7. 12. 2015 Tomáš Lichnovský

Příběh legend: Autogramy a zase autogramy

Richard Žemlička, Jiří Holeček nebo Vladimír Zábrodský. Jedno jméno zvučnější než druhé. Kdo přišel v neděli před zápasem proti Mladé Boleslavi do nákupní Galerie Harfa, ocitl se v opravdu vybrané společnosti. „Je tady to nejlepší, co se ze Sparty mohlo sejít,“ shrnul Jan „Gusta“ Havel autogramiádu patnácti členů sparťanského Klubu legend. Při příležitosti 112. narozenin Sparty žádali fanoušci po bývalých vynikajících hokejistech podpisy na pamětní fotografie, knihy i historické dresy...

Shodou okolností dochází k nostalgickému momentu. Za výlohou jen pár kroků vzdálené Síně slávy ledního hokeje právě běží krátká černobílá videosmyčka, jak Vladimír Zábrodský v polovině minulého století krouží s pukem po ledové ploše. Po minimálně padesáti letech právě usedá ten samý Vladimír Zábrodský k podlouhlému stolu, aby i on rozdal hokejovým fanouškům několik svých podpisů.

„Je neuvěřitelné, jak pan Zábrodský vypadá na svůj věk skvěle. Určitě mu držím palce, aby mu vydrželo zdraví a dožil se ještě vyššího věku,“ vyjádřil se Richard Žemlička směrem k nejstarší sparťanské, ale i české hokejové legendě. „Pro mě osobně je velkou ctí, že s někým takovým mohu sedět u jednoho stolu a rozdávat také autogramy sparťanským fanouškům. Stejně tak jako je tu plno dalších úžasných hokejistů, kteří tvořili historii našeho klubu,“ dodal Žemlička.

Zábrodský, který je dvojnásobným mistrem světa a sedminásobným vítězem české nejvyšší ligy, letos oslavil úctyhodných 92 let. Přesto přijal pozvání na sparťanské oslavy a dorazil ze Švédska, kde žije. Pravidelně postupující zástup fanoušků se hromadí právě před jeho místem. „Pokud to jde, tak vždy rád přijedu. Sparta je klubem mého srdce a já se tu cítím vždy dobře,“ prohlásil Zábrodský.

„Potkat staré kamarády je vždycky krásné,“ říká o několik generací mladší útočník Jiří Hrdina. „Je to tady pro lidi dobře přístupné. Líbí se mi, že chodí po jednom a netlačí se,“ dal se hned také do hodnocení organizace autogramiády a nechal se slyšet, že jako většina ostatních legend si nenechá ujít večerní zápas proti Mladé Boleslavi.

Do šustění fixů vstupuje moderátor a oznamuje, že co nevidět dojde k slavnostnímu odhalení narozeninového dresu, ve kterém svěřenci trenéra Josefa Jandače odehrají večerní zápas. Tohoto aktu se chopil společně s patronem sezony Miroslavem Kunešem i současný útočník Sparty a nadějný střelec Daniel Přibyl. Ukazuje speciální dres s dominující modro-žluto-červenou sparťanskou trikolorou a nechybí ani logo připomínající letošní klubové výročí 112 let.

Na autogramiádě nechyběl ani bývalý brankář Jiří Holeček. „Jsem rád, že se takové akce pořádají, protože lidi mají šanci osobně přijít a nechat si podepsat nějakou tu pamětní fotografii. Jinak my se vídáme pravidelně, takže v tomto ohledu to pro mě není nic výjimečného,“ nezapomněl dodat bývalý excelentní gólman, jehož dres visí jako první v řadě pod stropem blízké O2 areny.

„Je to pro mě obrovská čest, že jsem mezi klukama, kteří ve Spartě něco dokázali,“ vyjádřil se na akci Jan "Gusta" Havel. Ten u Sparty pomáhá jako vedoucí juniorského týmu vychovávat nové budoucí legendy. „Je mi tady strašně příjemně. Podepisoval jsem se už opravdu hodně a překvapilo mě, že si lidé přinesli fotky, které jsem já třeba vůbec neznal. To je na tom taky krásné, že se člověk podívá, jak vypadal za mlada. Jsem ohromně rád, že jsem sparťanům utkvěl v paměti,“ uzavírá a honem se podepisuje nedočkavým dvěma chlapcům ve sparťanském dresu.

Také ostatní legendy Stanislav Hajdušek, Josef Horešovský, Jiří Kochta, Miroslav Kuneš, Jiří Nikl, Lubomír Pěnička, Jaroslav Šíma, Rudolf Šindelář nebo Jiří Zelenka vyřizují poslední „objednávky“ a pomalu se přesouvají do O2 Arény. Úvodní buly zápasu proti Mladé Boleslavi totiž padne už za pár minut!

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek