4. 9. 2017 Jakub Borovský

Kalous: V týmu cítím obrovské odhodlání uspět

Už jen několik dnů dělí hokejisty pražské Sparty od startu nového ročníku Tipsport extraligy. Po minulé sezoně nastalo v týmu jediného pražského celku v nejvyšší soutěži hned několik změn a sparťané vyrazí do sezony s novou brankářskou dvojicí Sami Aittokallio a David Honzík. „V obou vidíme obrovský potenciál, věříme jim. Gólmani mají plnou důvěru a s tím jdeme i do sezony. Sami je teď na pozici jedničky, ale samozřejmě chceme dát prostor i Davidovi,“ říká kouč JIŘÍ KALOUS.

Jak probíhala letní příprava i vzhledem k tomu, kolik změn v týmu nastalo?
Ten počet výměn byl razantní, osm hráčů je velký zásah do týmu. Celou přípravu se snažíme sladit tým systémově tak, abychom našli i optimální složení pětek, útočných trojic a obranných dvojic. Byl to hlavní předzávodní cíl. Jak se nám to povedlo, ukáže až ostrá soutěž.

Jak dlouho bude ještě sehrávání trvat?
Těžko říct. Podávali jsme v přípravných utkáních výkony, které byly nahoru dolů. Měli jsme tam výborné věci, byly tam i chyby, které pramenily z nesehranosti. Věřím, že se nám to z velké části podařilo odstranit, nicméně pořád cítím, že určitá rezerva tam je. Jak dlouho to bude trvat nevím, ale věřím, že do startu soutěže budeme vyladěni.

Jaké máte před sezonou ambice?
Sparta má vždycky cíle nejvyšší. Ale tím, že letos proběhly poměrně razantní změny, chceme jít postupnými kroky. Mým snem je vyhrát titul a určitě to je i sen hráčů. Takže bychom rádi dosáhli na pozice nejvyšší.

Na druhou stranu je zřejmé, že Sparta se mezi ty úplně největší favority spíše řadit nebude. Kdo podle vás před sezonou vypadá nejlépe?
Soustředíme se na sebe, na naši hru, na náš tým. Ale po dlouhé době asi opravdu nejsme jednoznačným favoritem soutěže. Jsou tady týmy, jako je Kometa, Hradec Králové, Třinec, Mladá Boleslav, které velmi posílily. Soutěž může vyhrát kdokoliv, bude rozhodovat momentální forma i to, jak se kdo bude vyhýbat zraněním. Pozice jednoznačného favorita nám asi nepřísluší, nicméně chceme být týmem, který bude hrát minimálně rovnocennou partii s těmi, které jsem jmenoval.

Před sezonou Sparta také angažovala novou brankářskou dvojici, Sami Aittokalio je navíc cizinec. Nemůže to být riziko?
Nechci mluvit o riziku. My jsme si Samiho i Davida Honzíka vybrali. V obou vidíme obrovský potenciál, věříme jim. Gólmani mají plnou důvěru a s tím jdeme i do sezony. Vše ukáže čas a ostré zápasy. Hodně se pracuje na spolupráci gólmana s obránci. Samozřejmě komunikace vzhledem k tomu, že Sami je Fin, probíhá v angličtině, ale většina hráčů takhle fungovala v předchozím angažmá, není to pro ně nezvyk. Jsou tu trošku nové věci, na kterých musíme pracovat, ale věřím tomu, že se nám to podaří udělat tak, abychom šli do soutěže připraveni.

Jak mají brankáři rozdělené role, určili jste už jedničku?
Sami je teď na pozici jedničky, ale samozřejmě chceme dát prostor i Davidovi.

2

Jiří Kalous začíná ve Spartě druhou sezonu na pozici hlavního trenéra.

V této sezoně nehrajete Ligu mistrů. Může to být pro vás i výhoda vzhledem k tomu, že odpadne náročné cestování?
Mě osobně mrzí, že Ligu mistrů nehrajeme. Na druhou stranu je pravda, že máme o něco více času na přípravu a můžeme se soustředit jen na extraligu, což může to být i malinká výhoda.

Čeho se musíte vyvarovat, aby se neopakoval tak brzký konec v play off, který nastal v minulé sezoně?
Jedna z věcí, kterých se chceme vyvarovat, jsou zbytečná vylučování, kterých bylo na naší straně příliš. Hodněkrát to promluvilo do konečného výsledku utkání. A druhá věc je, že klademe velký důraz na dodržování systému.

I když začíná už nová sezona, máte pořád čtvrtfinálové vypadnutí s Kometou v hlavách?
Je to memento, od kterého se odrážíme dál. A které nechceme, aby se opakovalo. Lhal bych, kdybych řekl, že se k tomu v myšlenkách už nevracím. Ale plně se soustředíme na nadcházející sezonu, ve které chceme určitě uspět. Cítím v týmu obrovské odhodlání udělat lepší sezonu než loni. 

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek