3. 12. 2015 Šárka Kulhánková

Sparťani se chystají na rozjeté Piráty

Bitva o třetí příčku v tabulce. Přesně to nabídne páteční střetnutí mezi chomutovskými Piráty a svěřenci trenéra Jandače. Sparťani v prvním vzájemném duelu této sezony porazili Červenku a spol. na domácím ledě v poměru 4:0. Teď se musí Pražané vypořádat s venkovním prostředím. Jak to zvládnou? Utkání se hraje v pátek 4. prosince od 17.30.

Osm zápasů na bodech, nováček v TOP 5

Severočeši si po minulé sezoně v 1. lize vedou v nejvyšší soutěži velmi dobře. V současné chvíli jim se čtyřiceti body patří pátá příčka. Chomutov ztrácí na třetí Spartu pouhé dva body a šestá Olomouc má na kontě stejný počet bodů jako Piráti. Právě oni se mohou se Spartou ve statistikách v lecčem srovnávat. Například v počtu výher, oba celky jich doposud zaznamenaly po deseti.

Hokejisti ze severu Čech bodovali už osmkrát v řadě, z toho v šesti případech slavili výhru. Skvělou sérii rozjeli Piráti po reprezentační přestávce, díky níž patří k pěti nejlepším v extralize. „Myslím, že špatný hokej jsme nehráli ani před pauzou. Ale potom si sedla sestava a máme takový lauf. Vážíme si toho a zkusíme to natáhnout co nejdéle,“ zmínil chomutovský útočník David Květoň. „Když je šance hrát o šestku, určitě v ní chceme být,“ dodal.

Pokud nahlédneme do statistik, tak Chomutovští jsou nejméně trestaným týmem v extralize. V přesilovkách jsou svěřenci trenéra Růžičky slabším celkem než Sparta, celkem jich využili o polovinu méně. Taktéž ve statistice Radegast index patří Piráti k horším, za nimi už jsou jen Karlovy Vary, Pardubice, Zlín a Litvínov.

Velkou změnou v kádru Severočechů je odchod útočníka Marka Hovorky, který ukončil v Chomutově smlouvu. V klubu působil rok a půl a v této sezóně si ve dvaadvaceti zápasech připsal dvě branky a stejný počet asistencí. Po vicemistrovi světa ihned sáhly Vítkovice. Silnou ofenzivu opustil taktéž Lukáš Květoň, který se vrátil do Českých Budějovic.

V sestavě Pirátů dlouhodobě chybí brankář Miroslav Hanuljak, který je na marodce už od 14. října. Zraněný je také Tomáš Harant, jehož bychom na soupisce z posledního zápasu nenašli.

CHOMUTOV VS. SPARTA ŘEČÍ STATISTIK

CHOMUTOV VS. SPARTA
Roman Červenka 28 (12+16)Nejproduktivnější útočníkJaroslav Hlinka 22 (8+14)
Jan Rutta 9 (3+6)Neproduktivnější obránceMichal Čajkovský 12 (4+9)
Roman Červenka 12 gólůNejlepší střelecJaroslav Hlinka
Daniel Přibyl
Jan Buchtele
Robert Sabolič 8 gólů
Roman Červenka 16 asistencíNejlepší nahrávačJaroslav Hlinka 14 asistencí
11,93 %Využití přesilových her24,21 %
81,82 %Ubráněná oslabení82,35 %
1Góly vstřelené v oslabení0
216Trestné minuty celkem268
Roman Červenka 18 TMNejtrestanější hráčMichal Čajkovský 26 TM
Brett Skinner
prům. 23:36
Nejvytěžovanější obránceMichal Barinka
prům. 21:51
Michal Vondrka
prům. 22:42
Nejvytěžovanější útočníkJaroslav Hlinka
prům. 18:55
Roman Červenka +12Nejlepší hráč ve statistice +/-Lukáš Cingel +14
Ondřej Dlapa +66Nejlepší hráč v Radegast IndexuMichal Čajkovský +81
Miroslav Kopřiva (93,30 %)
Jan Strmeň (90,78 %)
Miroslav Hanuljak (88,68 %)
Brankáři (úspěšnost zákroků)Tomáš Pöpperle (89,39 %)
Jan Lukáš (92,13 %)
4874Průměr diváků na domácích zápasech6112

Ostuda v Chomutově: Masér napadl hráče

Po posledním domácím zápase Chomutova by si Piráti mohli z ostudy ušít kabát. Jejich masér totiž během klání s Kometou Brno napadl hokejkou jednoho z hostujících hráčů. Člen realizačního týmu zřejmě zareagoval na faul v závěru první části, kdy Ostřížek sekl nejproduktivnějšího hráče Romana Červenku přes nohy. Do konfliktu se údajně zapojil i Jakub Koreis. Celý incident zapsali rozhodčí do oficiálního zápisu o utkání, proto bude mít ještě dohru u vyšších instancí.

Sparta nadělila Chomutovu čtyři branky

Pražané se s Piráty střetli v rámci 12. kola, a to v libeňské O2 areně. Sparťané šli do vedení hned v první minutě utkání, když se prosadil Jan Piskáček. V první dvacetiminutovce přidali domácí ještě další dvě branky zásluhou Lukáše Cingela a Jaroslava Hlinky. Severočeši si s Pražany nedokázali poradit po celých šedesát minut hry. Tomáš Pöpperle si v zápase připsal první čisté konto v sezoně a svěřenci trenéra Jandače se radovali ze zisku tří bodů.

Branky a nahrávky: 2. Piskáček (Buchtele, Přibyl), 14. Cingel (Réway), 18. Hlinka (Kudrna, Eminger), 36. Buchtele (Přibyl, Hlinka). Rozhodčí: Svoboda, Šír - Jelínek, Pešek. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 6409. Střely na branku: 27:24. Průběh utkání: 4:0. Nejlepší hráči utkání: Pöpperle - Červenka.

„Měli jsme výborný vstup do utkání. První třetina byla zcela jasně v naší režii. Pro další vývoj utkání bylo stěžejní ubránění dvou přesilových her Chomutova a náš čtvrtý gól,“ zhodnotil utkání asistent trenéra Zdeněk Moták.

Sestavy z posledního zápasu:

Piráti Chomutov: Strmeň – Rutta, Skinner, Jánošík, Dlapa, Šidlík, Pereťagin, Mrázek – Pospíšil, Červenka, Tomica – Květoň, Růžička, Vondrka – Hovorka, Kämpf, Sklenář – Veselý, Dušek, Hřebejk.

HC Sparta Praha: Lukáš – Čajkovský, Švrček, Eminger, Polášek, Hrbas, Mikuš, Glenn – Buchtele, Sabolič, Netík - Kudrna, Klimek, Hamilton - Kumstát, Pech, Procházka - Forman, Černoch, Dvořáček.

foto: piratichomutov.cz

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila