2. 2. 2016 Tomáš Lichnovský

Sparta vyzve Zlín, kata Liberce i Plzně

Zlín je ve formě! Porazil první Liberec i třetí Plzeň a žene se za přímým postupem do play off. Tým Rostislava Vlacha táhne do útoku lotyšský reprezentant Roberts Bukarts a brankářským statistikám extraligy vládne Libor Kašík. Sparta zase neprohrála sedm zápasů v řadě a stabilně si drží druhou příčku extraligové tabulky. K týmu už se navíc připojila nejčerstvější posila Pražanů, gólman Danny Taylor. Představí se v brance hned v zápase se Zlínem? Utkání začíná na ledě O2 areny ve středu v 18:30.

Obrozený Zlín táhne Bukarts s brankářem Kašíkem

Přestože Zlín doma v neděli prohrál s Třincem 1:2, tým se dal po nepřesvědčivé první polovině extraligy do kupy a stoupá tabulkou. Aktuálně mu patří 8. místo. Svěřenci trenéra Rostislava Vlacha nasbírali ve 41 zápasech rovných 60 bodů a stále mají naději na přímý postup do play off. Před nimi je s 61 body Chomutov a na šestém a pátém místě figurují s 68 body Olomouc, potažmo Mladá Boleslav. S oběma celky se zlínský tým střetne hned po Spartě.

Zlín se probral z podprůměrných výkonů s přichodem lotyšského útočníka Robertse Bukartse. Pětadvacetiletý reprezentant působil v KHL, kde hrál za Dinamo Riga. „V Rize jsem neviděl perspektivu,“ nechal se slyšet v listopadu, a tak se rozhodl posílit Zlín. Za 26 odehraných zápasů stihl nastřílet 16 gólů a k nim přidal 10 asistencí. Výtečný průměr jednoho bodu na zápas z něj dělá druhého nejproduktivnějšího hráče Moravanů, hned po Petru Holíkovi (9+23).

Nejproduktivnější zlínský hráč Petr Holík útočí proti Třinci

Brankářským statistikám extraligy vládne Libor Kašík, který letos dostal od trenérů důvěru v 36 zápasech. Jeho úspěšnost zákroků činí 92,9 %. Drží si také nejnižší gólový průměr na zápas – 1,85. Z patnácti posledních zápasů jich Zlín dokázal vyhrát velmi slušných jedenáct. Z TOP pětky extraligových týmů si zlínští hráči v aktuální formě připsali skalp prvního Liberce (2:1), třetí Plzně (4:1) a páté Boleslavi (4:3sn). Vyšlápnou si i na posílenou druhou Spartu?

Hlaváč s Taylorem už trénovali. Nastoupí Taylor proti Zlínu?

Před nedělním vypršením přestupního termínu se vedení Sparty odhodlalo ke třem krokům. Před play off posílí útok sparťanského týmu Jan Hlaváč, v brankovišti zvýší konkurenci kanadský brankář Danny Taylor a útočník Martin Procházka bude mít nově střídavé starty s Kladnem.

Dvojnásovný mistr světa JAN HLAVÁČ se letos připravoval individuálně v zámoří. „Honza jde v tuhle chvíli do prvoligových Benátek a má domluvený střídavý start do Sparty. Jsme rádi, že máme možnost Honzu využít pro konec základní části a hlavně pro play off,“ vyjádřil se k angažmá bývalého hráče Sparty, Kladna, Tampy Bay nebo Nashvillu sportovní manažer klubu Patrik Martinec. Hlaváč už se Spartou absolvoval první trénink, ale jak již bylo řečeno, proti Zlínu ještě nenastoupí.

Nováčkem v týmu je kanadský brankář DANNY TAYLOR, který byl doposud jedničkou Medveščaku Záhřeb v KHL. Vedení klubu reaguje na zatím nepříliš přesvědčivé výkony Tomáše Pöpperleho. „Proto jsme se rozhodli zvýšit konkurenci na tomto postu příchodem Dannyho,“ uvedl Martinec. Kanadskému brankáři je 29 let a v minulých letech působil v Dinamu Minsk, Färjestad BK a v ročníku 2012/13 naksočil také ke dvě zápasům do NHL v dresu Calgary Flames. Také Taylor už absolvoval pondělní trénink s týmem.

Nový brankář Sparty Danny Taylor na prvním tréninku s týmem

SPARTA VS. ZLÍN ŘEČÍ STATISTIK

SPARTA VS. ZLÍN
Daniel Přibyl 34 (13+21)Nejproduktivnější útočníkPetr Holík 32 (9+23)
Michal Čajkovský 23 (11+12)Neproduktivnější obránceOldřich Kotvan 12 (7+5)
Tomáš Žižka 12 (3+9)
Robert Sabolič 20 gólůNejlepší střelecRoberts Bukarts 16 gólů
Daniel Přibyl 21 asistencíNejlepší nahrávačPetr Holík 23 asistencí
23,56 % (2.)Využití přesilových her15,05 % (13.)
80,20 % Ubráněná oslabení83,06 %
0Góly vstřelené v oslabení3
530 Trestné minuty celkem468
Michal Čajkovský 72 TMNejtrestanější hráčPavel Kubiš 76 TM
Michal Barinka
prům. 21:51
Nejvytěžovanější obránceJiří Marušák
prům. 22:23
Jaroslav Hlinka
prům. 18:20
Nejvytěžovanější útočníkPetr Holík
prům. 20:27
Curtis Hamilton +21Nejlepší hráč ve statistice +/-Pavel Kubiš +10
Michal Čajkovský +139Nejlepší hráč v Radegast IndexuOldřich Kotvan +132
Tomáš Pöpperle (90,41 %)
Jan Lukáš (91,12 %)
Filip Novotný (98,31 %)
Brankáři (úspěšnost zákroků)Libor Kašík (92,90 %)
Tomáš Štůrala (90,60 %)
7367 (3.)Průměr diváků na domácích zápasech4834 (8.)

Na vítězství vede Sparta 2:1. Jak toho dosáhla?

První střetnutí těchto týmů v letošní sezoně se konalo na ledě Zlína. Sparta šla do utkání se třemi body, které vybojovala na úvod ročníku proti Olomouci (4:1), zatímco Zlín dostal výprask v Litvínově (0:4). Pražský celek se dostal během první třetiny do dvougólového vedení, nicméně Zlínu se podařilo ve druhé třetině vyrovnat. Ještě před druhou přestávkou ale sparťané zvýšili na 4:2, čímž se dostali do pohodlného vedení. Tým trenéra Josefa Jandače vyhrál i druhý zápas sezony, tentokrát 5:3.

Ovšem odvetu ve 28. kole režírovali kompletně Moravané. Spartu porazili dvěma góly z první a stejným počtem ze druhé třetiny 4:0. Hokejisté z hlavního města tak prohráli podruhé rozdílem čtyř branek, když před reprezentační přestávkou padli také v Olomouci (1:5). Po dvou bitvách na moravském kluzišti přijel Zlín na začátku ledna do Prahy, a diváci viděli velmi vyrovnané a na šance bohaté utkání.

dohrávka 15. kola: HC Sparta Praha – HC PSG Zlín 4:2 (1:1, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 15. Čajkovský (Forman, Buchtele), 26. Přibyl (Forman), 49. Polášek (Kumstát, Netík), 60. Sabolič (Klimek, Hrbas) - 19. Veselý, 38. Bukarts (Holík). Rozhodčí: Polák, Lacina – Frodl, Špůr. Vyloučení: 6:7, navíc Čajkovský (SPA) 10 min. plus do konce utkání. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 4362. Střely na branku: 42:27. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 4:2. Nejlepší hráči zápasu: Čajkovský - Kašík.

RedsTV: Sestřih z vítězství nad Zlínem

V první třetině chyběla hráčům obou mužstev přesnost. Když už puk směřoval na jednu z branek, zachytili jej domácí Pöpperle, nebo jeho protějšek Kašík. Přesto se Sparta zásluhou trefy Michala Čajkovského do pravého horního růžku dostala do vedení 1:0. V závěru třetiny při Saboličově trestu vyrovnal Ondřej Veselý. Druhá, a mnohem bojovnější třetina skončila rovněž dvěma góly, když se trefili Daniel Přibyl a Tomáš Žižka.

Třetí třetinu načal Zlín aktivněji než domácí. Moravané podpoření vyrovnávací brankou ostřelovali Pöpperleho ze všech úhlů. Marně. Přestože se sparťané dostávali do útoku jen sporadicky, ve 49. minutě se dočkali branky. Po vyhraném buly poslal Kumstát kotouč na Adama Poláška, který ranou od modré čáry zvýšil na 3:2. V závěrečné power play pečetil výhru 4:2 do prázdné klece Sabolič.

Sparta věnuje zápas pražským středním školám

Středeční zápas se Zlínem se opět ponese ve speciálním duchu. Klub se rozhodl toto střetnutí věnovat všem pražským středním školám. „Chceme pražské mládeži nabídnout aktivní možnost zábavy, ukázat, že na hokeji se může dobře pobavit a zároveň podpořit zástupce Prahy v hokejové extralize,“ vysvětluje aktivitu Sparty marketingový ředitel Sportovního holdingu Praha Jan Kryšpín. Vše o akci se dozvíte v tomto článku.

Sestavy z posledního utkání:

HC Sparta Praha: Pöpperle – Eminger, Polášek, Čajkovský, Švrček, Hrbas, Mikuš, Kalina – Netík, Přibyl, Buchtele – Hamilton, Klimek, Sabolič – Forman, Hlinka (C), Kumstát – Procházka, Pech, Dragoun. Trenér: Josef Jandač.

PSG Zlín: Kašík - Marušák, Kotvan, Matějíček, Žižka, Řezníček, Urbanec - Bukarts, Holík, Říčka - Ondráček, Cibák, Maruna - Štumpf, Vlach, Veselý (C) - Čachotský, Šťastný, Čech. Trenér: Rostislav Vlach

FOTO: hokej.zlin.cz, hcsparta.cz
AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek