14. 5. 2019 Tomáš Kalas, Daniel Ryl

Nadšený Bukarts: Naši fanoušci jsou úžasní!

Fanoušci Sparty mají na probíhajícím světovém šampionátu v Bratislavě a Košicích koho sledovat. V české skupině B hájí lotyšské barvy útočník ROBERTS BUKARTS, který po výhře 5:2 nad Rakouskem naskočil i v nedělním utkání proti Švýcarsku. Dramatickou a důležitou bitvu nakonec Lotyši ztratili až v samotném závěru. "Padesát sedm minut bojujete o body, a nakonec nemáte nic. Je to velmi těžké spolknout,“ přiznal sparťanský útočník, který si však nemůže vynachválit podporu lotyšských fanoušků.

Zimní stadion Ondreje Nepely se totiž alespoň v zápasech Lotyšska zalil do rudé barvy. Ne do té sparťanské, na kterou je asistent kapitána zvyklý, nýbrž do lotyšské. "Naši lotyšští fanoušci jsou úžasní. Podporují nás a my jim chceme ukázat hokej, který umíme,"přesvědčuje Bukarts, jehož tým už má na kontě jednu výhru nad Rakouskem.

V posledním utkání se Švýcarskem však ve velké bitvě padl a zkomplikoval si cestu do play off. Vše ale mohlo být jinak, kdyby útočník Sparty proměnil velkou šanci krátce po úvodní trefě Švýcarů. "Puk mi trošku poskočil, velká smůla," kroutil po utkání hlavou Bukarts, jehož týmu nepomohlo ani ubráněné čtyřminutové oslabení, zkomplikované dvěma minutami ve třech k tomu.

"Prostě jsme šli hrát hokej, chtěli jsme být důrazní a vynutit si chyby soupeře, přesilovku, kterou využít a vyhrát tím zápas," popisoval Bukarts, jehož mužstvo nakonec nevyužilo ani jednu. "Nejsme s tím vůbec spokojeni. Přesilovky jsou od toho, aby se vyhrávaly zápasy. Nedali jsme z nich více gólů a nejsme prostě dost dobří,“ mrzí asistenta kapitána.

Zkušený útočník startuje už na svém sedmém šampionátu a opět se sešel v jedné lajně s bratrem Rihardsem, s nímž donedávna nastupoval i ve Zlíně: "Bylo to dobré. Užil jsem si s ním každou sekundu na ledě. Myslím si, že proti Švýcarsku byl nejlepším hráčem týmu." 

Reichenberg: Angažmá ve Spartě byla skvělá zkušenost

Na světovém šampionátu na Slovensku nenastupují jen současní sparťané Roberts Bukarts a Matúš Sukeľ, ale také norský útočník Alexander Reichenberg, jenž ve Spartě strávil sezonu 2017/2018. I přes krátké angažmá vzpomíná na Spartu v dobrém. "Mám Prahu rád, vzpomínky jsou vždycky pozitivní," zavzpomínal po svém posledním utkání na šampionátu proti Švédsku. I na turnaji naráží na staré známé z Tipsport extraligy.

6+8
Norský útočník Alexander Reichenberg odehrál za Spartu v sezoně 2017/2018 celkem 42 zápasů, ve kterých nasbíral čtrnáct kanadských bodů.

"Pamatuji si hodně hráčů z extraligy a je pěkné je znovu vidět. Hráli jsme před mistrovstvím turnaj na Slovensku, kde jsem hrál například proti Marku Ďalogovi. Jsem rád, že jsme se opět viděli," těší Reichenberga, jehož tým má po třech porážkách se skóre 5:21 mizivou naději na postup. I přesto si turnaj ve střední Evropě užívá: "Mám to tady rád. Je to něco jiného než v Norsku, opravdu si to užívám. Bratislava se mi líbí."

V dobrém však vzpomíná také na Spartu, kde odehrál celkem 42 zápasů. "Nemůžu proti Spartě říci nic špatného. Byla to pro mě skvělá zkušenost," přiznává útočník Färjestadu. I jeho s odstupem času mrzí, že sparťané slibně rozjetou sezonu nedotáhli do úspěšného konce. "Nehráli jsme tak dobře. Před Vánocemi to bylo celkem dobré, ale pak se nám přestalo dařit a proti Liberci už to bylo těžké," vzpomíná na sérii předkola proti Bílým Tygrům. 

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek