1. 12. 2016 Petra Pilbauerová

Tápající Plzeň míří vstříc do spárů Sparty

Základní část sezony pomaličku, ale jistě spěje ke své polovině, ale před námi je stále více než dost hokejových zážitků. Jeden takový přiveze do Prahy i plzeňská Škodovka, která by se Spartě ráda pomstila za ostudnou nulu, kterou jí Pražané ve venkovním střetu bez skrupulí uštědřili. S čím a v jaké formě hosté na led nastoupí, zůstává záhadou. Co je ale evidentní, je fakt, že se jim aktuální sezona nedaří úplně podle jejich představ. Sparta si naopak užívá nově získané energie, kterou načerpala v posledním zápase s Kometou Brno. Duel začíná v pátek 2. prosince v 18.30 hodin.

Zatím jediný vzájemný střet mezi Plzní a pražskou Spartou proběhl v rámci třináctého kola Tipsport Extraligy na ledové ploše plzeňské Home Monitoring Arény. Soudě dle konečného výsledku, hráči Škodovky nemají na sparťany ty nejlepší vzpomínky. Hosté domácí tým přijeli rozdrtit a to se jim také podařilo. Sparta svými sedmatřiceti projektily Plzeň jasně přestřílela, pročež pět z těchto ran bylo i nad síly brankáře domácích Machovského. Pražané těžili zejména z akcí Michala Čajkovského, který vstřelil dvě z pěti branek. Ovšem urostlý bek slovenského původu Spartu opustil a odešel zkusit své štěstí na východ do KHL. Poradí si tým ve druhém vzájemném střetu i bez něj?

Aktuální situace v plzeňské kabině

Pěkně popořádku. Co se dělo v Plzni po osudném šestnáctém říjnu? Hráči Škodovky vyrazili do Vítkovic, kde jejich jedna branka byla na čtyři góly domácích velmi krátká a to i přes to, že vedení klubu udělalo průvan skrz trenérskou lavičku. V domácím utkání s Bílými Tygry padla Plzeň s identickým výsledkem jako se Spartou. Poté se začalo blýskat na lepší časy a přišly tři výhry v řadě. Družina Martina Straky skolila postupně favorizovaný Třinec, Mountfield HK a Chomutov. Výjezd do Brna skončil pro plzeňské hráče prohrou 5:8 a pokořit je se podařilo dokonce i Zlínu. Po sérii tří vítězství přišla nevydařená odplata s Vítkovicemi a nula na ledě Litvínova. Na Karlových Varech si modrobílý mančaft spravil chuť, ovšem zatím poslední utkání s Pardubicemi mu opět srazilo ambice.

SPARTA VS. HC ŠKODA PLZEŇ

Lukáš Pech 30 (11+19)Nejproduktivnější útočník

Dominik Kubalík 21 (13+8)

Juraj Mikuš 7 (2+5)Neproduktivnější obránceLukáš Pulpán 10 (5+5)
Lukáš Pech 11 gólů 
Petr Vrána 11 gólů
Nejlepší střelecDominik Kubalík 13 gólů
Lukáš Pech 19 asistencíNejlepší nahrávač Jaroslav Kracík 15 asistencí 
23,64 %Využití přesilových her14,29 %
82,50 %Ubráněná oslabení83,78 %
5Vstřelené góly v oslabení2
421         Trestné minuty celkem296
Jan Švrček 43 TMNejtrestanější hráčNicholas Johnson 34 TM
Tomáš Pöpperle (90,37 %)
Jakub Škarek (95,08 %)
Filip Novotný (89,52 %)
Brankáři (úspěšnost zákroků)

Matěj Machovský (91,36 %)
Alexandr Hylák (80,77 %)

7533Průměr diváků na domácích zápasech 4007

Špatnou plzeňskou diagnózu napravil Kubalík

Není to tak dlouho, co Škodovka hazardovala na nejvzdálenějších místech tabulky, ze kterých může být sešup na poslední místo otázkou pár zápasů. Pozvolný vzestup zajistily z velké části střelecké schopnosti Dominika Kubalíka, který je jakousi anomálií v rámci svého týmu. Se svými 101 střelami potrápil už několik gólmanů a ty jej zároveň řadí na první místo v rámci této kategorie. Aktivnějšího střelce prozatím nejvyšší soutěž nemá. Kubalík je zároveň nejneodbytnějším hráčem. Každého brankáře prověří v průměru za zápas hned čtyřikrát.

Co se týče statistik týmu jako takového, Plzeň je o něco šikovnější během oslabení. Nejenže má páté nejvyšší procento v počtu ubráněných početních nevýhod, už se jí také podařilo soupeře překvapit a vstřelit branku i za takto nevýhodné situace. Její přesilové hry prozatím působí jako zmařený čas. Co do počtu jich má Plzeň dostatek, ovšem jejich využití má nejhorší v celé lize. 

SPARTA VS. HC ŠKODA PLZEŇ ŘEČÍ STATISTIK

SPARTA VS. HC Škoda Plzeň

27 letPrůměrný věk26 let
Jaroslav Hlinka 40 let (10. listopadu 1976)Nejstarší hráčPetr Kadlec 39 let (5. ledna 1977)
Ostap Safin 17 let (11. února 1999)Nejmladší hráčDavid Kvasnička 17 let (14. dubna 1999)
186 cmPrůměrná výška184 cm
Petr Kumstát 198 cmNejvyšší hráčTomáš Hrnka196 cm
Lukáš Pech 172 cmNejmenší hráčPetr Kodýtek167 cm
88 kgPrůměrná váha86 kg
Richard Nedomlel 106 kgNejtěžší hráčTomáš Hrnka 97 kg
Petr Kalina 72 kgNejlehčí hráčPetr Kodýtek 65 kg
114Zápasy na MS30
Jaroslav Hlinka 53Nejvíce startů na MSPetr Kadlec 9
3Zápasy na ZOH - 
Michal Barinka 3Nejvíce startů na ZOH -
244Zápasy v NHL228
Michal Řepík 72Nejvíce startů v NHLRyan Hollweg 228
1049Zápasy v KHL117
Tomáš Netík 216Nejvíce startů v KHLTomáš Slovák 102

Duel slabého a slabšího vyzněl lépe pro Dynamo

Plzeň do svého zatím posledního zápasu nenaskočila tak úplně podle svých představ. Navzdory tomu to byla právě ona, kdo se jako první dostal do vedení. Tomáš Svoboda unikl z buly jako první a vyrazil směle před branku, do které jako první zakončil. A nebylo to naposledy. V té chvíli se totiž karta obrátila a jakoby veškerá štěstěna přeběhla na střídačku domácích. Přesilovky Plzně sice nebyly žádná hitparáda, avšak začátek druhé třetiny byl pro ně jako sen. Tady se totiž Svoboda před Kacetla vrátil a ani tentokrát si vytrejdovaný brankář z hradeckého Mountfieldu nevěděl rady. O dvě a půl minuty byl puk zpátky za Kacetlovými zády, když své řekl navrátilec Jakub Koreis. 

Už se zdálo, že půjde o další extraligový trhák, ovšem opak byl pravdou. Dynamo bylo oslabené o Rolinka, zastrašit se nepovedeným startem ale i přes to nenechalo. Lukáš Nahodil s Davidem Tomáškem postupně vykřesali ze svých hokejek naději, Tyler Redenbach pak vystřelil zúčtování. Domácí stříleli, co to šlo, pohodová vlna ale byla pryč. Po šedesáti minutách nebylo známo, kdo z tohoto utkání nakonec vyjde jako vítěz, a střelci obou týmů o tom nerozhodli ani v prodloužení, které přineslo šanci pro obě strany. Rozhodovaly až individuální dovednosti při samostatných nájezdech. Domácí mlčeli a dva body po proměněných penaltách Sýkory a Tomáška připadly Pardubicím. 

„To už je prostě bezmoc. Ale musíme to překousnout, jít na další zápas s čistou hlavou, a hlavně se z toho poučit. Člověk už to má trochu v sobě, není to první zápas, který se nám takhle nepovedl,“ tak odtajnil své pocity z utkání proti Dynamu dvougólový střelec Svoboda.

„Další věc, která není dobrá, že se nám to stává proti mužstvům, která jsou kolem nás v tabulce, kdy se vlastně zápasy hrají o šest bodů. A my jim ty body v podstatě odevzdáváme. Je třeba se vyvarovat i sebemenším chybám, které by soupeři daly příležitost. Potřebovali bychom dva, tři takové zápasy zvládnout a dodat si sebevědomí,“ prozradil střelec třetí branky Koreis.

Plzeň potřebuje sebevědomí, nalezne jej na ledě O2 areny?

Statistiky z posledního vzájemného utkání:

HC ŠKODA PLZEŇ – HC SPARTA PRAHA, 16. 10. 2016, 13. kolo, Home Monitoring Aréna, 0:5 (0:3, 0:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 2. Čajkovský (M. Procházka, Pech), 13. Uher (Cingel), 13. Ihnačák (Vrána, Ružička), 21. Čajkovský (Vrána, Pech), 34. Vrána (Ružička). Rozhodčí: Šír, Souček – Brejcha, Frodl. Vyloučení: 8:8, navíc Johnson (PLZ) - Černoch (SPA) 10 minut. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 530. Střely na branku: 13:37. Průběh utkání: 0:5. Nejlepší hráči utkání: Nicholas Johnson - Michal Čajkovský.

Sestava (PLZ) - Hylák (13. Machovský) – Pulpán (A), D. Sklenička, Němeček, Čerešňák, M. Špaček, Slovák – D. Kubalík, Kracík (A), Indrák – Johnson, Kratěna (C), Yellow Horn – T. Svoboda, Kodýtek, Vondráček – Lev, Koreis, Schleiss. Trenér: Michal Straka.

Sestava (SPA) - Pöpperle – Nedomlel, Čajkovský, Mikuš, Kalina, Gernát, Piskáček, Barinka – Ružička, P. Vrána (A), Ihnačák – Černoch, J. Hlinka (C), Forman – Kumstát (A), Pech, M. Procházka – Uher, Cingel, Kudrna. Trenér: Jiří Kalous.


AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek