29. 9. 2017 Petr Pavlík

Parádní zápas! Nepolevili jsme, chválí Pech

Dva zápasy doma, dvě výhry. Taková je bilance pražské Sparty, která má po dvou odehraných zápasech v O2 areně šest bodů. V duelu proti Liberci načal gólovou přehlídku domácího mužstva svou premiérovou trefou v tomto ročníku LUKÁŠ PECH, který byl na konci zápasu vyhlášen jako nejlepší hráč utkání na straně domácích. "Nemyslím si, že by Liberec hrál špatně. Možná byl malinko nedůsledný v obranném pásmu. My jsme ale odehráli fantastické utkání a ani za jednoznačného stavu jsme nechtěli polevit," hodnotil Pech.

V zápase s Libercem jste zaznamenal hned tři kanadské body. Co se stalo, že se vám tak najednou zadařilo?
To kdybych věděl. (smích) Snažím se bodovat v každém zápase. Dneska nám vyšly přesilovky, dali jsme v nich nějaké góly. Obránce mi uvolnil místo na střelu, navíc Kuma stál výborně před brankářem. Já jsem jen vystřelil a zapadlo to tam. Ve druhém případě se mi podařilo udržet puk za brankou a předat ho našemu bekovi. Tentokrát výborně clonil před brankářem Smejky a opět to tam padlo. Myslím si, že zápas celkově rozhodla první třetina. Vlétli jsme na ně hned od začátku a zaplaťpánbůh, že nám to tam takhle napadalo.

Při smolné prohře v Brně jste padli 1:2 i přesto, že jste měli v utkání několik dobrých šancí. Vyhecoval vás právě tento zápas k lepšímu výkonu proti Tygrům?
My hlavně chceme hrát stejným stylem, podle mě i v Brně jsme hráli dobrý hokej. I předtím v Hradci Králové jsme hráli poměrně dobře. Dneska se nám to akorát podařilo potvrdit gólově. Musíme dál  hrát dobře ze zajištěné obrany, věřím, že nám tam góly budou padat. Moc jsme jich zatím nedali, ale věřím, že to zlomíme.

Předpokládám, že asi bylo příjemné zahrát si zápas, který byl takřka rozhodnutý už v prvních dvou třetinách..
Samozřejmě, to se poté hraje lépe. Utkání jsme si užili. Na druhou stranu si nemyslím, že Liberec nehrál vyloženě špatně, možná byl malinko nedůsledný v obranném pásmu. My jsme ale odehráli fantastické utkání, ani za jednoznačného stavu jsme nechtěli povolit. Snažili jsme hrát pořád aktivně a nepouštět Liberec do velkých tutovek. Když si něco vypracovali, Sami nás podržel a celkově nám zachytal opravdu parádně.

Jak jste již řekl, v zápase jste využili hned několik přesilových her. Je to ten klíčový faktor, aby utkání skončila úspěchem?
Já si obecně myslím, že hokejové zápasy v dnešní době rozhodují hlavně přesilovky. Moc místa ve hře pět na pět není, co si budeme nalhávat. Celá hra se přelévá. Je to rychlé, góly často pramení také z přečíslení. Přesilové hry budou rozhodovat, nám se zatím v této sezoně moc nedařily, dneska nám tam padly hned tři góly, takže spokojenost.

Několik gólů jste vstřelili z předbrankového prostoru. Je to to, co chcete od svých spoluhráčů?
To je jasný. Ale není to jen o nich, ale i já tam musím stát. Je jedno, kdo zrovna bude před brankou, ale hlavně, abychom ty góly dávali. Musíme dorážet puky a udělat na brankovišti nepořádek. Dneska tam byla výborná práce beků, kteří to nám útočníkům usnadňovali.

Zápas proti Liberci byl vaším teprve druhým zápasem na domácí půdě. Jak moc to bylo příjemné zahrát si zase před vlastním publikem?
Určitě to bylo příjemné, protože jsme teď odehráli čtyři zápasy venku hned za sebou. Jestli si dobře pamatuji, minulý ročník to bylo podobné. Hráli jsme z prvních jedenácti utkání snad devět venku. Je to náročné, ale myslím si, že jsme odehráli skvělá utkání. Doma chceme pochopitelně vyhrávat co nejvíce.

4
Tolik kanadských bodů v této sezoně má na kontě útočník Lukáš Pech. Sparťanský štírek vsítil jeden gól a na další tři přihrál.

Ziskem tří bodů jste stále na dostřel extraligové šestky. Je důležité, abyste se jako tým udrželi na vítězné vlně?
Abych se přiznal, ani nevím, kolikátí jsme v tabulce. Já se snažím hrát zápas od zápasu. Samozřejmě, když se nám podaří začátek sezony, je to poté o něco snazší. Kdybychom měli nějakou desetibodovou ztrátu, bylo by to pro nás opravdu těžké. I možná v tom, že proti Spartě se chce každý vytáhnout.

Na svůj gól jste musel čekat až do tohoto zápasu s Libercem. Jak moc jste si oddechl, že vám to tam konečně spadlo?
Jsem rád, že už to tam padlo. Pomohlo nám to, dostali jsme se do vedení. Měl jsem i několik dobrých šancí v předešlých zápasech, ale bohužel to tam nespadlo. Já jsem vůbec rád, že se do těch příležitostí dostanu. Pořád jsem věřil, že to tam jednou spadne, a stalo se. Můj gól následně pomohl celému mančaftu k nastartování zápasu.

Když se zaměříme na kanadské bodování, byl jste jedním z těch, kteří čekali na výraznější bodový přísun. Věříte, že se i ostatním klíčovým spoluhráčům začne bodově dařit?
Je nás tady 22 borců. Je to jedno, kdo ty branky urve, hrajeme jako tým. Musíme se o to podělit. Můj názor je takový, že hokej je výrazně rychlejší a má živelné tempo. Všichni se chceme prosazovat, hráči jako je Jarda Hlinka, mají za sebou výbornou kariéru. Podle mě je to jen otázka času, kdy jim to začne pořádně střílet. Já bych o ně vůbec neměl strach, takže bude jen dobře, když se trefí. Co se týče mě, teď jsem sice dal jeden gól, ale žádné bujaré oslavy to nebudou. Uvidíme, co bude dál.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek