20. 4. 2021 Daniel Ryl

Rousek míří do Buffala: NHL je můj velký sen!

Útočník Lukáš Rousek už v příští sezoně sparťanský dres pravděpodobně neoblékne, jelikož podepsal dvoucestný dvouletý kontrakt s Buffalem. V létě se tak popere o místo v NHL. „Těším se hodně, protože NHL je snem každého kluka. Ve Spartě mám ale dveře otevřené,“ přiznává dvaadvacetiletý útočník, jenž se s naším klubem loučí po čtyřech letech.

"Odchod Lukáše nás po sportovní stránce samozřejmě mrzí, ale všichni mu upřímně přejeme, aby se v NHL prosadil," má jasno sportovní ředitel Petr Ton.

"Za čtyři roky ve Spartě udělal obrovský progres, za který si šanci v zámoří zaslouží. Když se bude chtít Lukáš vrátit do Evropy, rádi ho kdykoliv přivítáme zpátky. Dveře má u nás otevřené," dodává sportovní manažer a jeho někdejší spoluhráč Jaroslav Hlinka.

Rousek: Jsem rád, že mám ve Spartě dveře otevřené

Kdy přišly první náznaky, že klapne podpis smlouvy s Buffalem?
Už během semifinále mi agent řekl, že možná bude mít Buffalo zájem podepsat smlouvu. Nechtěl jsem se tím ale zatěžovat, tak jsme se dohodli, že počkáme až po play off, abych se mohl plnohodnotně soustředit na Spartu. Chtěl jsem uspět.

Mrzí tě o to víc, že ses nerozloučil ziskem titulu?
Třetí místo je hezké, ale po takové základní části jsme určitě pomýšleli na víc. Konec v semifinále pro nás byl velké zklamání, ale proti Liberci jsme nevyhráli ani jeden domácí zápas po základní době, což je jeden z důležitých faktorů play off. Když začínáte doma, ale výhodu nevyužijete ani k jedné výhře po šedesáti minutách, není to dobré.

Jaký bude tvůj program následujících týdnů?
Aktuální žádné další informace nemám. První je podpis nováčkovské smlouvy a potom budeme řešit další detaily, kdy odlétám a kde se budu pohybovat. Konkrétní termíny zatím nemám.

Vím, že ti Sparta přirostla k srdci, ale NHL je velkým snem, že ano?
Určitě! Těším se hodně, protože NHL je snem každého kluka. Nikdo nekouká, jestli ho chce Buffalo nebo někdo jiný. Já jsem rád, že si mě na draftu vybrali a pokusím se odvést maximální práci.

Buffalo patří k nejhorším týmům soutěže, ale nevnímáš to ve své pozici spíše jako výhodu?
Z této stránky to vnímám pozitivně. Bohužel neprožívají ideální období, ale je to pro mě velká šance uspět. Když se mi povede příští nebo přespříští sezona, můžu se prosadit. Bude záležet jen na mně.

Do Sparty jsi přišel před čtyřmi lety jako mladíček z Letňan, jak ses změnil?
Nerad se hodnotím, ale rozhodně jsem vyrostl po mentální stránce. První roky jsem se bál, protože jsem se z dorosteneckého hokeje přesunul rovnou do extraligy. Největší skok byla fyzická síla, za čtyři roky jsem přibral asi deset kilo.

Jak moc ti pomohl Michal Řepík, se kterým jste si blízcí?
Byl pro mě velmi důležitý! Pomáhá mi na ledě i mimo něj. Při zápasech mi radil, ať se nebojím hrát, že mi pomůže a já pomůžu jemu. On navíc hrával v Rochesteru kousek od Buffala, takže jsem od něj nějaké informace zjišťoval.

Cítil ses v aktuální sezoně nejlépe za čtyři roky ve Spartě?
Cítil jsem se dobře. Každý rok jsem se chtěl posunout a více Spartě pomoci. Aktuálně mohu udělat další krok a rád bych se v Americe prosadil, takže se koukám dopředu.

Probírali jste s Petrem Tonem a Jaroslavem Hlinkou případnou budoucnost ve Spartě, kdyby ses z Ameriky vracel zpět do Evropy?
Bavili jsme se o tom. Aktuálně je celá situace na mně, jaké plány se mnou budou v Buffalu, ale kdyby se mi v Americe nedařilo, nebo bych tam nechtěl být, do Sparty mám dveře otevřené.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek