3. 10. 2021 | Petr Pavlík

SPA - MHK 2:3sn - Urputná bitva za bod

11., neděle 3. 10. 2021
Sparta - Mountfield HK SPA - MHK
Sparta: Neužil – Polášek, Pavelka, Mikliš, Jurčina (A), Dvořák, M. Jandus, Tomov – Thorell, Horák, Řepík (C) – Doležal, Sobotka, Chlapík – Buchtele, Kaše, Forman (A) – Prymula, Vitouch, Zikmund.
Mountfield HK: Lukeš – Nedomlel, Blain, Gaspar, Pavlík (A), Kalina, McCormack, Jank – Smoleňák (C), Cingel, Orsava – Lev (A), Koukal, Oksanen – Perret, Kevin Klíma, Jergl – Pilař, Štohanzl, Lamper.
Branky a nahrávky: 1. Řepík (Pavelka, Thorell), 16. Horák (M. Jandus, Řepík) – 40. Kevin Klíma (McCormack, Orsava), 52. Perret (Jergl, Kevin Klíma), roz. nájezd Lev. Rozhodčí: Svoboda, Obadal – Pešek, Ganger. Vyloučení: 2:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5 875. Střely na branku: 48:40. Průběh utkání: 2:0, 2:3. Nejlepší hráči utkání: Roman Horák - Štěpán Lukeš.
Sparta chtěla proti Mountfieldu HK odčinit porážku v Českých Budějovicích, i proto vstoupila do utkání aktivně a lépe. Náš tým však dvoubrankové vedení po první třetině nenavýšil, naopak pálil šanci za šancí, čehož soupeř dvakrát využil. Velkou bitvu musely nakonec rozseknout až samostatné nájezdy, ve kterých byl soupeř úspěšnější, čímž obstaral naši porážku 2:3 po nájezdech. Debut ve sparťanském áčku si odbyl bulharský obránce Nino Tomov.

Komentář

Sparťanští trenéři nasadili do branky v utkání proti Hradci Králové talentovaného Jakuba Neužila. Hradeckou branku hájil od úvodních minutách Štěpán Lukeš, který dostal přednost před svým finským parťákem Kiviahem. Sparťané vstoupili do utkání ve velké aktivitě, která se jim rázem vyplatila! Pavelka v dobré pozici na pravém kruhu našel před brankou nehlídaného Michala Řepíka a sparťanský kapitán zasunul kotouč do sítě.

Našim hokejistům se dařilo i v dalších minutách a brankář Lukeš musel být ve střehu. Do dobré akce se tlačil útočník Zikmund, ovšem poslední hradecký obránce odpálil kotouč z modré čáry do bezpečí. Na opačné straně kluziště musel pro změnu zasahovat brankář Neužil. Sparťanského gólmana prověřil svou střelou Oksanen, jehož ránu z levé strany Neužil zkrotil svými betony. Domácí brankář byl i nadále v permanenci, když jedovatou střelu Lva od modré čáry zastavil svým ramenem.

Dosud nejlepší zákrok v první třetině si sparťanský brankář připsal proti ráně Jergla. Hradecký útočník se nachomýtl k puku v mezikruží, odkud svižně vypálil, ale Neužil na poslední chvíli vytasil svoji lapačku. V první třetině o šance nebyla nouze. Na domácí straně se prezentoval pěknou kličkou Doležal, jehož následné zakončení Lukeš schoval do své náruče. Diváci v aréně se přeci jen ještě před koncem první třetiny dočkali druhé vstřelené branky. Roman Horák nadvakrát procedil kotouč kolem Lukešova betonu do branky.


Sparta byla na začátku druhé třetiny znovu velmi aktivní a Lukeš musel řešit další nebezpečné střely z domácí strany. Jurčinovo nahození od modré čáry bylo svižné, ale hradecký brankář vyrážečkou poslal kotouč až do ochranné sítě. Další velkou příležitost měli na hokejce členové elitní útočné formace domácích. Řepík v přečíslení tři na jednoho hledal na druhé straně Horáka, ale druhý jmenovaný kotouč nezpracoval.

Na opačném konci kluziště měl dobrou šanci obránce Blain, který po přejezdu útočné modré čáry střílel jen do připraveného Neužila. V probíhající druhé třetině si oba brankáři vybrali i pořádnou dávku štěstí. V útočném pásmu Sparty střílel do tyčky kapitán Řepík, hned o pár okamžiků později mířili do brankové konstrukce hosté. V poslední minutě druhé části šel pykat na trestnou lavici obránce Dvořák a Kevin Klíma po pár vteřinách zamířil přesně. Hradecký útočník vypálil z kruhu a Neužil na tuto ránu neměl nárok. I díky tomu se Hradečtí dostali na rozdíl jednoho gólu.


Oba týmy předváděly v úvodu třetí třetiny svižný hokej, oba brankáři byli ovšem bezchybní. První velkou šanci ve třetí části si vypracovali domácí sparťané. Kaše byl chvíli osamocen u brankáře Lukeše, ale hradecký gólman si svou bližší tyčku pohlídal. Sparťané chtěli vsítit další branku, ale brzdila je mírná produktivita. Doležalova individuální akce středem kluziště skončila bez gólového úspěchu, jelikož střela domácího útočníka mířila nad hradeckou branku.

Hradečtí hráči si na své šance trpělivě počkali a Neužil musel po delší době vytáhnout těžší zákrok. Jeden z hradeckých borců předal kotouč do tandemu Cingelovi a hostující forvard jedovatou střelou prověřil sparťanského brankáře. Neužil podržel puk ve své výstroji a nedovolil soupeři vyrovnání. V dalších minutách hry byli hosté aktivní a vyrovnali! Kevin Klíma přihrál do prostoru před brankou Aleši Jerglovi a hradecký útočník i se štěstím prostřelil Neužila. Sparťanskému brankáři propadl puk za brankovou čáru. Diváci v aréně se už do konce řádné hrací doby dalšího gólu nedočkali.


V pětiminutovém prodloužení měl velkou šanci útočník Horák, kterému servíroval do dobré střelecké pozice kotouč domácí kapitán Řepík. První jmenovaný však prudkou přihrávku od svého spoluhráče nezpracoval. Na druhé straně střílel z bezprostřední blízkosti Cingel, ale Neužil podržel puk ve výstroji. Stejně jako proti střele Perreta sparťanský brankář pohotově zasáhl. Vyvrcholení utkání tak přišlo v samostatných nájezdech.


V samostatných nájezdech se lépe zadařilo hradeckým hokejistům, kteří zásluhou Jakuba Lva zvítězili za dva body. Sparťané tak prohráli po velké bitvě s Hradcem Králové 2:3 v nájezdech.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Hlinka (HC Sparta Praha): "Měli jsme výborný vstup do zápasu. Minimálně půlku zápasu jsme byli jasně lepším mužstvem, ale bohužel nedáváme góly, což nás už pár zápasů trápí. Ve třetí třetiny byl soupeř o kousek lepší a šlo to do prodloužení. V nájezdech se bohužel opět projevilo naše trápení v koncovce."

Tomáš Martinec (Mountfield HK): "Přijeli jsme s nějakým plánem do Prahy a zhroutil se nám hned první střídání. Katastrofální vstup do utkání zapříčinil, že Sparta byla dvě třetiny jednoznačně lepší. Vytvořila si spoustu šancí a můžeme děkovat jenom Štěpánu Lukešovi, že to bylo jen 0:2 a zápas nebyl rozhodnutý. Myslím, že klíčový okamžik byl, když se nám v závěru druhé třetiny podařilo snížit na 1:2 a od té doby jako kdyby nás někdo polil živou vodou a začali jsme najednou hrát hokej, který umíme. Ve třetí třetině jsme vyrovnali hru, vytvořili jsme si šance a i zaslouženě jsme vyrovnali. Nájezdy už jsou loterie, ale jsme za dva body šťastní. Přestože si myslím, že jsme si je nezasloužili, tak je bereme všema deseti."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek