7. 1. 2022 | Petr Pavlík

VIT - SPA 1:4 - Výhru řídili Thorell s Řepíkem

39., pátek 7. 1. 2022
Vítkovice - Sparta VIT - SPA
Vítkovice: Stezka – Solovjov, Polák (C), Galvinš, Plášil, Koch, Kovář, Gewiese – Krenželok (A), Hruška (A), Lakatoš – Dej, Marosz, Bukarts – Bitten, Flick, Kalus – Fridrich, Chlán, Bernovský.
Sparta: Salák – Moravčík, Mikliš, Polášek (A), Pavelka, Dvořák, M. Jandus – Buchtele (A), Sobotka, Chlapík – Thorell, Horák, Řepík (C) – Kaše, Voženílek, Forman – Strnad, Vitouch, Dvořáček – Konečný.
Branky a nahrávky: 27. Solovjov (Polák, Hruška) – 10. Thorell (Moravčík, Řepík), 14. Thorell (Buchtele, Kaše), 16. Řepík (Horák, Sobotka), 52. Horák (Pavelka, Řepík). Rozhodčí: Hejduk, Pilný – Lučan, Kis. Vyloučení: 6:6, navíc Bitten, Kalus, Lakatoš (VIT) + Mikliš, Buchtele (SPA) 5 minut. Využití: 0:3. V oslabení: 0:0. Diváci: 1000. Střely na branku: 23:28. Průběh utkání: 0:3, 1:3, 1:4. Nejlepší hráči utkání: Alexej Solovjov - Erik Thorell.
Sparťané v prvním venkovním utkání nového roku zvítězili nad Vítkovicemi 4:1! Náš tým položil základní stavební kámen úspěchu už v první třetině, kdy nastřílel celkem tři branky. Sparťané navýšili své vedení ve třetí třetině zásluhou Romana Horáka, který zároveň uzavřel gólový účet zápasu. I díky třem využitým přesilovkám náš tým zvítězil potřetí v řadě.

Fotogalerie

Komentář

Sparťané nastoupili do první třetiny velmi aktivně a vytvořili si tlak v útočném pásmu. První velkou šanci obstarala elitní formace Pražanů, konkrétně Sobotka. Zkušený útočník nejprve nepřesně střílel po svém výjezdu zpoza branky a následně svým pokusem z kruhu otestoval Stezkovu pozornost. Spartě vydržel tlak i v dalších minutách a v příští dobré akci se již hosté nemýlili. Moravčíkovo nahození jemně tečoval před brankou clonící Erik Thorell a sparťané šli do jednobrankového vedení.

Náš tým byl rázem na koni a nedovolil svému soupeři usadit se na delší dobu v útočném pásmu. Ve druhé třetině se navíc ukázalo, že klíčovým faktorem byly přesilové hry. Sparťané využili obě nabídnuté příležitosti. V první početní výhodě Buchtele v dobré pozici vybídl pohlednou přihrávkou ke skórování Erika Thorella, který měl před odkrytou brankou snadný úkol. A pro sparťany bylo ještě lépe, když Horák narýsoval přesný pas Michalu Řepíkovi a sparťanský kapitán svou střelou z první nedal Stezkovi šanci zasáhnout. Sparťané šli do kabin po první třetině s tříbrankovým náskokem.


Vítkovičtí hokejisté oproti první třetině šlápli do pedálu a byli aktivnějším týmem. Domácímu tlaku ještě předcházela rychlá akce Sobotky s Chlapíkem, avšak druhý jmenovaný mířil jen do maskovaného muže v modrobílém dresu. Domácí hokejisté se posléze dostali do útočného pásma a Maroszova střela z nulového úhlu nepřekvapila brankáře Saláka. Vítkovičtí hráči ve svém tlaku vytrvali i nadále a sparťanský gólman musel lovit ze své sítě první kotouč. Alexej Solovjov vyslal prudkou dělovku od modré čáry a rána vítkovického beka zaplula až do sítě. Domácí hokejisté své další šance v útočném pásmu už však nevyužili, a proto sparťané drželi po čtyřiceti odehraných minutách dvoubrankové vedení.


Domácí hokejisté nastoupili do třetí třetiny s dvoubrankovým mankem a snažili se udělat rozruch v útočném pásmu. Sparťané však tlak v obranném pásmu ustáli a udrželi své vedení. Ve druhé polovině třetí třetiny náš tým hrál další přesilovou hru, kterou využil Roman Horák. Zkušený útočník si našel vyraženou střelu Pavelky a bez větších obtíží v pádu dorazil kotouč do sítě. Domácí hráči se ještě pokusili zdramatizovat koncovku zápasu, ale sparťané další komplikace už nepřipustili. V divokém závěru bylo k vidění na ledové ploše ještě několik bitek, které na výhře našeho týmu však nic nezměnily. Sparťané zvítězili nad Vítkovicemi 4:1 a připsali si už třetí triumf v řadě.

Ohlasy trenérů

Miloš Holaň (HC VÍTKOVICE RIDERA): "Měli jsme špatný vstup do zápasu a ve druhé třetině nám nevyšly přesilové hry, v nichž jsme se mohli přiblížit průběžnému výsledku 1:3. Celé utkání se odvíjelo od první třetiny, za kterou jsme si nezasloužili bodovat. Závěr byl velmi emotivní. První dvě bitky byly férové, ale ten konec byl už asi zbytečný."

Josef Jandač (HC Sparta Praha): "Do zápasu jsme vstoupili dobře a první třetina nejspíš rozhodla. Podobně jako přesilovky a naše ubráněná oslabení. Rvačky na konci zápasu jsme nevyvolávali, ale přece si nenecháme rozbít hubu. Jsme rádi, že se nám znovu podařilo vyhrát. Určitě nám pomohl i zrušený turnaj v Davosu. Měli jsme čas na pořádný trénink a do hry se nám vrátili někteří hráči po zranění. Hrajeme už v šibeničním termínu, což je pro nás lepší."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek