14. 4. 2022 Marek Táborský

​Bitva obrů: Zlomí Sparta třineckou vládu?

V extralize aktuálně není úspěšnější tým. Sparťané vyzvou ve finále Třinec, který útočí na mistrovský hattrick. Papírové předpoklady hrají pro Slezany, stejně jako negativní bilance z této sezony. Role favorita je před finále na straně soupeře. To nás ale nezastaví!

Sparťané postoupili do vysněného finále po šesti letech. S příchodem nového vedení zastavila rozjetý sparťanský stroj nejprve pandemie covidu ještě před startem playoff. Loni sahal tým Josefa Jandače a Miloslava Hořavy po postupu do finále, po vybojovaném comebacku ze stavu 0:3 na 3:3 tým bohužel vypadl v sedmém semifinálovém klání s Libercem. Čekání na mistrovský titul se tak protáhlo na patnáct let.

Třinecké čekání na titul je naopak dlouhé jen několik měsíců. Loňského přemožitele Sparty z Liberce přejeli ve finále 2021 jasně 4:1 a slavili druhý titul v řadě. I v předchozím případě, v roce 2019, porazili taktéž Bílé Tygry, a to poměrem 4:2. Slezané tak mají aktuálně na kontě tři poháry pro mistra extraligy, ten nejstarší je z roku 2011.

Letošní bilance pro Třinec

Role favorita je letos na třinecké straně. Důvod je jasný – Oceláři dokázali v základní části Spartu čtyřikrát porazit. Ve všech případech šlo navzdory skóre o velké a většinou vyrovnané bitvy. Nyní se týmy utkají v téměř plné síle s minimem hráčů na marodce. A hlavně – před plnými arénami. V Třinci dorazí téměř stoprocentně kompletních 5.400 diváků. A v Praze? Pokud vstupenky budou mizet stejným tempem, není vyloučená ani vyprodaná O2 arena pro 17.360 diváků! Před takovou kulisou se sparťanům bude hrát jistě mnohem lépe.

Ve vzájemných zápasech si nejlépe bodově vedli sparťan Filip Chlapík, který zaznamenal osm bodů (2+6). Na druhé straně snad již tradičně řádí exsparťané. Pěti body se vyznamenali Martin Růžička a Petr Vrána, kteří si připsali shodně po čtyřech gólech a jedné asistenci.

Třinec do playoff vstoupil ze druhého místa po základní části, když získal 112 bodů. Po vítězném Hradci Králové se pyšnil druhým nejmenším počtem obdržených gólů (118). Oceláři jsou silní i v útoku. Nastříleli 174 branek, což je třetí nejvyšší počet v extralize. Sparťané se umístili o příčku pod Třincem, třetí místo si zajistili 99 body. Mohla za to především zlepšená defenziva v závěru sezony a suverénně nejlepší útok soutěže – ten zařídil 203 gólů!

Oba týmy mají v playoff totožnou úspěšnost na přesilovky – využily rovnou třetinu přesilovek. Třinec se pyšní skvělým oslabením, když ubránil 87,5 procent početních nevýhod. Sparťané se ubránili v 80,65 procentech případů.

Rychlé jízdy playoff

Právě propracovaná obrana a roky budovaný herní systém je největší devíza třineckých soupeřů. Oceláři dokáží při vedení skvěle uzamknout střední pásmo a soupeře nepustit do střeleckých příležitostí. Udeřit může každá třinecká lajna. Jejich soupeři ve vyřazovacích bojích na vlastní kůži poznali, že otáčet vývoj s Třincem je extrémně složité. Čtvrtfinále i semifinále zvládli Oceláři bez většího zaváhání. Soupeře z předkola, Vítkovice a později Mladou Boleslav, porazili shodně 4:0.

Také sparťané ale ukázali v playoff obrovskou sílu. Obě série vyhráli 4:1, když ve čtvrtfinále porazili v playoff dlouhodobě úspěšný Liberec a skvěle rozjetý Motor, který skončil čtvrtý po základní části. Soupeře poráželi nejen velkou útočnou silou, ale také pevnou defenzivou, která oproti základní části bez problémů držela i jednobranková vedení. Výbornou formu naladili oba brankáři – Július Hudáček a Matěj Machovský, poslední zápas s Motorem ukázal i extrémní houževnatost během oslabení.

Jízda Evropou i ztráta opory

Do finále Sparta bohužel nastoupí bez nejproduktivnějšího útočníka Davida Tomáška, pro kterého kvůli zlomenině skončila sezona. Stejný počet bodů ale zaznamenal i nejproduktivnější hráč základní části Filip Chlapík. K sedmdesáti bodům přidal v playoff již dalších třináct (5+8) a překonal rekord Petra Tona v počtu získaných bodů v rámci kompletní sezony. Rekord současného sportovního ředitele Sparty ze sezony 2013/2014 činil 79 bodů, Filip Chlapík jich má aktuálně již třiaosmdesát!

Na třinecké straně je nejvíc vidět exsparťan Petr Vrána s šesti body (3+3) a pětibodový Andrej Nestrašil (2+3). V základní části byl nejvíce vidět Martin Růžička, který posbíral 48 bodů (21+27).

Oba týmy si v sezoně zahrály prestižní Ligu mistrů. Třinec vypadl již v základní skupině, když dokázal vyhrát pouze závěrečné dva duely se Slovanem Bratislava. Ani jednou ale nestačil na Fribourg a Leksand, v tabulce skončil třetí a dohrál už v půlce října. Naopak Sparta v Champions Hockey League zazářila. Opanovala základní skupinu, kde porazila švédské mistry z Växjö i finské vicemistry TPS Turku. Spanilá jízda skončila až ve čtvrtfinále, kde tým vypadl po obrovském boji s pozdějším vítězem Rögle BK.

Atraktivnější finále si hokejový fanoušek jen těžko dokáže představit. U toho nemůžete chybět!

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek