiny. Kluci se ještě více soustředili a nakonec nám to stačilo na vítězství. Jsme šťastní, jak zápas dopadl, těší nás ty tři body."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek