16. 11. 2020 Marek Táborský

Hlinka: Věřím, že Sobotka do kádru zapadne

Jako asistent trenérů je součástí sparťanské kabiny, zároveň z pozice sportovního manažera rozhoduje o složení kádru. Ten nedávno doplnil o jméno Vladimíra Sobotky. "Věřím, že nahradí místo po Marku Kvapilovi. Je to nadstandardní hráč," říká o něm.

Máme za sebou prvních jedenáct zápasů sezony, z toho čtyři zápasy po nucené pauze. Jak hodnotíte úvod sezony?
Začátek byl slabší, možná to bylo i vlivem toho, že podstatná část kádru byla po prodělání nákazy koronavirem. Už před pauzou jsme ale začali hrát lépe, hrajeme „učesanější“ a vyrovnanější hokej.

Projevila se na týmu pauza, kdy se nejprve nesmělo ani trénovat a poté jsme museli jezdit na otevřené kluziště v Dobříši?
Trochu ano, začínalo se prakticky znovu, kluci dlouho nebyli na ledě. Tréninky v Dobříši proto byly spíše udržovacího charakteru, aby s nadsázkou nezapomněli bruslit. Byl to pro ně nový začátek. Situace ale byla pro všechny týmy stejná, rozhodně se nemůžeme na nic vymlouvat. Výsledkově se to naštěstí nijak zle neprojevilo.

Ještě během pauzy prodloužil Filip Chlapík kontrakt s Ottawou a od té doby nemůže za Spartu nastupovat k zápasu. Přišel naopak Vladimír Sobotka, prozatím na měsíční výpomoc. Co si od něho slibujete?
Je to zkušený hráč, který je zvyklý hrát velké zápasy. Silný útočník schopný dávat góly a udržet puk, který může hodně pomoci i během přesilovek. Odešel Marek Kvapil, což byl bezesporu špičkový hráč. Nejprve přišel Filip Chlapík a poté se objevila možnost angažovat Vláďu, který projevil zájem hrát za náš klub.

Byl to první kontakt s tímto hráčem?
Nebyl, mluvili jsme spolu často už v létě, kdy se ještě rozhodl pro Švýcarsko. Dohodli jsme se, že to spolu na měsíc zkusíme a uvidíme, jak to bude oběma stranám vyhovovat. Věřím tomu, že dobře zapadne do našeho už tak kvalitního týmu. Je třeba říci, že kontrakt s Vladimírem Sobotkou je nastavený především motivačně, výhodně pro obě strany. Vláďa dobře ví, stejně jako my, jaká je aktuální situace ve světě. O podobě kontraktu jsme se nemuseli vůbec dohadovat, jednání bylo více než férové. Dohodli jsme se prakticky ihned.

Týmu se přitom dařilo i bez Marka Kvapila, bylo třeba hledat náhradu?
Chceme být úspěšní a snažíme se pro to udělat maximum. Aktuálně jsou navíc téměř všichni naši útočníci zdraví, ale může se stát cokoliv, ač dodržujeme přísná bezpečnostní opatření. Máme před sebou ohromně nabitý kalendář, zápasy přichází v rychlém sledu a je rozhodně ku prospěchu mít silnější a širší kádr. Nechceme nic podcenit.

Může se v této sezoně objevit Marek Kvapil v jiném extraligovém týmu?
Nemůže, je to součást naší dohody. Sám pochopil, že není v našem zájmu posilovat konkurenci. Rozhodně jsme se nerozešli ve zlém. Nemohli jsme ale v tu chvíli dělat jakékoliv výjimky, nebylo by to fér k ostatním.

Proč se do Sparty nevrátili Marek Ďaloga a Adam Polášek?
O Marka jsme měli eminentní zájem už v průběhu uplynulé sezony. Opakovaně ale neměl zájem u nás znovu působit. Adama Poláška jsme oslovili v létě, kdy ještě dával přednost angažmá v zahraničí. Poté se nám podařilo získat jiného velice kvalitního beka Davida Němečka. Jsme moc rádi, že je David součástí našeho týmu.

Fanoušci se na tribuny zatím vrátit nemohou. Cítíte přesto jejich podporu?
Rozhodně ano. Chodí k nám spousta opravdu milých a podporujících vzkazů, kterých si ohromně vážíme. Situace je těžká pro nás všechny. Věřím, že na nás nezapomenou a opět se všichni potkáme na zápase. Nyní si alespoň z reproduktorů pouštíme jejich fandění a máme tak alespoň trochu pocit, že jsou při domácích zápasech s námi.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek