12. 3. 2017 Petr Pavlík

Čtvrtfinále startuje, do Prahy míří Kometa!

Účastníci Generali play off TELH vyrážejí do bojů o cenné kovy. Pražská Sparta, jakožto postupující celek ze třetí pozice, narazí ve čtvrtfinále na šesté Brno. Díky lepšímu postavení v tabulce základní části budou Pražané začínat na svém ledě, kdy vyzvou k tuhým bojům tým Komety Brno v O2 areně v pondělí 13. března a v úterý 14. března v 18.30 hodin. Úvodní duel bude vysílat přímým přenosem televizní stanice ČT Sport. Vzhledem k očekávané vysoké návštěvě dorazte na oba zápasy včas!

.:: ZAJISTĚTE SE VSTUPENKY NA ČTVRTFINÁLE V ONLINE PŘEDPRODEJI ::..


Naše příprava musí být precizní, má jasno brněnský zadák Ondřej Němec

Zápasy Sparty s Brnem,to bývají ostré bitvy nejen na ledě, ale i v hledišti. Zkrátka duely těchto dvou velkých rivalů patří mezi to nejlepší, co může Tipsport extraliga v současné době nabídnout. "Hrozně se těším! Play off začíná, my máme těžkého soupeře, ale je to pro nás obrovská výzva. Sehráli jsme s nimi fantastické zápasy. Nebudu říkat nic o šancích, ale těším se. To je to, proč se celých 52 kol připravujeme, bude fantastická atmosféra. Určitě bude vyprodáno jak u nás, tak v O2 areně. Myslím si, že to bude fajn," prorokuje obránce Ondřej Němec, zkušený muž v brněnské sestavě.

4
Tolik kanadských bodů zaznamenal obránce Ondřej Němec v duelech se Spartou v této sezoně.

Výsledky v základní části nic neřeší, jede se nanovo, jak se říká "play off je jiná soutěž" a s tímto sloganem půjdou hokejisté Komety Brno do čtvrtfinálové série proti Spartě. "Samozřejmě pro Brno je to asi největší rival, takže se na to připravíme tak, abychom mohli být úspěšní," dodává s odhodláním brněnský bek.


"Ani bych neřešil cestování, tabulka skončila tak, jak skončila, a prostě teď už to bude s každým na krev," konstatuje obránce s reprezentačními zkušenostmi. Ve vyřazovacích bojích hrají klíčovou roli maličkosti, které v mnohém případě rozhodují o výsledku. "Samozřejmě chceme vyladit detaily naší hry, abychom byli úspěšní. Připravíme se na Spartu tak, abychom s ní odehráli super zápasy a abychom zaznamenali úspěch," uzavírá mistr světa z roku 2010.

Střety v play off pro Brňany, prolomí sparťané toto prokletí?

V základní části české extraligy spolu odehrály tyto dva týmy slušnou porci vyrovnaných partií. Co se týká samostatné české nejvyšší soutěže, celky Sparty a Komety na sebe narazily v závěrečné fázi sezony jen třikrát. Poprvé se tomu stalo v neslavné sparťanské sezoně 2010/2011, kdy tým z Holešovic musel hrát play out. Hned ve třech případech z celkových čtyř se radovala brněnská družina, která se tehdy pod vedením trenéra Ladislava Lubiny zachránila a udržela mezi elitou. Sparťané rovněž uhájili místo v tuzemské nejvyšší soutěži.

Velkolepé sparťanské výhry za poslední tři sezony

  • 26. září 2014: Kometa - Sparta 1:8
  • 28. prosince 2014: Kometa - Sparta 2:8
  • 19. ledna 2016: Sparta - Kometa 9:3

Druhé velké setkání těchto dvou soupeřů se datuje k ročníku 2011/2012, kdy Sparta změřila síly s Kometou ve čtvrtfinále. První utkání ovládlo Brno, za které tehdy nastupoval současný bek Sparty Jan Švrček. Sparťanský výběr rozhodně nesložil zbraně a dokázal sérii otočit na 2:1 ve svůj prospěch. Konečné slovo měli však Brňané, kteří nakonec postoupili do dalšího kola play off, když sérii ovládli poměrem 4:2 na zápasy.

Třetí střet těchto celků pamatují fanoušci v pro Spartu dobře rozjetém ročníku 2013/2014, kdy svěřenci tehdejšího kouče Josefa Jandače suverénně dokráčeli k prvnímu místu v základní části a vstupovali do play off jako vítěz Prezidentského poháru. Jejich cesta za vysněným titulem se zastavila v semifinále, kde Spartě vystavila stopku právě brněnská Kometa. V sérii šli vždy do vedení Brněnští, vývoj celé série se nakonec vykrystalizoval až v rozhodujícím sedmém klání, kdy hokejisté z hlavního města prohráli a celkově padli 3:4 na zápasy.

Mimo jiné také stojí za zmínku vypjaté utkání Winter Classic, které bylo odehráno v ročníku 2015/2016 v rámci základní části. Pražský celek cestoval na provizorně vybudovaný stadion Za Lužánkami. Do utkání vstoupili lépe domácí, kteří vedli poměrem 2:0. Hosté však zbraně nesložili a čtyřmi trefami dokázali zvrátit vývoj zápasu ve svůj prospěch, a dokonali tak skvělý obrat, když vyhráli 4:2.

PŘIPOMEŇTE SI JEDINEČNOU BITVU POD ŠIRÝM NEBEM S KOMETOU BRNO

SPARTA VS. KOMETA  V ZÁKLADNÍ ČÁSTI

SPARTA VS. KOMETA
Lukáš Pech 52 (20+32) Nejproduktivnější útočník Marek Kvapil 40 (15+25)
Juraj Mikuš 22 (3+19) Neproduktivnější obránce Ondřej Němec 24 (7+17)
Petr Vrána 21 gólů Nejlepší střelec Marek Kvapil
Martin Zaťovič 15 gólů
Lukáš Pech 32 asistencí Nejlepší nahrávač Marek Kvapil 25 asistencí
22,03 % (1.)  Využití přesilových her 17,11 % (6.) 
85,31 % (4.)  Ubráněná oslabení 82,29 % (7.) 
7 Vstřelené góly v oslabení 4
787 (2.)         Trestné minuty celkem  702 (8.)
Jan Švrček
Brian Ihnačák 55 TM
Nejtrestanější hráčLeoš Čermák
Michal Gulaši 83 TM
Juraj Mikuš prům. 20:28 Nejvytěžovanější obránce Ondřej Němec prům. 22:38
Petr Vrána
Jaroslav Hlinka prům. 18:48
Nejvytěžovanější útočník Martin Erat prům. 19:23
Petr Kumstát
Dominik Uher +19
Nejlepší hráč ve statistice +/- Martin Erat +10
Richard Nedomlel +164 Nejlepší hráč v Radegast Indexu Michal Gulaši +235
Tomáš Pöpperle (91,06 %)
Jakub Škarek (94,64%)
Filip Novotný (92,36%)
Brankáři (úspěšnost zákroků) Karel Vejmelka (90,49%)
Marek Čiliak (90,08%)
Pavel Jekel (92,68%)
8 032 (1.) Průměr diváků na domácích zápasech 7 600 (2.)

Věděli jste, že...

- současný obránce Sparty Jan Švrček v minulosti oblékal dres brněnské Komety? Poslední sezonu pod Špilberkem sehrál v ročníku 2012/2013.

- brněnská bašta zaznamenává v posledních letech nejvíce zápasů s vyprodaným hledištěm? Před touto sezonou navíc zimní stadion v Brně rozšířil svoji kapacitu míst z cca 7 200 na aktuálních 7 700.

- nynější lodivod Brňanů Libor Zábranský získal během své aktivní hráčské kariéry i jeden titul se Spartou? Stalo se tomu tak v sezoně 2001/2002.

- se klub HC Kometa Brno řadí mezi tři TOP týmy, které získaly za svoji existenci nejvyšší počet mistrovských titulů? Na prvním místě se vyhřívá jihlavská Dukla s počtem 12 titulů, druhé místo zaujímá výše zmiňovaná Kometa s 11 poháry a bronzovou příčka patří Spartě s osmi tituly.

Z kabiny Sparty: Bude to velká bitva!

Ani v jubilejním 80. ročníku domácí nejvyšší soutěže nebude Sparta chybět ve vyřazovacích bojích. Největší břemeno bude viset na sparťanském útočníkovi Lukáši Pechovi, který vyhrál boj o titul krále v kanadském bodování celé soutěže. "Důležité bylo, že jsem během sezony nevypadl z tempa a body jsem sbíral pravidelně. Podařilo se mi bodovat už od začátku sezony, což byl základ úspěchu," zamýšlí se nad svým osobním triumfem jihlavský rodák. "Beru to však jako individuální ocenění mojí práce a jsem rád, že za ní stojí nějaký výsledek," říká útočník s třiadvacítkou na zádech a zároveň prozradil, že absolutní spokojenost u něj zdaleka nepanuje. "Čeká nás play off a na něj se soustředím více. Absolutně spokojený bych byl, kdybychom získali pohár," přiznal sparťanský štírek.

52
Lukáš Pech nasbíral v 50 zápasech základní části 52 bodů a vyhrál produktivitu extraligy.


Brňané dokázali v několika případech na Spartu vyzrát, čehož si je vědom další útočník Andrej Kudrna. "My se umíme vyhecovat úplně stejně. Čekám výbornou sérii, ve které rozhodnou maličkosti. Bilance ze základní části už jde stranou, začínáme od nuly a já věřím, že to budou výborné zápasy s dobrým koncem pro nás," věří Andrej Kudrna. 

Po celou sezonu byli naši fanoušci perfektní a pomáhali nám. Byli na naší straně, i když se nám pár zápasů doma nepovedlo podle představ, jezdili za námi ven.
Jiří Kalous


"Už se všichni těšíme, až to v pondělí vypukne. Pauza přišla vhod, ale je dobře, že už začne čtvrtfinále. Měli jsme čas se dát všichni dohromady a dobře se připravit na start play off. Startuje klíčová část sezony, všechno, co jsme doposud odehráli, je pryč a začínáme nanovo," vyhlíží start čtvrtfinále s Kometou nejlepší střelec Sparty v základní části Petr Vrána.

+11
Sparťanský forward Petr Vrána skončil v tabulce pravdy po základní části v kladných číslech, když si připsal +11.

Sparťany čeká hned na začátku play off pikantní menu, tlak ze strany Brněnských však parta kolem kapitána Jaroslava Hlinky neprožívá. "Že proti nám stojí právě Kometa, nijak extra neřešíme. Nepřemýšleli jsme nad tím, jakého soupeře dostaneme a kdo by pro nás byl lepší, nebo horší. To jsou úvahy, které nikdy ničemu nepomohou. Budeme se soustředit na sebe a náš výkon, ať je to Kometa, nebo by to byl kdokoliv jiný," konstatuje Vrána.

"Čeká nás náročná série proti silnému mužstvu, bude to všechno na maximum. Atmosféra v hledišti bude taky skvělá, fanoušci se určitě mají na co těšit. Očekávám, že to hodně vyhecují. My ale musíme myslet jen na sebe a náš výkon, budeme se soustředit na svoji hru a na to, abychom odvedli maximální práci v každém střídání, do kterého každý z nás naskočí," hecuje svůj tým Petr Vrána.

Sparta se radovala třikrát, dvakrát doma a jednou na půdě soupeře

První vzájemné měření sil v této sezoně se odehrálo na Moravě Čech, kam jela Sparta povzbuzena dvěma výhrami v zádech. Gólový účet zápasu otevřela brněnská letní posila z NHL Martin Erat, na jeho počin domácí navázali dalšími pěti brankami. Za Spartu se prosadili jen Pech s Černochem, a tak tento boj svěřencům trenéra Jiřího Kalouse nevyšel, jelikož padli vysokým rozdílem 2:6.

9. kolo: HC Kometa Brno – HC Sparta Praha 6:2 (2:0, 2:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 5. M. Erat (M. Kvapil, O. Němec), 20. O. Němec (M. Kvapil, Štencel), 21. Nečas (M. Erat), 37. V. Němec (M. Kvapil), 41. M. Erat (O. Němec), 55. M. Kvapil – 27. Pech (Eminger, Safin), 34. Černoch (Ihnačák, Kumstát). Rozhodčí: Hribik, Čech – Flégl, Polonyi. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 7700. Střely na branku: 28:28. Průběh utkání: 3:0, 3:2, 6:2. Nejlepší hráči utkání: Marek Kvapil - Lukáš Pech.

Ve druhé konfrontaci si soupeři vyměnili pořadatelství, brněnská Kometa zajížděla do Prahy. Úvod zápasu vyšel lépe domácím, kteří po chybné rozehrávce hostí odskočili do vedení, když se prosadil forward Andrej Kudrna. Do začátku první přestávky se sparťané radovali ještě jednou. Juraj Mikuš napřáhl na modré čáře ke střele a puk zaplul až do brněnské sítě. Utkání dostalo nový náboj po dvou gólech Komety a toto nervy drásající klání rozsekl až v 55. minutě sparťan Dominik Uher, a zajistil tak výhru svého týmu 3:2.

22. kolo: HC Sparta Praha – HC Kometa Brno 3:2 (2:0, 0:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 9. Kudrna (Hlinka), 15. Mikuš (Vrána), 55. Uher (Cingel, Kudrna) – 27. Kováčik (Štencel), 32. Němec. Rozhodčí: Hradil, Šír – Frodl, Zavřel. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 12 025. Střely na branku: 31:24. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2. Nejlepší hráči utkání: Lukáš Cingel - Vojtěch Němec.

Třetí vzájemný střet byl k vidění opět v Brně, kde Sparta měla za úkol odčinit místní předešlé zaváhání. Za honbou za body vypravila Sparta s sebou svoji novou útočnou zbraň – Michala Řepíka. Sparťanský odchovanec se ocitl v gólové tutovce už ve druhé minutě, kdy využil zmatků v domácí defenzivě, a zasadil tak první úder do brněnské svatyně. Sparťanům se v zápase dařilo a zvítězili sympatickým výsledkem 5:2.

35. kolo: HC Kometa Brno – HC Sparta Praha 2:5 (1:2, 0:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 15. Zohorna, 47. O. Němec – 2. Řepík (Pech, Eminger), 5. Ihnačák (Forman), 28. Netík (Forman, Řepík), 33. Cingel, 55. Uher (Forman). Rozhodčí: Hodek, Mrkva – Polonyi, Zíka. Vyloučení: 4:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 7 700. Střely na branku: 22:33. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4, 2:4, 2:5. Nejlepší hráči utkání: Martin Erat - Tomáš Netík.

Zatím poslední utkání těchto dvou celků nabídlo opět nevšední podívanou v hlavním městě. Do utkání vkročili pravou nohou hráči s velkým "S" na prsou, kteří po zásluze dvougólového Lukáše Pecha vedli po první třetině 2:0. V dalším průběhu celého klání padly pouze dva góly a oba do sítě Brňanů. Nejprve rozjásal sparťanské publikum svou trefou Miroslav Forman, na konečných 4:0 pečetil v 51. minutě útočník Lukáš Klimek.

48. kolo: HC Sparta Praha – HC Kometa Brno 4:0 (2:0, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 4. Pech (Hlinka, Mikuš), 13. Pech (Forman, Kumstát), 46. Forman (Kalina, Piskáček), 51. Klimek (Řepík, Hlinka). Rozhodčí: Hejduk, Bulanov – Špůr, Lhotský. Vyloučení: 4:5, navíc Pöpperle (SPA) 5 minut a do konce utkání. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 11 974. Střely na branku: 27:22. Průběh utkání: 4:0. Nejlepší hráči utkání: Miroslav Forman - Filip Král.


Aktuální kurzy Tipsportu:

TIPSPORT

FOTO: HC Kometa Brno

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek