31. 7. 2017 Jan Volf

Je tu Mountfield Cup! Začíná se doma s Koreou

Po výhře na ledě silného Liberce čeká sparťany v rámci předsezónní zápasové přípravy turnaj Mountfield Cup. V jeho rámci se Sparta na domácí půdě střetne s reprezentací Jižní Korey, poté se na královéhradeckém ledě utká s pořádajícím týmem a také s Pardubicemi. Trenérská dvojice Kalous - Nedvěd chce v těchto třech zápasech vyzkoušet mladé hráče bojující o místo v kádru, kromě nich už do hry zasáhnou také sparťanské opory.

Vstupenky na domácí utkání s Jižní Koreou si můžete zakoupit v předprodeji ZDE. Majitelé permanentních vstupenek na sezonu 2017/2018 mají vstup zdarma, na základě své permanentky si však musí vyzvednout vstupenku na pokladnách Tipsport areny před začátkem utkání. Základní cena vstupenky je 100 Kč, děti do 145 cm platí 20 Kč. Pokladny Tipsport areny budou otevřeny od 14.00 hodin. Parkovat je možné u haly od 17.00 do 22.00 hodin za 100 Kč.


Výsledek obrázku pro mountfield cup

Sparťané neberou turnaj jen jako přípravu, ve které nejde o výsledek, což potvrzuje kouč JAROSLAV NEDVĚD. „Bereme ho velmi prestižně a těšíme se, protože se jedná o zajímavý turnaj. V konkurenci extraligových mužstev z Pardubic a Hradce králové chceme uspět. Konfrontace s reprezentací Jižní Korey, která postoupila do elitní skupiny mistrovství světa, pro nás bude také velmi zajímavá a přínosná."

Fanoušky pak určitě zajímá s jakou sestavou se Sparta představí na Mountfield Cupu. Dají trenéři přednost mladým, budou hrát zkušenější? Nedvěd prozrazuje: „Ještě před turnajem v Hradci Králové jsme absolvovali přípravný duel v Liberci, kde dostali prostor prakticky všichni mladí hráči, které chceme vidět v akci. Máme tím pádem první poznatky a všem dáme šanci i v rámci Mountfield Cupu, kde bude sestava v průběhu turnaje kombinována ze starších hráčů a právě z těch mladších, kteří bojují o místo v týmu."

Mladí budou mít proti exotickému soupeři i rivalům z Tipsport extraligy šanci se ukázat. „Celkově v přípravných utkáních chceme mladé hráče vidět co nejvíc, dát jim šanci, ať mají čas se ukázat. Aby to nebyl stres, že někdo za jednu třetinu nedal gól a hned ztrácí šanci být v kádru. Zápasy Mountfield Cupu jsou dobrou prověrkou, protože se jedná o kvalitní přípravné duely, kde očekáváme vysoké tempo a dobrou kulisu, jak na našem zápase doma s Koreou, tak při duelech v Hradci Králové," těší se sparťanský kouč.


První ročník turnaje ovládl domácí Hradec Králové

Loňský první ročník Mountfield Cupu měl velice kvalitní obsazení, do Hradce přijely přední týmy z KHL. Pozvání přijaly Avangard Omsk a Salavat Julajev Ufa. Dalším zástupcem českého hokeje byli rivalové z Pardubic. Turnaj vyhrál domácí Hradec Králové, který nebral turnaj na lehkou váhu. Nejdříve přehrál Ufu 3:1, pak Omsk 3:2 po prodloužení. Ve východočeském derby pak zdolal Pardubice jasným rozdílem 6:2. Nejužitečnějším hráčem turnaje byl zvolen zkušený lídr Mountfieldu Jaroslav Bednář.


Mountfield Hradec Králové (Tipsport extraliga)

Východočeský klub má v extralize ty nejvyšší ambice. Minulý rok skončil po základní části na pěkném čtvrtém místě s pětibodovým mankem za Spartou. V play off pak potvrdil roli favorita a vyřadil v pěti zápasech Litvínov. Nicméně v semifinále už byla nad jeho síly Kometa Brno, která nakonec brala mistrovský titul. Hradec však od svého cíle, tedy vyhrát extraligu neustupuje. V létě zažil Hradec velké zemětřesení. Odešlo 10 hráčů, naopak tým posílilo osm nových. Velké pozdvižení vyvolal přestup Petra Koukala, trojnásobného mistra extraligy, bývalého reprezentanta a mistra světa. Všichni čekali, že se vrátí do Pardubic, avšak Koukal všechny překvapil, a k velké nevoli pardubických fanoušků, podepsal smlouvu s Hradcem Králové, velkým rivalem. 

Další posilou je bývalý sparťan Lukáš Cingel, který nebyl spokojený s vytížením, a tak si našel nové angažmá. Zkušenost a klid přinese do obrany Dominik Graňák, jenž přichází ze švédského Rögle. Tým posílili ještě Vopelka, Zigo, Rosandič, Pavlík a Cibulskis. Hradec má tedy na kom stavět. Tento tým bude velkým postrachem pro ostatní kluby v extralize. 


HC Dynamo Pardubice (Tipsport extraliga)

Ve třetím střetnutí narazí Sparta na šestinásobného šampiona extraligy, tedy HC Dynamo Pardubice. Jenže poslední titul už je dost zaprášený, šest let starý. Minulý ročník byl pro Pardubice velice těžký. Základní část jim vůbec nevyšla a následnou baráž zvládly s velkým štěstím, když jistotu záchrany měly až po posledním utkání baráže.

Pardubice nepovedená sezóna donutila přivést posily. Největší bude asi brankář Ondřej Kacetl, ten předváděl v Hradci velmi dobré výkony. Dále přichází Sacha Treille, který si extraligu už vyzkoušel v minulosti. Naopak tým opustil Schaus, ofenzivní a kreativní bek,či Nahodil, mladý talent, jenž odchází rozvíjet kariéru do mistrovského Brna. Za Dynamo už v příští sezóně nebude hrát ani Petr Hubáček. Tahouny klubu tak budou Čáslava, Rolinek a Petr Sýkora.


Jižní Korea (národní tým)

Utkáním Sparty s Koreou, které se bude hrát na sparťanském domácím ledě v Tipsport areně, se otevřou brány turnaje. Začátek je naplánován na středu v 18.00 hodin. Korejští hokejisté letos  poprvé v historii vydřeli postup do elitní divize MS. V roce 2018 tak nebudou chybět nejen na domácí olympiádě, ale zároveň se představí i na mistrovství světa v Dánsku. Navíc budou na olympiádě soupeřem českého výběru.

V korejském týmu figuruje několik naturalizovaných hráčů. Celkem je v kádru Korey pět Kanaďanů. Brankář Dalton, obránci Plante, Regan, Young a forvard Swift. Nejvíc zástupců v reprezentaci má korejský mistrovský klub Anyang Halla, který dodal dvanáct hráčů. Klub Anyang Halla vede český kouč Patrik Martinec.


Rozpis utkání Mountfield Cupu:

středa 2. 8. 2017 - HC Sparta Praha - Jižní Korea (Tipsport arena Praha) - 18.00

čtvrtek 3. 8. 2017 - Mountfield HK - HC Sparta Praha - 18.00

pátek 4. 8. 2017 - Dynamo Pardubice - HC Sparta Praha - 14.00

pátek 4. 8. 2017 - Mountfield HK - Jižní Korea - 18.00

sobota 5. 8. 2017 - Jižní Korea - Dynamo Pardubice - 17.30

neděle 6. 8. 2017 - Mountfield HK - Dynamo Pardubice - 17.30


FOTO: Stanislav Souček / mountfieldhk.cz, hokej.cz

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek