28. 3. 2016 Daniel Ryl

Sparta vstoupí do semifinále, hostí Škodu!

Během několika dní odpočinku a tréninku nabrali svěřenci Josefa Jandače potřebné síly, aby mohli vstoupit do bojů s dalším soupeřem. V semifinále jím bude Škoda Plzeň, s níž se Sparta potkala v play off pouze jednou. Pražané budou chtít napodobit osmnáct let starou čtvrtfinálovou sérii a po dlouhých devíti letech postoupit do finále. První dva kroky mohou udělat už v domácích zápasech, které jsou na programu v úterý 29. března od 17:50 a ve středu 30. března od tradičních 18:20.

Škoda si počínala stejně jako Sparta, stačilo jí pět duelů

Ačkoliv zakončili sezonu na čtvrtém místě, zejména díky stabilním výkonům a kvalitě kádru patří Západočeši k favoritům play off. Svou sílu potvrdili už ve čtvrtfinále, kde si poradili s důslednou a zodpovědnou defenzivou Olomouce, kterou dokázali vyřadit po pěti zápasech. Triumf se však nerodil lehce, protože už v prvním domácím utkání muselo rozhodnout dramatické prodloužení.

Výsledky Plzně ve čtvrtfinále

  • PR1: Plzeň - Olomouc 1:0p
  • PR2: Plzeň - Olomouc 4:2
  • PR3: Olomouc - Plzeň 1:8
  • PR4: Olomouc - Plzeň 2:1
  • PR5: Plzeň - Olomouc 2:1

"My jsme se trochu uklidnili, zvládli hned druhý a ve třetím tam napadalo snad úplně všechno. Pak už jsme věřili, že to dotáhneme do vítězného konce," přiznal na klubovém webu Plzně kouč Michal Straka. V rozhovoru také vyzdvihl výkony brankářů obou týmů a zejména přínos zkušeného Ondřeje Kratěny, bývalého hráče Sparty, jehož jméno stále vyvolává mezi fanoušky pozitivní reakce.

Čerstvý držitel trenérské A-licence si uvědomuje, že jeho tým čeká velmi těžká a jistě zajímavá série. "Sparta má dobré bránění středního pásma jako měla teď proti nám Olomouc, ale mají daleko lepší přechod do útoku a přesilovky. V tom jsou někde jinde než Olomouc, ale i další týmy," uznal Straka, podle kterého by indiánům velmi pomohlo, kdyby vyhráli první duel v Praze.

Co může sérii rozhodnout? "Musíme se podívat na přesilovky, rozebrat si jejich hru, abychom mohli pomýšlet na úspěch. Skvělé by bylo vyhrát hned první zápas, ale musíme zvládnout v té sérii čtyři," uvědomuje si hlavní trenér indiánů, jehož tým nastřílel v sérii s Morou patnáct branek a šest jich inkasoval.

Odveta po osmnácti letech, postoupí opět Sparta?

V porovnání se Zlínem je konfrontace Sparty s Plzní v play off výrazně chudší. Poslední střet obou celků ve vyřazovací části je navíc řádně vousatý, protože se odehrál před osmnácti lety! Pro pražský celek je však pozitivní, že se tehdy z postupu radoval právě on, když v sérii zvítězil 3:2 na zápasy.

18
Oba týmy se v play off utkaly pouze před osmnácti lety.

Právě v roce 1998 došlo na zmíněná slova Michala Straky. Západočechům se totiž tehdy podařilo vyhrát první utkání na Spartě 3:2 po samostatných nájezdech a následné prohře 2:4 odjížděli na západ Čech za vyrovnaného stavu. Sparta navíc nezvládla třetí utkání (2:5) a měla nůž na krku. S kritickou situací se však vypořádala znamenitě, když v Plzni vyhrála 2:1 a doma stvrdila postup vítězstvím 4:1.

Úternímu utkání bude přihlížet pět přímých aktérů poslední vzájemné série. Z hráčů byli u postupu Jaroslav Hlinka s Janem Hlaváčem, na ledě se v dresu Sparty proháněl sportovní manažer Patrik Martinec a na straně soupeře stál další člen realizačního týmu Pavel Šrek. Posledním do party je aktuální kouč Západočechů Michal Straka.

SPARTA VS. PLZEŇ V PLAY OFF

SPARTA VS. PLZEŇ
Jaroslav Hlinka 6 (5+1)
Daniel Přibyl 6 (2+4)
Nejproduktivnější útočníkOndřej Kratěna 6 (2+4)
Adam Polášek 3 (1+2)
Michal Čajkovský 3 (1+2)
Neproduktivnější obránce Jakub Jeřábek 3 (0+3)
Jaroslav Hlinka 5 gólůNejlepší střelecJakub Lev 3 góly
Miroslav Indrák
Daniel Přibyl 4 asistenceNejlepší nahrávačOndřej Kratěna 4 asistence
22,73 % (2.)Využití přesilových her25,00 % (1.)
80,77 % (7.)Ubráněná oslabení91,30 % (1.) %
1Góly vstřelené v oslabení0
62 (10.)Trestné minuty celkem80 (7.)
Lukáš Pech 12 TMNejtrestanější hráčPavel Kubiš 76 TM
Adam Polášek
prům. 22:03
Nejvytěžovanější obránceJakub Jeřábek
prům. 22:56
Jaroslav Hlinka
prům. 19:11
Nejvytěžovanější útočníkOndřej Kratěna
prům. 19:26
Lukáš Pech
Petr Kumstát +4
Michal Dragoun
Nejlepší hráč ve statistice +/-Branislav Kubka
Ondřej Kratěna +4
Jakub Jeřábek
Michal Dragoun +22Nejlepší hráč v Radegast IndexuRyan Hollweg +33
Tomáš Pöpperle (92,68 %)
Danny Taylor (86,36 %)
Brankáři (úspěšnost zákroků)Matěj Machovský 96,43 %
9608 (1.)Průměr diváků na domácích zápasech6237 (4.)

Věděli jste, že…?

– velkou roli mohou hrát přesilovky, protože se potkají dva týmy s nejvyšší úspěšností v play off. První indiáni zužitkovali každou čtvrtou početní výhodu, zatímco druhá Sparta má úspěšnost 22,73 %.

– hokejisté Plzně jsou jediným týmem, který si v základní části odvezl z O2 areny plný počet bodů.

– na ledě se potká pět pamětníků posledního titulu Sparty. Kromě kvarteta Michal Dragoun, Tomáš Netík, Jan Hlaváč a Jaroslav Hlinka byl u posledního zlatého zářezu i Ondřej Kratěna z Plzně.

Musíme hrát disciplinované a nefaulovat, ví Jandač

Těžkému soupeři bude čelit i trenér Sparty JOSEF JANDAČ, který varuje před sílou západočeského celku. „Bude to tuhý boj, je to semifinále. Máme s nimi v této sezoně vcelku vyrovnanou bilanci a podobné zápasy očekávám i teď,“ poukázal na bilanci jedné výhry, dvou triumfů po prodloužení a jedné porážky. Konfrontaci se Západočechy mohou rozhodnout zejména přesilové hry a oslabení.

Josef Jandač

Obě mužstva totiž mají nejvyšší úspěšnost přesilových her ze všech týmů. „Plzeň má vynikající přesilovky a bude potřeba je eliminovat. Ono to platí obecně, že přesilovky a hra v oslabení jsou klíčovými záležitosti v play off. Nejdůležitější ze všeho bude je do nich nepouštět, hrát disciplinovaně a nefaulovat,“ hledal recepty na soupeře, který v sérii s Olomoucí proměnil každou čtvrtou početní výhodu.

Z tábora Sparty se však ozývají stejné hlasy jako při čtvrtfinálové sérii se Zlínem. „Musíme se v první řadě soustředit na sebe a na svůj výkon,“ tuší Jandač správnou cestu k úspěchu, ale zároveň si uvědomuje, jak kvalitním soupeřem plzeňští hokejisté jsou. „Samozřejmě víme o jejich síle a o tom, jak hrají, a připravujeme se na ně důkladně.“

Podle jeho slov budou navíc indiáni hrát uvolněně, protože postup do semifinále je velkým úspěchem, který nebyl před startem sezony hlavním cílem. „Myslím si, že už v této sezoně mají víceméně splněno, takže budou hrát uvolněně. Prezentují to tak, že postup mezi čtyři nejlepší je pro ně velký úspěch, kdežto pro nás spíše povinnost,“ reagoval na soupeře hlavní kouč Pražanů.

Tři výhry Sparty, ale výjimečný triumf Západočechů

V prvním vzájemném střetnutí této sezony se diváci rozhodně nenudili. Sparta už po pět minutách vedla o dvě branky a na odpověď Plzně zareagovala dalšími dvěma zásahy. Ve třetí třetině však přišel šok, protože Západočeši třemi brankami srovnali stav zápasu a Sparta musela bojovat o bonusový bod v nastavení. Svěřenci Josefa Jandače se nakonec radovali z vítězství 5:4 po prodloužení.

HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň 5:4p (2:0, 2:1, 0:3 - 1:0)

Branky a nahrávky: 3. Kudrna, 5. Réway (Hlinka), 32. Mikuš (Pech, Čajkovský), 36. Přibyl (Sabolič), 61. Přibyl (Buchtele) - 30. Poletín (Sýkora, Bližňák), 42. Jeřábek (Kubalík, Kracík), 49. Kubalík (Kracík, Indrák), 58. Bližňák (Pulpán, Machovský). Rozhodčí: Lacina, Pešina - Zíka, Jindra. Vyloučení: 6:8, navíc Pöpperle (SPA) 10 minut. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 7691. Střely na branku: 32:31. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:4, 5:4. Nejlepší hráči zápasu: Přibyl - Kubalík.

Druhý duel byl podobně vyrovnaný, ale s úspěšnějším konce pro Spartu. Ta po dvou třetinách vedla nejtěsnějším rozdílem, ale domácí dokázali vyrovnat a stejně se jim podařilo zareagovat na gól Michala Čajkovského. Šest minut před koncem ovšem skóroval Tomáš Netík a po trefě Curtise Hamilton o dvě minuty později si sparťané odvezli tři body za výhru 4:2.

HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha 2:4 (0:0, 0:1, 2:3)

Branky a nahrávky: 48. Lev (Kracík), 52. Lev (Jeřábek, Kracík) - 36. Kumstát (Eminger), 50. Čajkovský (Hlinka, Mikuš), 54. Netík (Polášek), 56. Hamilton (Cingel). Rozhodčí: Hradil, Hrubý – Komárek, Ondráček. Vyloučení: 6:5. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 6120. Střely na branku: 30:32. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:4. Nejlepší hráči zápasu: Lev - Lukáš.

Ve třetím duelu už to ovšem sparťanům nevyšlo. I přes výraznou střeleckou převahu prohrávali po čtyřiceti minutách 0:2 a ve třetím dějství marně dobývali hostující svatyni. Do černého se trefil pouze Martin Procházka a po porážce 1:2 odešli Pražané poprvé v této sezoně z domácího utkání bez bodů.

HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 43. Procházka (Dragoun, Švrček) - 13. Pulpán (Kratěna, Kudroč), 24. Kubalík (Lev, Jeřábek). Rozhodčí: Hodek, Souček - Flegl, Polonyi. Vyloučení: 8:9. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 8338. Střely na branku: 30:15. Průběh utkání: 0:2, 1:2. Nejlepší hráči zápasu: Kudrna - Kratěna.

Po dvou třetinách čtvrtého duelu s Plzní prohrávali sparťané na ledě soupeře již o dvě branky, ale ve třetí třetině dokázali využít svoji střeleckou převahu a překlopit skóre na svoji stranu. Plzeňští minutu před třetí sirénou v power play vydolovali ze souboje bod, o výhře Sparty ale rozhodl osm vteřin před koncem prodloužení útočník Curtis Hamilton. Sparta si tak odvezla vítězství 4:3 po prodloužení.

HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha 3:4p (0:0, 2:0, 1:3 - 0:1)

Branky a nahrávky: 35. Johnson (Bližňák, Kadlec), 36. Bližňák (Hollweg), 59. Kratěna (Jeřábek, Kadlec) – 41. Polášek (Piskáček), 51. Polášek, 53. Kudrna, 65. Hamilton (Švrček, Hrbas). Rozhodčí: Horák, Pešina – Komárek, Ondráček. Vyloučení: 1:7. Využití: 0:0. V oslabení: 1:1. Diváci: 6096. Střely na branku: 25:41. Průběh utkání: 2:0, 2:3, 3:3, 3:4. Nejlepší hráči zápasu: Bližňák - Polášek.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek