25. 11. 2022 | Štěpán Křemen

SPA – LIB 3:1 – Vybojovaná výhra nad Libercem

9., pátek 25. 11. 2022
Sparta - Liberec SPA - LIB
Sparta: Kovář – Kempný, Polášek, Krejčík, Moravčík, Němeček, Jandus, Mikliš – Forman, Sobotka, Řepík – E. Thorell, Horák, Tomášek – Buchtele, D. Vitouch, Simon – Konečný, G. Thorell, Safin.
Liberec: Neužil – Balinskis, Nedomlel, Ivan, Melancon, Derner, Dvořák, Kolmann – Najman, Bulíř, Frolík – Birner, Filippi, Ordoš – Flynn, Šír, Faško-Rudáš – Dlouhý, Jelínek, Rychlovský.
Branky a nahrávky: 27. Němeček (Jandus, Sobotka), 35. Řepík (Kempný, Tomášek), 58. Tomášek – 39. Ivan (Ordoš). Rozhodčí: Sýkora, Hejduk – Svoboda, Hnát. Vyloučení: 2:1. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 9 279. Střely na branku: 31:22. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1. Nejlepší hráči utkání: David Němeček – Jan Ordoš.
Poprvé od loňského čtvrtfinále se sparťané na domácím ledě utkali s Libercem. Jak je již s tímto soupeřem zvykem, byla k vidění velmi vyrovnaná bitva, kterou se nám podařilo dotáhnout do vítězného konce. Ve druhé části jsme si dokázali vypracovat vedení, které v samém závěru utkání ještě pojistil David Tomášek. Vítězný gól vstřelil náš kapitán Michal Řepík a nemalou měrou se pod úspěch podepsal také Kuba Kovář v brance, který měl zejména ve třetí třetině spoustu práce.

Komentář

Sparťané vstoupili do utkání lépe a v úvodních minutách několikrát zahrozili z rychlých brejků. Nejprve ale Michal Kempný při nápřahu upadl a poté David Tomášek o kousek netrefil horní růžek Neužilovy branky. Následně byl vyloučen Konečný, ale hru v oslabení jsme zvládli výborně. Liberec se téměř nedostal do útočného pásma a nabídl nám hned několik nebezpečných protiútoků. Hostující brankář však všechny šance zneškodnil.

První velkou příležitost si přichystali i hokejisté Liberce, po nepříjemném nahození z levého křídla naštěstí Kubu Kováře zachránila tyčka. Hráči Sparty i nadále byli lepším týmem na ledové ploše a místy dokázali soupeře zatlačit na dlouhé vteřiny do vlastního pásma. Šance Kempného, Buchteleho ani Němečka v úvodní branku zápasu ale nerezultovaly.

V závěru třetiny byl ještě vyloučen Ostap Safin a do zajímavé příležitosti se na našem brankovišti dostal Faško-Rudáš, Kovář byl však připravený a několikanásobnou dorážku zlikvidoval. Jinak jsme hosty už k ničemu nepustili a do kabin se tak šlo za nerozhodného stavu.


Úvodní minuty druhé části nám příliš vzrušení nenabídly. Sledovali jsme spíše bitvu o střední pásmo a gólmani mnoho práce neměli. Z letargie dokázal O2 arenu probrat až David Němeček, když dostal na modrou čáru kotouč od Martina Janduse a napálil ho do liberecké branky. Jen o chvilku později mohl být rozdíl už dvoubrankový, když Neužilovi propadlo nenápadné nahození, puk ale doklouzal jen vedle branky.

Do dalšího přečíslení se pak řítil Ostap Safin s Kubou Konečným, druhý jmenovaný nakonec ale na prudký kotouč těsně nedosáhl. Poté byl vyloučen hostující Filippi a dostali jsme tak příležitost první přesilové hry v utkání. Podařilo se nám Tygry zatlačit a po několika závarech v Neužilově brankovišti se nám povedlo i skórovat. Michal Řepík si našel volný kotouč na brankovišti po nahození Kempného a bleskově ho zametl bekhendem do odkryté branky.

V závěrečných minutách se však hostům podařilo z ničeho nic snížit. Jan Ordoš rychle zakombinoval s Michalem Ivanem, který již neměl problém se zakončením do poloodkryté branky. Ve zbývajících desítkách vteřin se už nic nestalo a před třetí částí jsme tak drželi jednobrankový náskok.


I do závěrečné třetiny jsme vlétli ve velkém tempu a Liberec se musel bránit našemu tlaku. Dominik Simon nebezpečně pálil z mezikruží, Jakub Neužil byl však připravený a ránu dokázal zneškodnit. Na druhé straně pak velmi nebezpečně nahazoval z ostrého úhlu Frolík, puk ale naštěstí jenom protancoval Kovářovým brankovištěm.

O několik minut později se nikým nehlídaný na našem brankovišti zjevil Michal Birner, Kuba Kovář se ale roztáhl jak dlouhý, tak široký a všechny dorážky dokázal fantasticky zlikvidovat. Na aktivitu hostujících hráčů jsme dobře zareagovali a hnali jsme se za uklidňující brankou.

K té neměl daleko kapitán Michal Řepík, z blízkosti se mu ale nepodařilo protlačit puk do sítě a vzápětí neuspěl ani Kuba Krejčík ránou od modré čáry, když našel pouze Neužilovu lapačku. Díky aktivní hře sparťanů se Liberec téměř nedostával z pásma a Neužil měl naopak stále hodně práce. Necelé tři minuty před koncem pak hostujícího muže v masce překvapil David Tomášek a přiblížil Spartu ke třem bodům.

Následně se ještě Tygrům podařilo snížit, pro hru vysokou holí nakonec ale branka nemohla být uznána a dvoubrankový náskok se již sparťanům podařilo udržet. V prvním vzájemném utkání s Libercem od loňského čtvrtfinále jsme tak dokázali zvítězit a všechny tři body zůstaly v Praze.

Ohlasy trenérů

Miloslav Hořava (HC Sparta Praha): "Očekávali jsme těžký zápas, protože Liberec je výborné mužstvo. Věděli jsme, jaká je jejich síla. A jsme hrozně rádi, že takovou tou vůlí a chutí se nám i se štěstím podařilo zápas zvládnout. Každopádně to bylo těžké utkání a pro nás je stoprocentně moc dobře, že jsme úspěšně navázali na minulý zápas ve Varech."

Patrik Augusta (Bílí Tygři Liberec): "Neodehráli jsme špatné utkání, ale bohužel jsme nebodovali, takže samozřejmě nejsme spokojení. Sparta hrála výborně, my jsme se malinko vrátili do zápasu gólem na 1:2 a mysleli jsme si, že bychom utkání mohli ještě zdramatizovat a otočit, jenže ve třetí třetině jsme si vytvořili na můj vkus málo šancí na to, abychom utkání dotáhli k bodům."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila

Kouč juniorů Netík: Těší mě, jak kluci rostli