15. 2. 2019 Daniel Ryl

Hrdina Smejkal: Noční trénink nám pomohl

Tři zápasy čekala Sparta na vítězství, ale v pátečním utkání 44. kola Tipsport extraligy utnula nepříznivou sérii hubeným triumfem 1:0 na ledě rozjeté Mladé Boleslavi. O výhře Pražanů rozhodl až 46 vteřin před koncem útočník JIŘÍ SMEJKAL, kterého potěšilo, jak se jeho tým předvedl a napravil tak špatný výkon z ledu Pardubic. "Řekli jsme si, že budeme chytat střely do zubů. Chtěli jsme to urvat bojovností, ničím jiným a takhle musíme hrát až do konce, abychom se dostali minimálně do desítky," burcuje jediný střelec zápasu.

Jirko, jak se seběhla vaše gólová situace ze závěru zápasu, která rozhodla o vítězství?
Dostali jsme puk na modrou, věděli jsme, že je konec, tak jsme to zkusili dostat na branku. Já jsem stál před ní a bek mě podle mě podrazil, takže jsem do toho máchnul a projelo mu to mezi nohama. Skvělý pocit.

Nebáli jste se, že sudí gól neuzná kvůli nedovolenému bránění brankáři?
Podle mě byl gólman zalezlý. My jsme sice byli kolem brankoviště, ale podle mě jsme mu ani jeden nebránili tak, aby nemohl udělat zákrok. Byl jsem si jistý, že to rozhodčí uzná, protože gólmana nikdo neomezoval.

Do Prahy si odvážíte hubené vítězství, svědčí o průběhu zápasu?
My jsme tam měli na začátku druhé třetiny nějaké šance, když Jaroch netrefil prázdnou branku a trefili jsme tyčku. Oni ke konci vystřelili na brankovou čáru, ale jinak moc šancí nebylo, protože oba týmy hrály defenzivně a nechtěly dostat první gól. 

Zmíněnou šanci Mladé Boleslavi, kdy Jan Košťálek zasahoval na modré čáře, musel posoudit videorozhodčí. Nebáli jste se, že branku uzná?
Koště přijel na střídačku a říkal, že byl puk na brankové čáře, ale nervózní jsme byli, protože tady člověk nikdy neví, jestli to na videu bude vidět, nebo ne.

Noční trénink? Nikdy jsem to nezažil, ale zasloužili jsme si to

Ačkoliv si odvážíte těsnou výhru, můžete být spokojeni?
My jsme sem přijeli vyhrát, ať se stane, co se stane. I když to bude třeba 1:0. Řekli jsme si, že dneska nedostaneme první gól, což se stalo a na konci se to otočilo na naší stranu.

Na první pohled jste přidali také na obětavosti. Byl to jeden z aspektů, na který jste se soustředili?
Řekli jsme si, že budeme chytat střely do zubů a budeme tam skákat. Na konci jsme zablokovali asi pět střel, takže to ani neprošlo na gólmana, díky tomu jsme se nemuseli obávat, že by dali gól.

6
Útočník Jiří Smejkal i kvůli zranění část sezony vynechal, přesto má na kontě šest gólů.

Tři  body jste potřebovali po psychické stránce, je to velká vzpruha?
Po Pardubicích určitě, protože tam to nebylo vůbec dobré. Chtěli jsme to urvat bojovností, ničím jiným a takhle musíme hrát do konce základní části, abychom se dostali minimálně do desítky, ale věříme, že ještě můžeme do šestky.

Jak jste cítili nohy po nočním tréninku po utkání v Pardubicích? 
Já osobně jsem měl první tři střídání šílené nohy. Jak říkáme s klukama, byly úplně kožené. (usmívá se) Pak jsme se do toho ale dostali a docela nám to jezdilo. 

Zažil jste už v kariéře takový krok trenéra?
Musím říct, že jsem něco takového zažil poprvé v životě. Po výkonu v Pardubicích jsme si to ale zasloužili, protože to bylo asi nejhorší utkání v sezoně. Taky nás to nejspíš probralo, že to takhle dál nejde. Možná nám to i pomohlo.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek