16. 11. 2017 Matěj Mayer

Sparta se chystá na Olomouc i s novou posilou

Šest porážek v řadě. Taková je bilanci pražské Sparty, která je na jedenáctém místě tabulky. Pod staronovým koučem Výborným a s hvězdnou posilou Michálkem tým třikrát padl v prodloužení. Na další zaváhání už není čas a kdy jindy by měli Pražané vyhrát, než v domácím prostředí a s posilou Richardem Jarůškem v sestavě. Spartu čeká důležitá série tří domácích utkání. První z nich se v O2 areně odehraje v pátek od 18.30 hodin proti Olomouci.

Kohouti jsou na vítězné vlně. Brankář Konrád deptá soupeře

Zatímco v úvodu sezony se Olomouc trápila a schytala dokonce desetigólový direkt od Plzně, postupně šly její výkony nahoru. Na rozdíl od Sparty se Olomoučtí aktuálně vezou na třízápasové vítězné vlně. Nejtěsnějším rozdílem porazili favorizovaný Hradec Králové (1:0), poté si odvezli výhru ze Zlína (3:1) a v posledním kole jednoznačně přejeli Třinec (4:0). Poprvé v sezoně tak mohou zvítězit čtyřikrát v řadě, pokud se jim povede dobýt O2 arenu.

Důvod jejich současné formy je zcela zjevný – famózní výkony slovenského gólmana Branislava Konráda. Ten za poslední tři utkání pustil za svá záda jediný puk a soupeři si na něm mohli vylámat zuby. „Je pravda, že se mi teď chytá o něco lépe. Na začátku sezony jsem měl trochu problém s výstrojí. Možná už jsem si víc zvykl a sedlo mi to. Může to ale prostě být jen takové období. Jednou se daří víc, jednou méně,“ říká olomoucký hrdina pro klubový web HC Olomouc.

Konrád v této sezoně vychytal už šest čistých kont, čímž je mezi brankáři jasným králem. Ke stejnému počtu nul přitom v předcházejících dvou sezonách potřeboval kompletní porci zápasů. „Určitě mě to těší. V podstatě, když mám nulu, tak vyhráváme, a to je nejdůležitější. Potřebujeme bodíky, chceme stoupat tabulkou. Doufám, že budeme pokračovat,“ hodnotí zkušený gólman, který se chystá předvést své umění také proti Spartě.

Kromě něj má Olomouc ještě jednoho unikátního hráče. Obránce David Škůrek se nenápadně prodral až na čelo mezi nejlépe střílejícími obránci. V aktuální sezoně dal už šest branek – čímž je v Tipsport extralize mezi zadáky nejlepší – a zažil už dva dvougólové večery. „Určitě to potěší, ale ty góly nejsou všechno. Musím odvádět zejména dobrou práci vzadu, ta je mnohem důležitější. Hlavně, aby góly pomáhaly týmu k vítězstvím. Protože pokud nevyhrajeme, góly nemají vůbec žádnou cenu,“ uvědomuje si Škůrek.


SPARTA VS. OLOMOUC ŘEČÍ ČÍSEL


V Olomouci Sparta dotahovala ztrátu, nakonec vyhrála prodloužení

V rámci devátého kola Tipsport extraligy se oba celky střetly v Olomouci, kde šli domácí do vedení zásluhou teče Jana Knotka z deváté minuty utkání. Sparta se snažila o vyrovnání, nicméně v polovině zápasu už měli kohouti dvoubrankový náskok – tentokrát se trefil Marek Laš. Po dvou třetinách Pražané prohrávali 0:2 a měli těžkou pozici. Sparťané však tlačili a v 48. minutě nejprve využil přesilovou hru Tomáš Pavelka, o minutu později úspěšně zakončil přečíslení Juraj Mikuš, a bylo vyrovnáno! Vítěze zápasu určilo až prodloužení, ve kterém se prosadil Dominik Uher, a Sparta si odvezla z Hané dva body za výhru 3:2 v prodloužení.


Sestavy z posledního utkání

HC Sparta Praha: Honzík – Michálek, Pavelka, Kalina, Mikuš, Dvořák, Švrček, Nedomlel – Forman, Pech, Kumstát – Kudrna, Vrána, Hlinka – Saponari, Reichenberg, Říčka – Rousek, Černoch, Smejkal. Trenéři: František Výborný a Jaroslav Nedvěd.

HC Olomouc: Konrád – Škůrek, Vyrůbalík, Houdek, Ondrušek, J. Galvas, L. Galvas – Eberle, J. Knotek, Laš – Skladaný, Herman, Burian – Ostřížek, Mráz, Strapáč – Holec, Sundher, R. Vlach. Trenér: Zdeněk Venera.



FOTO: Michaela Martinátová / hc-olomouc.cz

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek