15. 3. 2016 Daniel Ryl

Startuje čtvrtfinále, Sparta začne doma!

Doba zápasového odpočinku a čekání je u konce! Hokejisté Sparty vstoupí po dvoutýdenním tréninku do vyřazovací části Tipsport extraligy a jejich čtvrtfinálovým soupeřem bude celek ze Zlína. Díky druhému místu v tabulce začnou sparťané na domácím ledě, kde přivítají ševce ve středu 16. března a ve čtvrtek 17. března shodně od 18.20 hodin. Pražané půjdou do série s pozitivní bilancí, protože Moravany potkali v play off už čtyřikrát a pokaždé ze čtvrtfinále postoupili. Jak si povedou letos?

Zlín ukázal sílu! Chceme Spartu potrápit, hlásí Holík

Partner utkání

Tři výhry z úvodních čtrnácti zápasů nové sezony nebyly ničím, s čím by měli být ve Zlíně spokojeni. Vedení klubu ovšem podrželo trenéra Rostislava Vlacha a s nově přichozím lotyšským střelcem Robertsem Bukartsem (19+12) nastartovalo cestu za play off. Do něj došli i díky výborným výkonům brankáře Libora Kašíka (92,87 %), který si jako brankář s druhou nejvyšší procentuální úspěšností vybojoval novou smlouvu.

Výsledky Zlína v předkole

  • PR1: Zlín - Třinec 2:1
  • PR2: Zlín - Třinec 3:4sn
  • PR3: Třinec - Zlín 2:3p
  • PR4: Třinec - Zlín 4:3
  • PR5: Zlín - Třinec 3:2p

Tu podepsal po vyřazení Třince z předkola play off. Do něj se Moravané prokousali ze sedmého místa a opět potvrdili, že na Oceláře v play off umí. I tentokrát je dokázali vyřadit, ačkoliv rozhodli až v prodloužení pátého zápasu. Velkou měrou k tomu přispěl nejproduktivnější hráč Zlína v základní části Petr Holík (11+30), který se pod postup podepsal pěti zásahy a jednou asistencí.

„Jsem hrozně rád, že jsme prodloužení rozhodli rychle,“ přiznal po rozhodujícím utkání jeden ze střelců, který pomohl dokonat obrat z 0:2 na konečných 3:2 po prodloužení. „Jsme strašně šťastní, že jsme se dostali do čtvrtfinále. Teď budeme chtít Spartu co nejvíc potrápit. Daří se nám a chceme na to navázat,“ neskládá zbraně člen reprezentačního týmu. I na něho se bude trenér Rostislav Vlach spoléhat.

Co může sérii rozhodnout? „Mají výborné přesilovky, takže musíme hrát disciplinovaně a nedělat zbytečné chyby.“ Holíkův tým se bude muset popasovat s únavou, zatímco sparťané jsou dva týdny bez ostrého zápasu. „Zregenerujeme se a půjdeme do nich. Sil máme dost, vyjezdíme to při trénincích,“ nedělá z nabitého programu vědu aktuálně nejproduktivnější hráč Česká pojišťovna play off Tipsport extraligy.

Historie hovoří pro Spartu. Uspěje i popáté v řadě?

Oba týmy se v play off potkaly už čtyřikrát a pokaždé ve čtvrtfinále. Všechny vzájemná střetnutí mají ještě jedno společné – pokaždé se z postupu radovala Sparta. Svěřenci Josefa Jandače budou chtít historii napodobit i tentokrát a jistě by se nezlobili, pokud by se jim podařilo navázat na počínání ze sezon 2005/2006 a 2006/2007.

4
Oba týmy se v play off utkaly už čtyřikrát a pokaždé postoupila Sparta.

Sparta v obou zmíněných sezonách prošla do semifinále právě přes ševce a nastartovala tak svou cestu za mistrovskými tituly, dvěma posledními v historii pražského celku. Ten si se Zlínem poradil poprvé už v sezoně 1993/1994, kdy ho vyřadil po třech zápasech. Po dvanácti letech se obě mužstva potkala znovu a opět se radoval tým z Prahy. Na svůj úspěch navázal také o rok později a v mohl slavit obhajobu zlata. Zmíněnou sérii pamatují čtyři aktuální hráči Sparty.

Postupem Sparty skončilo i čtvrté vzájemné měření sil v ročníku 2008/2009. Pražané ovšem tentokrát do finále nedokráčeli, protože po vyřazení moravského celku ztroskotali na Karlových Varech. Jak si povedou tentokrát?

PŘIPOMEŇTE SI POSLEDNÍ TŘI SÉRIE SE ZLÍNEM:

SPARTA VS. ZLÍN V ZÁKLADNÍ ČÁSTI

SPARTA VS. ZLÍN
Daniel Přibyl 45 (16+29)Nejproduktivnější útočníkPetr Holík 41 (11+30)
Michal Čajkovský 28 (11+17)Neproduktivnější obránceOldrich Kotvan 15 (8+7)
Jiří Marušák 15 (3+12)
Martin Matějíček 15 (1+14)
Robert Sabolič 23 gólůNejlepší střelecRoberts Bukarts 19 gólů
Daniel Přibyl 29 asistencíNejlepší nahrávačPetr Holík 30 asistencí
22,58 % (1.)Využití přesilových her16,44 % (6.)
82,87 % (8.)Ubráněná oslabení83,63 % (9.) %
3Góly vstřelené v oslabení4
732 (4.)Trestné minuty celkem574 (12.)
Michal Čajkovský 92 TMNejtrestanější hráčPavel Kubiš 76 TM
Michal Barinka
prům. 21:51
Nejvytěžovanější obránceJiří Marušák
prům. 22:10
Jaroslav Hlinka
prům. 18:01
Nejvytěžovanější útočníkPetr Holík
prům. 20:18
Curtis Hamilton +29Nejlepší hráč ve statistice +/-Pavel Kubiš +11
Michal Čajkovský +171Nejlepší hráč v Radegast IndexuOldrich Kotvan +155
Tomáš Pöpperle (91,21 %)
Danny Taylor (90,42 %)
Filip Novotný (98,31 %)
Brankáři (úspěšnost zákroků)Libor Kašík (92,87 %)
Tomáš Štůrala (90,60 %)
Pavel Zavadil (84,78 %)
7612 (3.)Průměr diváků na domácích zápasech4830 (7.)

Věděli jste, že…?

– oba týmy se v play off potkaly už čtyřikrát, pokaždé to bylo ve čtvrtfinále a vždy postoupila Sparta.

– poslední sedm let starou sérii pamatuje ze Sparty pouze Tomáš Netík, naopak ze Zlína Jiří Ondráček, Pavel Kubiš, Filip Čech a kouč ševců Rostislav Vlach.

– Zlín měl při rozlosování základní části stejnou pozici jako v minulé sezoně Hradec Králové. Sparta se s ním tedy utkala stejně jako s Mountfieldem. Jak to dopadlo dál v play off jistě víte, bude se historie opakovat?

Kouč Jandač: Chci se rozloučit úspěchem!

Opět povede svou družinu do play off, ale tentokrát s vědomím toho, že to je naposledy. „Všichni se na to těšíme, hlavně ta pauza už je dlouhá. Já jsem si vědom, že tu končím, proto bych se rád rozloučil úspěchem,“ přiznává před vypuknutím čtvrtfinále kouč Sparty JOSEF JANDAČ. Do vyřazovací části povede druhý tým základní části, jehož soupeřem bude Zlín.

Josef Jandač

Stejně jako první Liberec museli sparťané čekat na soupeře z předkola play off. Na rozdíl od svých soupeřů ze severu Čech se ovšem připravovali pouze v Praze a na malé soustředění neodjeli. „Měli jsme poměrně dost marodů, takže jsme to nechtěli rozbíjet nějakým cestováním. Dávali jsme hráče dohromady a chtěli mít zdravotnický komfort při ruce,“ vysvětloval novinářům asistent reprezentačního trenéra Vladimíra Vůjtka.

Jandač by měl mít k dispozici zdravý kádr a věří, že i mentálně silný. „Musíme se držet toho, co umíme a zároveň mít velký respekt k soupeři. Zlín je mužstvo, které ve druhé polovině základní části prokázalo své kvality. Čekáme z jejich strany tuhý odpor,“ vyzdvihl kvality svého soupeře ve čtvrtfinále. V něm se Sparta se Zlínem utkala už čtyřikrát a pokaždé postoupila.

„Na tohle já nevěřím. Tohle jsou hry novinářů, ne moje,“ odmítl před novináři spekulace. Nástupce Vladimíra Vůjtka u kormidla české reprezentace věří, že má jeho mužstvo velkou kvalitu. „Jsou tu charakterově výborný kluci, ale je to sport a mnohdy o úspěchu či neúspěchu rozhodnou maličkosti. Ač to nerad říkám, někdy to je i o štěstí,“ připustil zkušený kouč.

Proti jeho svěřencům bude stát mužstvo, které se prezentuje pevnou a zodpovědnou defenzivou. „O Zlínu se mluví jako o betonářích, ale oni mají zažité těžké zápasy a situace už z průběhu základní části. I když jim odešly klíčové opory, tak to vhodně doplnili a stabilizovali. Ve druhé polovině sezony už začali vyhrávat svým typickým hokejem. Neřekl bych, že to úplná obrana, ale hrají velmi účelně a mají výborného brankáře. Obrana je zkušená, ačkoliv je mladá a i útok je nebezpečný,“ popisuje nejbližšího soupeře Sparty její hlavní trenér.

110
Tolik bodů nasbírala Sparta v základní části a vyrovnala tak klubový rekord.

Zápasy mezi Spartou a Zlínem bývají často velmi vyhecované a podle Jandače bude důležité, kdo se s tím popasuje lépe. „Emoce do hry musíme dát, protože bez toho to nejde. Musí to být ale kontrolované, abychom nebyli vylučovaní. To je v play off základ. Říká to každý trenér i samotní hráči a je jen otázkou, zda se to týmům podaří dodržet.“

Rébusem je také situace ve sparťanském brankovišti. Josef Jandač si volbu brankáře nechal z pochopitelných důvodů pro sebe, ale pochvaluje si zejména vyrovnanost svých mužů v brankovišti. „Máme to postavené tak, že není tlak na jednom brankáři. Máme vyrovnanou trojici brankářů, což mě jen těší,“ uvítal příjemné starosti lodivod, jehož svěřenci vstoupí do play off už ve středu.

Sparta se radovala třikrát a přerušila venkovní sérii porážek

V prvním utkání nové sezony se oba celky potkaly už ve druhém kole. Na ledě ševců začala Sparta dobře a po dvou třetinách vedla. Dvoubrankový náskok sice v první polovině prostřední části ztratila, ale ještě do třetiny si ho opět vzala zpět a nakonec dokráčela k vítězství 5:3. Svým triumfem přerušila sérii čtyř porážek na ledě ševců.

2. kolo: PSG Zlín - HC Sparta Praha 3:5 (0:2, 2:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 21. Veselý (A. Holík, P. Holík), 26. Žižka (Cibák), 60. A. Holík (Matějíček) – 6. Kumstát (Pech, Sabolič), 13. Přibyl (Čajkovský, Netík), 32. Sabolič (Pech), 40. Polášek (Pech), 45. Hlinka (Réway, Mikuš). Rozhodčí: Hradil, Úlehla – Bryška, Tošenovjan. Vyloučení: 6:8. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5802. Střely na branku: 31:26. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:5, 3:5. Nejlepší hráči utkání: Žižka - Pech.

V odvetě už se ovšem svěřencům Josefa Jandače tolik nedařilo. Pražané neuhlídali zejména údernou dvojici Petr Holík – Roberts Bukarts a po dvou gólech druhého jmenovaného prohrávali před polovinou zápasu 0:3. Na zvrat už se sparťané nezmohli a nakonec odjížděli s porážkou 0:4, přestože měli střelcky navrch.

15. kolo: PSG Zlín - HC Sparta Praha 4:0 (2:0, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 12. Kotvan (Okál), 19. Bukarts (Holík), 28. Bukarts (Holík, Říčka), 32. Maruna (Kubiš). Rozhodčí: Mrkva, Šír - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 4:5, navíc Forman (SPA) 10 minut. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5002. Střely na branku: 23:34. Průběh utkání: 4:0. Nejlepší hráči utkání: Kašík - Netík.

V odloženém utkání 15. kola na střeleckou snahu z předešlého vzájemného utkání navázali a v utkání vyslali na branku Libora Kašíka celkem 42 střel. Čtyři z nich se k radosti více než čtyř tisíc diváků ocitly ve zlínské síti a Sparta zvítězila 4:2, ačkoliv Zlín dvakrát dotáhl ztrátu jednoho gólu.

15. kolo: HC Sparta Praha - PSG Zlín 4:2 (1:1, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 15. Čajkovský (Forman, Buchtele), 26. Přibyl (Forman), 49. Polášek (Kumstát, Netík), 60. Sabolič (Klimek, Hrbas) - 19. Veselý, 38. Bukarts (Holík). Rozhodčí: Polák, Lacina – Frodl, Špůr. Vyloučení: 6:7, navíc Čajkovský (SPA) 10 min. plus do konce utkání. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 4362. Střely na branku: 42:27. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 4:2. Nejlepší hráči utkání: Čajkovský - Kašík.

Čtvrté vzájemné utkání se odehrálo opět na Spartě a bylo věnováno studentům středních škol. Ti sledovali velmi dramatické utkání, v němž sparťané třikrát vedli o gól, ale hosté dokázali pokaždé najít odpověď. Po bezbrankové třetí třetině nerozhodlo ani prodloužení a utkání musely rozhodnout penalty. V nich vystřelil Spartě druhý bod Miroslav Forman a parta Josefa Jandače mohla slavit zisk dvou bodů za vítězství 4:3 po samostatných nájezdech..

41. kolo: HC Sparta Praha – PSG Zlín 4:3sn (2:1, 1:2, 0:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 11. Forman (Mikuš), 20. Eminger (Forman, Hlinka), 30. Kudrna (Pech, Dragoun), rozh. náj. Forman – 17. Čech (Šťastný, Čachotský), 22. Říčka (Maruna), 37. Čachotský (Urbanec). Rozhodčí: Hradil, Souček – Barvíř, Blümel. Vyloučení: 3:6. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 7520. Střely na branku: 30:28. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3. Nejlepší hráči utkání: Mikuš - Čachotský.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek