22. 9. 2017 Daniel Ryl

Konec pauzy! Sparta jede na led Mountfieldu

Po týdnu tréninku se sparťané vrací do extraligového kolotoče, v němž se v neděli 24. září představí na ledě ambiciózního Mountfieldu HK. Účastník Champions Hockey League nezažil dvakrát vydařený vstup do nové sezony, ale v posledních zápasech zabral a Sparta se pokusí ukončit jeho třízápasovou sérii vítězství. Svěřenci trenérské dvojice Kalous - Nedvěd navíc chtějí sami zabrat a dát zapomenout na poslední dvě porážky ve Vítkovicích a Plzni. Utkání na východě Čech začíná v 17 hodin.

Bídný vstup do sezony, ale raketový vzestup

Už jen změny v kádru Mountfieldu HK staví Východočechy do pozice kandidáta na titul. Posílený mančaft pod vedením Václava Sýkory ovšem v úvodu sezony překvapivě strádal. Po prvních třech zápasech v Liberci, s Kometou Brno a v Litvínově neměl na kontě ani bod a v Lize mistrů si připsal tři porážky ze čtyř duelů, včetně nečekaných ztrát s anglickým Nottinghamem.

Na východě Čech ovšem nezmatkovali, vyjádřili realizačnímu týmu důvěru a důrazně promluvili s tahouny týmu s Jaroslavem Bednářem v čele. A domluva pomohla. Následně totiž doma Hradec Králové zdolal za dva body rozjetou Plzeň, poradil si 3:1 s Třincem a v pátečním 6. kole na ledě Olomouce vydřel vítězství 3:1.

„Jeli jsme sem s respektem a dlouho jsme se nemohli prosadit přes výbornou obranu domácích. Navíc jsme inkasovali v naší přesilovce a ve druhé třetině jsme prohrávali. Důležitý byl brzký vyrovnávací gól ve třetí třetině. Po vydřeném a bojovném výkonu se nám i se štěstím povedlo utkání obrátit. Výsledku si hodně ceníme,“ hodnotil vítězství asistent trenéra Tomáš Martinec.

Kouč Nedvěd: Je potřeba pohyb, ať se neplácáme na místě

Mají za sebou skoro týden od posledního utkání. Sparťané si prožili zápasovou pauzu a jsou nachystaní na nedělní duel na královéhradeckém ledě, kde se střetnou s domácím Mountfieldem. Po dvou porážkách z vítkovického kluziště a z Plzně to bude duel velmi důležitý. „Šest dní bez utkání není po takových zápasech zrovna ideální, nicméně můžeme si za to sami. Kdybychom zvládli souboj v Plzni, byl to veselejší týden,“ říká kouč Jaroslav Nedvěd. „Udělali jsme s hráči rozbory u videa, vyhodnotili některé situace a celkově jsme pracovali na tom, aby náš přístup byl podstatně jiný než v posledních dvou zápasech. Věříme, že to bude na ledě vidět.“

Sparťané v posledním střetnutí na hřišti plzeňských indiánů prohrávali po úvodní dvacetiminutovce o dvě branky, nicméně zlepšeným výkonem na startu následující fáze hry skóre dorovnali. „Jenže pak jsme zase přestali hrát, ustoupili jsme od toho, co nás dovedlo k vyrovnání. Chtěli jsme to hrát najednou z ruky a bez nohou. To prostě nejde a musíme si to uvědomit,“ má jasno Nedvěd. A platí to zejména směrem k dalšímu utkání v Hradci Králové. „Musíme se dívat dopředu a nebabrat se v tom, co bylo. Nicméně je potřeba se poučit. Potřebujeme lepší pohyb a důraz, nestačí si dávat žabičky. To se budeme dál plácat na místě a výsledky jen tak nepřijdou,“ dodává sparťanský kouč.

Posílený královehradecký Mountfield vstoupil do nové sezony Tipsport extraligy bídně. Úvodní tři duely prohrál a ve dvou z nich dokonce nevstřelil branku. Vybojované dva domácí body proti Plzni ale situaci otočily a Východočeši zapsali tři výhry v posledních třech zápasech „Víme, že Hradec nehrál ze začátku dobře, ale teď má na svém kontě už tři výhry v řadě, takže se jim povedlo to nastartovat,“ dobře ví bývalý sparťanský bek. V přípravném duelu na začátku srpna Hradec Králové doma přetlačil Spartu na nájezdy. „Z toho zápasu moc poznatků brát nejde, navíc ani není potřeba. Bude to hlavně o nás a našem výkonu. Jsme samozřejmě připraveni na jejich hru, ale koukáme hlavně na sebe. A chceme vyhrát!“

Přišli zkušení borci i bývalý sparťan Cingel

Vítr v kádru Mountfieldu HK byl během léta značný. Vedení východočeského celku se rozloučilo s jedenácti hráči, z nichž si hledali nové angažmá Martin Štajnoch, Ondřej Kacetl, Tomáš Knotek a také třeba útočník Rastislav Dej, který odešel za vyšším herním vytížením do Vítkovic.

Opačným směrem pak putovala velká jména. Na zkoušku je v týmu brankář Jakub Sedláček, bohaté zkušenosti má slovenský obránce Dominik Graňák, mezinárodně ošlehaný je také lotyšský obránce Oskars Cibulskis a do zadních řad klub získal také Filipa Pavlíka z Litvínova.

Kromě nich přišel také čerstvý mistr Slovenska obránce Mislav Rosandič a klub nešetřil ani v útoku. Ze Sparty se do Hradce Králové přestěhoval Lukáš Cingel, trenčínský Lukáš Vopelka a také další slovenský šampion Tomáš Zigo. Největší letní bombou byl ovšem příchod Petra Koukala z Jekatěrinburgu, který dal při návratu z KHL překvapivě přednost Hradci Králové před Pardubicemi.

PŘÍCHODY: ODCHODY:
Jakub Sedláček (Dinamo Riga/KHL - zkouška) Martin Štajnoch (O, Jugra Chanty-Mansijsk/KHL)
Lukáš Vopelka (Ú, Trenčín) Ondřej Kacetl (B, Pardubice)
Oskars Cibulskis (O, Dinamo Riga/KHL) Martin Bača (O, Košice)
Dominik Graňák (O, Rögle/SWE) Jindřich Barák (O, Slavia)
Filip Pavlík (O, Litvínov) Stanislav Dietz (O, Litvínov)
Mislav Rosandič (Ú, Banská Bystrica) Jake Newton (O, KooKoo Kouvola/FIN)
Lukáš Cingel (Ú, Sparta) Karel Plášil (O, Nové Zámky)
Petr Koukal (Ú, Jekatěrinburg/KHL) Petr Beránek (Ú, Havířov)
Tomáš Zigo (Ú, Banská Bystrica) Rastislav Dej (Ú, Vítkovice)
Tomáš Knotek (Ú, Mladá Boleslav)
Alexandre Picard (Ú, bez angažmá)

Uplynulá sezona? Dvě výhry pro každého

Co je v zápasech Sparty a Mountfieldu HK zajímavé? Když na sebe týmy v rámci Tipsport extraligy narazí, utkání běžně končí po šedesáti minutách. Stalo se tak ve dvanácti z posledních třinácti zápasů a už sedmkrát za sebou! V předešlém ročníku se potkala Sparta s Hradcem Králové poprvé v rámci 7. kola, kdy si sparťané díky dvěma gólům Briana Ihnačáka odvezli vítězství 3:2.

V opačném gardu skončila odveta na ledě Sparty, která už po devíti minutách prohrávala o dvě branky a po zásahu Jakea Newtona nakonec prohrála 2:3. I třetí vzájemné utkání uplynulé sezony pak přineslo výhru o jeden gól. Tentokrát se tak stalo na východě Čech, kde stejně jako v prvním utkání rozhodl o výhře 2:1 svým gólem Brian Ihnačák.

Poslední vzájemný duel už měl ale pro Spartu horší průběh. Pražané sice po brankách Petra Vrány a Lukáše Klimka otočili stav zápasu na 2:1, ale hosté v závěru druhé třetiny vyrovnali a ve třetí části rozhodli o porážce Sparty 2:5. Na závěr je ale třeba vzpomenout i letošní přátelské utkání v rámci Mountfield Cupu, v němž Pražané na půdě soupeře padli 2:3 po samostatných nájezdech.

Sestavy z posledního zápasu:

Mountfield HK: Sedláček – Gregorc, Cibulskis, Graňák, F. Pavlík, Vydarený, Pláněk, Rosandić – Červený, Džerinš, Jaroslav Bednář – Cingel, Koukal, Jarůšek – Šimánek, Zigo, Köhler – Vopelka, Kukumberg, J. Dvořák. Trenéři: Václav Sýkora, Pavel Hynek a Tomáš Martinec.

HC Sparta Praha: Aittokallio – T. Dvořák, Zámorský, Pavelka, Kalina, Mikuš, Nedomlel – Říčka, Klimek, Forman – Hlinka, Vrána, Reichenberg – Kumstát, Pech, Kudrna – Uher, Černoch, Saponari – Rousek. Trenéři: Jiří Kalous, Jaroslav Nedvěd.

FOTO: www.hcsparta.cz, www.mountfieldhk.cz

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek