5. 6. 2023 HC Sparta

Další posezonní posilou Sparty je Vojtěch Mozík

Spartu posiluje před sezonou už čtvrtý vynikající hokejista. Po příchodech Ondřeje Najmana, Aarona Irvinga a Filipa Chlapíka se sparťanem stává také Vojtěch Mozík.

„Vojta Mozík je velice kvalitní bek, hrál spoustu let v prestižních evropských soutěžích, to hovoří za vše. Ještě více zpevní naši defenzivu,“ šéf sportovního úseku Sparty Tomáš Divíšek, který zároveň uvedl, že v obranných řadách nadále nebude působit Stefan Warg, který kádr doplnil před playoff.

„Je to už druhý pravák, kterého do defenzivy přivádíme. Vojta má zkušenosti z reprezentace, má spoustu zkušeností, vyhrál extraligu i CHL. Věřím, že bude přínosem,“ říká sportovní manažer Jaroslav Hlinka.

Na novou výzvu své kariéry se těší i samotný Vojtěch Mozík. „Vím, že na Spartu chodí hodně fanoušků. Přes deset tisíc lidí už je fakt hodně. Doufám, že se nám bude dařit a pobavíme je dobrým hokejem.“

Mozík: Rozhovor s trenérem Hořavou byl pro mě důležitý

Vracíš se do svého rodného města. Hrála Praha roli v rozhodování o tvé budoucnosti?
Určitě ano. Bydlíme tady už poslední tři roky, sice pouze přes léto, protože v sezoně jsme žili v zahraničí. Mám tady rodinu, takže to opravdu hrálo velkou roli.

Domů se vracíš po osmi letech v zahraničí. Lákalo tě to zpět do Čech?
Lákalo. Hodně jsme se nacestovali. Z tohoto hlediska to pro nás bude velká pozitivní změna, na kterou se hodně těším.

Podepsal jsi kontrakt na dvě sezony. Znamená to, že by ses už rád usadil?
Ano, určitě by bylo fajn po letech cestování vydržet na jednom místě. Doufám, že dosáhneme co největších úspěchů.

Odcházel jsi jako extraligový mistr. Počítám, že nebudeš mít jiný cíl, než na tento úspěch navázat?
To by určitě bylo krásné. Uděláme všechno pro to, aby se to povedlo. Jak už říkal hlavní trenér, kvalitních týmů je v extralize spousta a bude to velice těžké. Na Spartě je ale kádr vždy kvalitní a budeme útočit na nejvyšší cíle.

Zaznamenal jsi i velký úspěch i v tvém posledním působišti, švédském Rögle, kde jsi vyhrál Champions Hockey League. Paradoxně v sezoně, kdy ve čtvrtfinále tvůj tým porazil Spartu. Ty jsi ale přišel až těsně před finále. A zvítězil.
Bylo to zvláštní. Přišel jsem až na poslední zápas. Snažil jsem se hlavně nic klukům nepokazit, a nakonec to dopadlo dobře. Měl jsem v tomhle ohledu trochu štěstí. Moc jsem si to užil.

Na starost tě spolu s dalšími obránci bude mít ve Spartě Miloslav Hořava. Jak se těšíš na spolupráci s ním?
Moc. Je to velká ikona českého hokeje, bývalý skvělý obránce. Mluvili jsme spolu už dříve a byl to pro mě jeden z důležitých argumentů, proč si vybrat právě Spartu.

Sparta loni hrála pravidelně před desetitisícovými návštěvami v O2 areně. Jak se těšíš na sparťanské fanoušky?
Sledoval jsem to. Vím, že má Sparta vysokou návštěvnost a na to opravdu moc těším. Přes deset tisíc lidí už je hodně. Doufám, že se nám bude dařit a pobavíme fanoušky dobrým hokejem.

Vybral sis číslo „27“, které loni patřilo Ostapu Safinovi. Domluvili jste se na výměně?
Ano, mluvili jsme spolu. A nebudu to mít levné. (smích)

PROFIL A STATISTIKY VOJTĚCHA MOZÍKA:

Rodák z Prahy zpočátku nehledal hokejové štěstí v hlavním městě, nýbrž v Mladé Boleslavi, kde se v mládežnických letech propracoval mezi nejžádanější talenty. Už v osmnácti letech naskočil do extraligy, načež po lednovém návratu z úspěšných dvacítek dal první extraligový gól.

Vzhledem k sestupu Bruslařů nebylo divu, že zaujal ostatní extraligové kluby. Souboj o mladého obránce vyhrála Plzeň, v jejímž dresu okamžitě pomohl k titulu a v dresu indiánů odehrál i další dvě vydařené sezony. Český reprezentant sice neuspěl v boji o domácí šampionát v Praze, přesto v létě 2015 podepsal kontrakt s New Jersey. Za dvě sezony však odehrál v NHL jen sedm zápasů, většinu času strávil na farmě a vrátil se do Evropy.

Spolehlivý obránce byl žhavým zbožím, proto si do životopisu připsal atraktivní adresy. dva ročníky strávil v Podolsku, stejnou dobu odehrál za Färjestad a nebylo překvapením, že se do KHL vrátil. Jen pár dní před vypuknutím války na Ukrajině však přestoupil z Vladivostoku do švédského Rögle, kterému ve zbytku sezony pomohl k triumfu v Lize mistrů a zisku bronzových medailí.

Účastník olympijských her v letech 2018 a 2022 strávil ve Švédsku kompletní ročník 2022/2023, po němž se vrátil do Česka, kde se dohodl na smlouvě se Spartou.

Statistiky


AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek