1. 5. 2020 Daniel Ryl, Marek Táborský

Do Sparty přichází útočníci Zikmund a Šmerha

Období přestupů v extralize odstartovalo a první posily hlásí také náš klub. Ofenzivu Sparty posílí mladí útočníci Ladislav Zikmund a Tomáš Šmerha. Oba hráči se již připojili k týmu.

Útočník Ladislav Zikmund strávil poslední čtyři sezony v Kladně, se kterým oslavil postup do extraligy a patřil k oporám mužstva. Na svou poctivou práci, bojovnost a produktivitu by měl navázat také ve Spartě. „Dlouho jsme ho sledovali, hrál jsem s ním svou poslední sezonu na Kladně. Dokáže skvěle pracovat před brankou soupeře, umí být velice nepříjemným soupeřem. Na druhou stranu je to vynikající kluk do kabiny a stále mladý a perspektivní hráč. Věříme, že v týmu dokáže nahradit odcházejícího Jiřího Smejkala,“ uvedl sportovní ředitel Petr Ton.

Přestup do Sparty je pro rodáka ze Sokolova další významný krok v kariéře. „Měl jsem více nabídek, ale Sparta pro mě byla nejlepší volbou. V týmu je velká konkurence, což mě láká, bude mě to neustále motivovat. Jsem připraven si své místo vybojovat,“ uvedla nová posila. Rozhovor s Ladislavem Zikmundem přineseme na našem webu v sobotu.

Druhou ofenzivní posilou se stává útočník Tomáš Šmerha. Dvaadvacetiletý útočník zaujal svými výkony ve Slavii v uplynulé sezoně Chance ligy, kde si v 58 zápasech připsal 61 bodů. „Tomáš je Pražák, bydlí v Holešovicích. Má za sebou vynikající sezonu a máme na něj dobré reference. Kdo dá třicet gólů v Chance lize, musí mít tvořivost v sobě. Věříme, že když bude obklopený dobrými hráči, může v podobných výkonech pokračovat. Zároveň si ale musí své místo v týmu vybojovat, uvádí Petr Ton.

Odchovanec Slavie ovšem nepřichází do neznámého prostředí, protože sezonu 2015/2016 strávil ve sparťanském dorostu a juniorce. „V O2 areně jsem si ještě nezahrál. Je to sen každého hráče, hrát v takhle skvělé hale. Zatím jsem do ní chodil jen jako divák, Spartu jsem v uplynulé sezoně viděl v několika zápasech,“ přiznal mladý forvard. Na rozhovor s Tomášem Šmerhou se můžete těšit už v neděli na našem webu.

Příchody obou útočníků jsou první reakcí na odchody. Zahraniční angažmá si vyzkouší Jiří Smejkal, klub opustili také Vladimír Růžička a obránce Jeremie Blain. Nové smlouvy naopak podepsali Andrej Kudrna, Robert Říčka, Jan Buchtele, Michal Řepík, Jan Košťálek, Tomáš Pavelka, Milan Jurčina a Tomáš Dvořák.

PROFIL LADISLAVA ZIKMUNDA

Karlovarský odchovanec si v juniorském věku vyzkoušel také roční angažmá v USA a v Košicích, ale v létě 2015 se vrátil na západ Čech, kde patřil mezi nejproduktivnější hráče juniorky. Mladý útočník však nezaujal jen produktivitou, ale také svou bojovností a pracovitostí. I proto po něm sáhlo Kladno, kde v sezoně 2016/2017 odstartovala jeho kariéra v dospělém hokeji.

Dravý útočník se během čtyř sezon propracoval mezi opory Rytířů, stal se velkým oblíbencem fanoušků a s týmem zažil řadu úspěchů. Na jaře 2019 se i díky němu Kladno probojovalo zpět do extraligy, kde nastupoval v elitní formaci po boku Jaromíra Jágra. V 51 zápasech základní části nastřílel patnáct gólů a přidal stejný počet asistencí. Sestupu Rytířů však nezabránil, přesto Ladislav Zikmund zůstane v extralize, protože se upsal našemu klubu.

PROFIL TOMÁŠE ŠMERHY

Tomáš Šmerha začínal s hokejem ve Slavii, ale v dorosteneckém věku se přesunul do Sparty, za kterou nastupoval v dorostu i v juniorce. Šikovný střelec se ovšem už po roce vrátil do Slavie, kde dostal první šanci v A-týmu a na konci sezony si zahrál také play-off Chance ligy. V dalších sezonách však pendloval mezi Slavií a druholigovou Kobrou.

V ročníku 2019/2020 se stal objevem Chance ligy. Tomáš Šmerha dostával hodně prostoru, střílel ze všech pozic a naplnil potenciál kanonýra. V 58 zápasech nastřílel rovných 30 gólů a přidal 30 asistencí. Kromě toho si připsal také extraligový debut v dresu Kladna. V květnu 2020 udělal pražský rodák další krok ke stabilnímu místu v nejvyšší soutěži, když se dohodl na smlouvě s naším klubem.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek