22. 11. 2018 Daniel Ryl

Sparta jede do Zlína i s novou posilou!

Základní část Tipsport extraligy pokračuje a v pátek 23. října nabídne už 21. kolo. Sparta se v něm představí na ledě Zlína, kam se vydala už ve čtvrtek odpoledne a na palubě týmového autobusu nechyběla ani čerstvá posila z Vítkovic - švédský obránce Erik de la Rose. Pražané se na ledě Beranů pokusí ukončit sérii tří porážek v řadě a získat první body po reprezentační přestávce. Utkání startuje v 17.30 hodin a můžete ho sledovat v přímém přenosu na O2 TV Sport.

Do Zlína bez marodů, ale s novou posilou

Sparta se poprvé v aktuální sezoně nachází v těžké pozici, protože prohrála už tři zápasy v řadě, pod čímž se podepsala i rozsáhlá marodka. Pražané se musí obejít bez obránců Tomáše Pavelky, Jana Košťálka, Jana Piskáčka, Petra Kaliny i útočníků Roberta Říčky, Matěje Berana, Jiřího Smejkala, Jiřího Černocha, Lukáše Klimka a dlouhodobě zraněného Daniela Přibyla.

52
Nová posila Sparty obránce Erik de la Rose bude nosit dres s číslem 52.

"Když máte zraněné dva nebo tři, je možné je nahradit. Ale pokud máte tolik zraněných, jako máme nyní my, musíte hodně hráčů obsazovat do zcela odlišných rolí, než na jaké jsou zvyklí," politoval v rozsáhlém rozhovoru trenér Uwe Krupp. Na aktuální stav týmu se ovšem nevymlouvá.

Podle jeho slov dostanou šanci mladíci a také nová posila. Sparta se v týdnu dohodla s Vítkovicemi na příchodu švédského obránce Erika de la Roseho, za kterého putoval na Moravu zadák Blaž Gregorc. "Sparta je velmi tvrdě pracující tým. Před aktuální sezonou došlo v kádru k několika změnám a změnil se i styl hry. Více se bruslí a napadá, což by mi mohlo sedět," přiznala v rozhovoru nová posila zadních řad, která si po Jihlavě a Vítkovicích vyzkouší třetí české angažmá.


Defenzivní Zlín? Minulost, Berani střílí góly a drží osmičku

Kdo má hokejisty Zlína zaškatulkované jako defenzivní mužstvo, minimálně v rozběhnuté sezoně musí moravskému celku vyseknout poklonu. Ševci sice ve třech z posledních pěti extraligových zápasů nezískali ani bod, přesto jsou s 57 vstřelenými góly čtvrtým nejlepším útokem celé soutěže a s náskokem tří bodů se drží v elitní desítce.

Od dvanáctého místa je sice dělí pouze tři body, ale stejný odstup mají i směrem nahoru od páté Sparty. Moravané jsou druhým nejdisciplinovanějším týmem soutěže, navíc v oslabení mají pátou nejvyšší úspěšnost - 84,06 %. Celkem sedm hráčů má pak nad deset kanadských bodů, když celému týmu vévodí s šesti góly a devíti asistencemi útočník Jakub Šlahař (6+9). 

Důvodem úspěchů je také brankář Jakub Sedláček. V posledním utkání dohnal k šílenství střelce Plzně, kde vychytal těsné vítězství 2:1. "Podali jsme parádní výkon. Kluci padali dostřel, hráli na doraz, bojovali po rozích. Nesmím zapomenout na štěstí, byly tam asi tři tyčky," řekl v rozhovoru na klubovém webu brankář, který se do Zlína vrátil před novou sezonou, aby nahradil Libora Kašíka.


Zlín v. Sparta řečí čísel:


Doma Sparta padla, ve Zlíně však umí

Oba týmy na sebe v aktuální sezoně narazí teprve podruhé, ale sparťané by na první vzájemné utkání nejraději zapomněli. V domácím utkání 8. kola nevyšlo Pražanům téměř nic a po matném výkonu si z utkání, které bylo věnováno opuštěným psům z útulků, odnesli zaslouženou porážku 1:5

226
Přes šest tisíc diváků na posledním utkání proti Zlínu zajistilo 226 kg granulí pro psí útulek ForDogs.

"Zlín vyhrál zaslouženě, byl v mnoha aspektech lepší. Byl pohyblivější, lépe bruslil, dobře si přihrával, vyhrával souboje. Na tenhle den musíme honem rychle zapomenout, nebyl to povedený výkon z naší strany," nehledal výmluvy zkušený útočník Lukáš Pech. 

Ve zmíněném utkání sice zahodil obrovskou šanci, ale ve třech předchozích zápasech za sebou dokázal pokaždé bodovat a celkem si proti Beranům připsal čtyři body za gól a tři asistence. Na ledě soupeře se navíc daří celé Spartě, když tam vyhrála pět z posledních šesti vzájemných zápasů, a to dokonce v základní hrací době!


Sestavy z posledního zápasu:

PSG Berani Zlín: J. Sedláček (27. - 28.  Štůrala) – Ferenc, Freibergs, Nosek, Valenta, Řezníček, Žižka, Gazda – J. Ondráček, Lakatoš, Kubiš – Okál, Honejsek, E. Kulda – Šlahař, P. Sedláček, Poletín – Š. Kratochvil, Popelka, Václavek. 

HC Sparta Praha: Machovský (27. Honzík) – Voráček, Delisle, Dvořák, Blain, Košťálek, Gregorc, Jandus – Smejkal, Vrána (C), Kudrna – Kumstát, Pech (A), Forman – Rousek, Sill, Beran – Buchtele, Pšenička, Jarůšek.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek