16. 9. 2016 Robin Mana

Ihnačák: S tolika tresty vyhrávat nebudeme

Výsledkově se sparťanům domácí extraligová premiéra v nové sezoně nevydařila, když podlehli Třinci 3:4 po samostatných nájezdech. BRIAN IHNAČÁK však malou radost mít přece jen mohl. Na zisku jednoho bodu se totiž podílel svoji premiérovou extraligovou brankou v dresu Sparty. "Byl to moc hezký pocit. Jsem rád, že to přišlo takhle relativně brzo," říká.

Briane, jak byste zhodnotil dnešní zápas?
Myslím, že jsme nehráli vůbec špatně, Třinec nám sice odskočil, ale my jsme zabojovali a dovedli utkání do nájezdů. Na druhou stranu jsme si v podstatě kopli sami do sebe. Nemůžeme mít za zápas 28 trestných minut, to se nedá. Takhle vyhrávat nebudeme. Jsem ale rád, že jsme to nevzdali a rvali se do konce.

Brian Ihnačák

Byla to vaše neukázněnost nebo spíš dobrý pohyb hostů, co vás nutilo faulovat?
Těžko říct, ale trápíme se s tím od začátku sezony. V tom se budeme muset rapidně zlepšit.

Na druhou stranu, když šel do oslabení Třinec, trestali jste ho rychle a účinně, přesilovky byly sehrány výborně...
Přesilovky trénujeme dlouhodobě. V přípravě nám moc nešly, ale máme v týmu dostatek dobrých a tvořivých hráčů, kteří dokážou něco vymyslet. Dnes nám to po této stránce sedlo.

Svojí první extraligovou branku za Spartu jste si podle vaší reakce hodně užil...
Byl to moc hezký pocit. Jsem rád, že to přišlo takhle relativně brzo, nebudu to muset v hlavě moc řešit a můžu jít v pohodě do dalších zápasů.

Sledoval vás v hledišti váš tatínek, sám bývalý sparťan?
Abych řekl pravdu, ani nevím. Ale je v Česku, takže je to možné. To budu zjišťovat teď po zápase.

Poprvé jste si mohli pořádně užít prodloužení tři na tři, protože v prvním kole do něj zasáhlo vyloučení. Co na tuto novinku říkáte?
Mně se to strašně líbí. Myslím, že jsem i typem hráče, kterému to vyhovuje. Je hodně šancí a podporuje to útočnou hru. Když se hrálo čtyři na čtyři, všichni se soustředili na obranu a stáli vzadu. Takhle je to otevřená hra a je to ohromně zajímavé.

Jak moc se na tuto novinku v tréninku připravujete?
Na to se asi dost dobře trénovat nedá. Ale máme technicky zdatné hráče, kteří dokáží držet puk. To je při tomto systému extrémně důležité. Vytvořili jsme si tlak, škoda, že to tam nepadlo.

Je alespoň ten bod určitým povzbuzením do dalších zápasů? Přece jen za stavu 1:3 to nevypadalo na nějaký zisk...
Jasně. Máme výborný mančaft a myslím, že až se vyvarujeme těch zbytečných faulů, bude to šlapat. Je začátek sezony, jdeme dál.

PODÍVEJTE SE NA PREMIÉROVOU TREFU BRIANA IHNAČÁKA