29. 11. 2022 | Daniel Ryl

SPA - TRI 1:0 - Taktická bitva s vítězným koncem!

37., úterý 29. 11. 2022
Sparta - Třinec SPA - TRI
Sparta: J. Kovář – Polášek (A), Kempný, Moravčík, Krejčík, Jandus, Němeček, Mikliš – Řepík (C), Sobotka (A), Forman – Tomášek, Horák, E. Thorell – Dvořáček, D. Vitouch, Buchtele – Safin, G. Thorell, Konečný.
Třinec: Kacetl – M. Doudera (A), Marinčin, J. Jeřábek, Čukste, Mar. Adámek, Jaroměřský, Zahradníček – M. Růžička (C), Voženílek, Daňo – Kurovský, Hudáček, Buček – Hrehorčák, Roman, Chmielewski – Hrňa, Haas, Lyszczarczyk.
Branky a nahrávky: 58. Horák (Tomášek). Rozhodčí: Hejduk, Šindel – Brejcha, Malý. Vyloučení: 2:2. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 10 319. Střely na branku: 18:23. Průběh utkání: 1:0. Nejlepší hráči utkání: Martin Jandus - Ondřej Kacetl.
Třetí repríza jarního finále přinesla před více než deseti tisíci diváky taktickou a opatrnou bitvu, která výraznější šance nepřinesla. Psychologickou bitvu a čekání na chybu však náš tým zvládl a v závěru byl odměněn, když Roman Horák důrazem před brankou vybojoval puk a v těžké pozici zařídil našemu mužstvu čtvrtou výhru v řadě!

Komentář

Kdo očekával od třetí reprízy jarního finále divoký úvod, musel být zklamaný. Už od úvodních vteřin oba týmy předváděly opatrný a trpělivý hokej, který nabídl všechno možné, jen ne festival šancí. V první polovině dějství byla opticky aktivnější Sparta, několikrát zavřela hosty v jejich pásmu, ale když už zakončila, Ondřej Kacetl byl pohotový.

Obě mužstva se nadála střídala v držení kotouče, jednu chvilku se usadila v pásmu Sparta, poté si stejnou roli vyzkoušel i Třinec, ale velké šance nepřicházely. V závěru třetiny měl velmi zajímavou šanci Erik Thorell, ale neuspěl, což platilo i o slibné střele tahem v podání Erika Hrni na druhé straně. Kotouč však skončil na Kovářově pravém betonu a do kabin se šlo za bezbrankového stavu.


Do začátku druhé části promluvilo sparťanské vyloučení za příliš mnoho hráčů, ale Třinec se během první početní výhody k ničemu nedostal. Na druhé straně si před branku hezky nabruslil Martin Jandus, ale on ani jeho spoluhráč vzápětí proti Ondřeji Kacetlovi neuspěli. Vzápětí šli na trestnou za vzájemnou potyčku hráči na obou stranách a hra ožila.

Menší počet hráčů sedl spíše Spartě, která byla aktivnější, ale pokus o teč nastřeleného puku nebyl úspěšný ani na jedné straně. Ještě před návratem obou hráčů však fauloval Martin Růžička, což Spartu dostalo do hry. Dvakrát pálil z levého kruhu Michal Řepík, ale nejprve byl jeho pokus sražen mimo a podruhé minul Kacetlovu branku.

Sparta přesilovku nevyužila, ale třinecký výpadek jí pomohl k optickému tlaku. Gólem však neskončil Formanův bekhendový pokus zprava, hezký individuální průnik Jakuba Konečného ani průnik Michala Kempného zprava, který Ondřej Kacetl pokryl. V závěru třetiny domácím zatrnulo, když Libor Hudáček z úhlu poslal chytrou zadovku před prázdnou branku, kde však stál pouze jeden z bránících hráčů a stav zůstal neměnný.


V úvodu třetího dějství zaujal Martin Růžička, když jeho prudkou střelu z pravého kruhu pokryl beton Jakuba Kováře. V dalších minutách se hra přelévala ze strany na stranu. Třinec byl na polovině soupeře šikovnější, jenže bez šancí, zatímco sparťané měli problémy s rozehrávku a několikrát rozehráli jen na zakázané uvolnění.

Taktická bitva, kterou měl dle rozhodnout jeden gól, pokračovala v opatrné defenzivě z obou stran. O překvapení se z rohu útočného pásma pokusil Ostap Safin, jenže jeho střela zaletěla jen do boční sítě a další střelecké pokusy na obou stranách mířily převážně mimo branky. To platilo o Hrehorčákově nepříjemné teči, o pokusu Michala Řepíka nikoliv.

Střela tahem z pravého kruhu však skončila jen v Kacetlově náruči, tudíž gólová radost nepřišla. V závěru studentského utkání více než deset tisíc diváků ožilo, za což bylo odměněno. Přečíslení dvou na jednoho gólem neskončilo, ale pak Sparta využila zmatku v pásmu Třince, načež se před brankou dostal k puku nehlídaný Roman Horák a z otočky v pádu zakončil! Ocelářům už nepomohl ani tlak při hře bez brankáře, sparťané tak slavili vybojované vítězství 1:0.

Ohlasy trenérů

Miloslav Hořava (HC Sparta Praha): "Byl to hrozně těžký zápas. Víme, že Třinec je skvělé mužstvo. Nechci říct, že jsme byli horší, ale myslím, že Třinec byl lépe organizovaný, byl lepší na puku. My jsme to zase trošku nahradili bojovností a v závěru se k nám přiklonilo i štěstí, když jsme dali ten jeden gól. Byl to skvělý zápas s nádechem play off, bylo to o jedné dvou šancích, my jsme z toho dali ten jeden gól."

Vladimír Országh (HC Oceláři Třinec): "Jsme samozřejmě zklamaní, protože si myslím, že jsme odehráli dobrý venkovní zápas, v němž jsme se v první řadě soustředili na defenzivu. Byl to takový play off zápas o jednom gólu, který také nakonec rozhodl. Obě mužstva se soustředila hlavně na hru dozadu. Mrzí nás to, jak to dopadlo, protože kluci podali slušný výkon a jen minutu a půl před koncem jsme ztratili nějaké body. V takových fázích zápasu musíme být daleko silnější a jednoduše alespoň nějaký bod vydolovat. Myslím, že za ten výkon bychom si ho i zasloužili, ale bohužel jsme nezvládli závěr a odjíždíme bez bodu."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek