15. 4. 2021 | Martina Nová

SPA - LIB 1:2 - Sparta získala bronz

SF7, čtvrtek 15. 4. 2021
Sparta - Liberec SPA - LIB
Sparta: Machovský – Polášek, Košťálek, Dvořák, Jandus, Piskáček, Němec, Jurčina (A) – Rousek, Horák, Řepík (C) – Tomášek, Sobotka, Forman – Buchtele, Pech (A), Dvořáček – Kudrna, Sukeľ, Zikmund.
Liberec: Kváča – Vitásek, Knot, Rosandić, Kolmann, Derner, Hanousek, Havlín – Birner (A), Gríger, Lenc – Vlach, Musil, Bulíř – Najman, Jelínek (C), Špaček – Rychlovský, Šír, Dlouhý.
Branky a nahrávky: 41. Řepík (Košťálek, Rousek) - 8. Vitásek (Jelínek, Knot), 33. Najman (Jelínek). Rozhodčí: Šír, Hradil – Špůr, Ondráček. Vyloučení: 0:1. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: Hráno bez diváků. Střely na branku: 20:24. Průběh utkání: 0:2, 1:2. Stav série: 3:4.
Po nepříznivém vývoji se povedlo sparťanům téměř nemožné, vyrovnat stav série a zahrát si sedmý rozhodující zápas. V tom však naše mužstvo nedokázalo vyzrát na silného soka z Liberce a i přes snahu otočit skóre ve třetí třetině si o Masarykův pohár po porážce 1:2 nezahraje. Náš tým tak zakončil sezonu 2020/2021 na třetím místě.

Fotogalerie

Komentář

Rozhodující sedmý zápas semifinálové série začal velmi vlažně, obě mužstva se měla na pozoru a nechtěla zbytečně otevřít hru. K vidění byly na obou stranách krátkotrvající výlety do útočné třetiny, avšak ani v jednom případě si gólmani nemuseli dělat vrásky. V osmé minutě však toto bezvládí narušili Liberečtí. Ondřej Vitásek v přečíslení překonal Matěje Machovského a Bílí Tygři se poprvé v sérii prosadili jako první. V následujícím průběhu zahrozilo duo Rousek - Horák, které dvakrát po sobě předvedlo stejnou akci. Rousek z pravé strany před brankovištěm našel na levé straně najetého Horáka, tomu však pokaždé zakončení znemožnil bránící hráč.


Do druhého dějství se musela Sparta obrnit trpělivostí, neboť Liberec byl urputný v defenzivní činnosti. Domácí marně hledali recept na pevnou hostující obranu a Kváču příliš střelecky neohrozili. Severočeši naopak hráli lehce a nedopouštěli se zbytečných chyb. To jim také pomohlo vsítit druhý gól, Adam Najman úspěšně tečoval střelu Jelínka. S jistotou v nohách i na hokejkách Bílí Tygři úspěšně odráželi všechny pokusy Pražanů zvrátit průběžný výsledek až do zaznění sirény.


Kdo ví, co se odehrálo během druhé přestávky ve sparťanské kabině, nicméně vstup měli domácí na výbornou. V čase 40:46 rychlou útočnou akcí snížil manko kapitán Sparty Michal Řepík, který se trefil mezi tyčku a beton roztaženého Kváči. Nedlouho poté přišlo první vyloučení zápasu, na trestnou usedl hostující Najman, nicméně Pražané šance nevyužili. Hokejisté z hlavního města předváděli ofenzivní podívanou, jen za prvních sedm minut vyslali na Kváču šest střel a soupeře nenechali ani jednou vypálit.

Ve 48. minutě nás opět podržel Matěj Machovský, jenž vytáhl ukázkový semafor proti střele Najmana. Liberec v závěru třetiny úspěšně držel Spartu mimo dosah své branky a nedovolil jí dříve zahájit hru bez brankáře. Domácím se vyrovnat nepodařilo, a tak do finále postupují Severočeši. Sparta končí sezonu celkově na třetím místě.

Ohlasy trenérů

Miloslav Hořava (HC Sparta Praha): "Prohráli jsme a jsme vyřazení, víc k tomu nemám."

Patrik Augusta (Bílí Tygři Liberec): "Byla to vynikající série proti nejlepšímu týmu základní části, která došla do sedmého zápasu. Myslím, že jsme viděli kvalitní hokej v každém utkání. Rozhodovaly maličkosti, třikrát se šlo do prodloužení. Jedinou kaňkou na tom všem bylo, že to nemohli vidět diváci v arénách. V kariéře každého hokejisty je sedmý zápas něčím, co si bude pamatovat až do jejího konce, možná až do konce života. Kluci si to chtěli pamatovat v tom dobrém. Podali jsme dnes od první do poslední minuty velice koncentrovaný výkon, zastupovali jsme se jeden za druhého a hráli jsme velice dobře v defenzivě v čele s dobrým brankářem. Hráči si za tím šli, zaslouží velký respekt a dík, protože podali výkon na hraně svých možností."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek