21. 1. 2017 Petr Pavlík

Sparťané hostí v dětském utkání Pardubice!

Přesně po týdnu se vracejí hokejisté pražské Sparty zpět na extraligou scénu, kde přivítají v rámci dětského utkání tým HC Dynamo Pardubice. Svěřenci trenéra Jiřího Kalouse jsou velmi dobře naladěni, jelikož mají v kapse postup do finále Champions Hockey League. Nyní je čeká čtyřzápasová šňůra na domácím kluzišti, kterou načnou utkáním proti Pardubicím. Čtvrtý vzájemný duel těchto soupeřů začíná v 15.00 hodin na ledě pražské O2 areny.

Zápasová bilance vyznívá lépe pro sparťany

Co se týká této sezony, oba celky již na sebe narazily už ve druhém hracím kole. První vzájemný zápas se odehrál na východě Čech, kam jela Sparta s cílem ukořistit první tři body do tabulky. Duel se pro ni vyvíjel pozitivně, jelikož zásluhou Formana vedla 1:0. Domácí ovšem rychle odpověděli z hole Lukáše Nahodila. V dalším průběhu utkání Pražané ukázali svůj klid a dvěma brankami odskočili na rozdíl dvou branek. Jmenovitě se prosadili Lukáš Cingel a nejlepší střelec Sparty v tomto ročníku Petr Vrána. Východočeši poté dokázali jen snížit, více už toho nestihli, a tak sparťané se mohli radovat z výhry 3:2.

Druhé vzájemné střetnutí, které bylo také věnované dětem, se hrálo v Praze. Téměř osmitisícová návštěva sledovala, jak si sparťané vedou proti pardubickému Dynamu. Utkání nakonec dopadlo ve prospěch domácího výběru, kdy parta vedená kapitánem Jaroslavem Hlinkou zdolala Pardubické 4:1. Triumf sparťanů zhodnotil i asistent hlavního kouče Zdeněk Moták: "Naše vítězství se nerodilo lehce. Utkání bylo poznamenané častými vyloučeními, na naší straně i na straně Pardubic. Musím říct, že s výsledkem jsme spokojeni," přemítal Moták působící ve Spartě již čtvrtou sezonu.

Třetí vzájemná konfrontace v pořadí se datuje k 28. kolu, kdy sparťanská družina musela zajíždět opět na led soupeře, kde si chtěli svěřenci trenérského tria Kalous – Moták – Veber ještě více vylepšit svoji vzájemnou bilanci s Pardubicemi. Od samého začátku se jim dařilo, po přesných zásazích Klimka, Vrány a Dominika Uhera vedli už 3:0. Za domácí hokejisty snížil forward Tomáš Rolinek, na kterého už ale nikdo v pardubickém dresu nenavázal. Naopak na druhé straně vsítil čtvrtou branku Pražanů mladičký útočník Jan Kern, který svůj povedený debut okořenil i svou první extraligovou trefou mezi dospělými. Gólovou tečku za tímto duelem stanovil Miroslav Forman, a tak hokejisté s velkým "S" na prsou zvítězili celkem jednoznačně 5:1.

Duel dopadl v neprospěch Perníkářů, po samotném konci celého utkání hledal příčiny porážky také dnes už bývalý hlavní kouč pardubického Dynama Pavel Rohlík: "Začátek byl velice opatrný, nás paradoxně srazila dolů vlastní přesilovka, kdy jsme se pořádně nedostali k puku. Sparta vstřelila první gól po naší individuální chybě a další pak v přesilovce, kterou hraji velmi dobře. My jsme to věděli a hráče na vzorce a systém Sparty připravovali, přesto jsme inkasovali."

Zároveň potvrdil, že domácí nadále chtěli ještě zápas zdramatizovat. "O přestávce jsme si řekli, že neskládáme zbraně, že už jsme dokázali spoustu zápasů otočit. Dokázali jsme si vytvořit tlak, ale srazila nás třetí branka v oslabení. I přesto jsme dokázali snížit, vytvořili jsme si spoustu šancí, ale Spartu podržel výborný brankář. Až na začátek utkání hráči dřeli a chtěli zápas otočit. Když hosté dali čtvrtý gól, tak už bylo rozhodnuto. Prohráli jsme se silným soupeřem, ale jsme zklamaní, protože jsme chtěli zvítězit," uzavřel Rohlík.

Oba týmy mají v zádech vítězství

Sparta má za sebou nejen povedené vystoupení v Lize mistrů, ale také v Tipsport extralize. Poslední zápas odehrála na půdě plzeňské Škodovky, kde sice vedla 2:0, domácí ale všemi silami dokázali vyrovnat a poslat zápas do prodloužení. V něm rozhodl v čase 64:57 kapitán sparťanského výběru Jaroslav Hlinka, a zajistil tak svým spoluhráčům cenný skalp v podobě dvou bodů za výhru 3:2 v prodloužení.

Pardubice neprožívají úplně nejlepší období, jejich nedobré počínání znamenalo změnu na trenérskému postu, který po Pavlu Rohlíkovi převzal Miloš Holaň. Nový lodivod zřejmě přivedl do kabiny Východočechů čerstvý vzduch, jelikož v domácím zápase proti třineckým Ocelářům brali dva body, když vyhráli poměrem 5:4 v prodloužení. Povedený večer prožili zejména útočníci Tomáš Rolinek a Petr Sýkora. První jmenovaný si v tomto utkání připsal jeden gól a dvě přihrávky, jeho spoluhráč Sýkora zaznamenal dvě přesné trefy.

SPARTA VS. PARDUBICE  ŘEČÍ STATISTIK

SPARTA VS. PARDUBICE
Petr Vrána 37 (17+20) Nejproduktivnější útočník Tomáš Rolinek 28 (12+16)
Juraj Mikuš 16 (3+13) Neproduktivnější obránce Nicholas Charles Schaus 28 (5+23)
Petr Vrána 17 gólů Nejlepší střelec Petr Sýkora 16 gólů
Lukáš Pech 21 asistencí Nejlepší nahrávač Nicholas Charles Schaus 23 asistencí
22,42 % Využití přesilových her 18,67 %
84,57 % Ubráněná oslabení 83,13 %
5 Vstřelené góly v oslabení       3
563         Trestné minuty celkem       578
Jan Švrček 49 TM Nejtrestanější hráčNicholas Charles Schaus 84 TM
Tomáš Pöpperle (90,71 %)
Jakub Škarek (94,64%)
Filip Novotný (90,32%)
Brankáři (úspěšnost zákroků) Brandon Maxwell (91,72%)
Ondřej Kacetl (92,62%)
Jaroslav Hübl (90,97%)
Martin Růžička (90,12%)
Jakub Štěpánek (85,63%)
Milan Klouček (84,44%)
7 234 Průměr diváků na domácích zápasech 7 297

Věděli jste, že...

- tento zápas s Pardubicemi je již třetí dětské utkání v probíhajícím ročníku Tipsport extraligy? První utkání věnované sparťanským ratolestem se odehrálo bez jednoho dne před třemi měsíci taktéž proti Pardubicím, to druhé brzy poté proti Hradci Králové.

- Pardubice se postaví proti Spartě v sezoně 2016/2017 už potřetí s jiným trenérem na střídačce?

- současný kapitán Pardubic Tomáš Rolinek hrál v minulosti také za pražskou Spartu?  Konkrétně v sezonách 2013/2014 a 2014/2015.

Sestavy z posledního zápasu:

HC Sparta Praha: Škarek – Mikuš, Eminger, Gernát, Švrček, Barinka, Piskáček, Kalina – Hlinka, Vrána, Klimek – Forman, Ihnačák, Netík – Kumstát, Pech, Řepík – Uher, Cingel, Kudrna. Trenér: Jiří Kalous.

HC Dynamo Pardubice: Hübl – Havlík, Schaus, Nedbal, Čáslava, Leduc, Ščotka, Zajíc, Bokroš – P. Sýkora, Redenbach, Rolinek – Beran, Tomášek, Hubáček – Bárta, Nahodil, Starý – Zadina, Poulíček, M. Kaut. Trenér: Miloš Holaň.

Doprovodný program dětského utkání (12.00 až 14.00 hodin, Galerie Harfa):

  • nafukovací lezecká stěna pro děti
  • Bauer hokejová střelnice
  • 2x Playstation 4 s hrou NHL 17
  • malování obrázků a sparťanských motivů na obličej
  • maskot Sparťák

Každé dítě, které přinese do Zákaznického centra v O2 areně obrázek se sparťanskou tematikou, dostane i tentokrát volnou vstupenku na dětské utkání!  Nejlépe fandící malý sparťan či sparťanka obdrží navíc jako dárek voucher do sparťanského fanshopu!

Partner dětského utkání:




AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek