11. 9. 2017 Daniel Ryl

Útok na třetí výhru, Sparta jede do Vítkovic

Uhájit zatím stoprocentní bilanci a ukončit nepříznivou sérii se soupeřem. To jsou hlavní úkoly Sparty pro 3. kolo Tipsport extraligy na ledě Vítkovic. Svěřenci Jiřího Kalouse a Jaroslava Nedvěda se pokusí přerušit sérii čtyř porážek v řadě, které jim v předešlé sezoně moravský celek uštědřil. První vzájemné utkání nové sezony je na programu v úterý 12. září od 17.30 hodin ve vítkovické Ostravar Aréně.

Vydařená příprava, čtyři body na úvod extraligy

Vítkovice se chtějí pod taktovkou trenéra Jakuba Petra prezentovat rychlým hokejem s vysokým nasazením. I proto se v přípravě neutkaly pouze s českými soupeři, ale změřily síly také se čtyřmi švýcarskými soupeři. Právě proti Zugu s Ambri-Piotta si připsaly jediné dvě porážky z deseti přípravných zápasů.

Už v prvním extraligovém utkání ovšem Vítkovice nedokázaly na úspěšnou přípravu navázat. Na domácím ledě sice Ostravané se Zlínem dlouho vedli 1:0, ale 72 vteřin před koncem základní hrací doby o náskok přišli a nakonec prohráli v prodloužení 1:2. „Jsem naštvaný. Měli jsme získat tři body, nastartovat sezonu výhrou, ale bohužel máme jen bod,“ štvalo po utkání brankáře Patrika Bartošáka.

On společně s celým týmem napravil zaváhání hned ve druhém kole na ledě Olomouce. Odtud si vítkovičtí hokejisté odvezli vítězství 4:2, o němž rozhodly dvěma góly v přesilovce a jednou v oslabení. Teď je čeká Sparta. „Chceme si z předešlých zápasů přenést přístup, obětavost, bojovnost, vůli a poctivost,“ hlásí trenér Jakub Petr. Jak přiznal pro klubový web, jeho tým se Pražanů nebojí. „Přijede favorit na titul, ale nechceme být pasivní. Jsme doma a chceme být těmi, kdo uspějí.“


Změny v útoku mají přinést góly a rychlost

Uplynulá sezona 2016/2017 nedopadla pro Vítkovice podle představ. Moravané vypadli už v předkole play off s Plzní a trenér Jakub Petr věděl, že pokud chce pomýšlet na vyšší příčky, musí přijít změna. Klub se rozloučil se čtyřkou útočníků a jedním obráncem. Zkušený útočník Stanislav Balán se vrátil do Karlových Varů, Michael Vandas odešel domů na Slovensko a Yan Stastny si vyzkouší Alpskou hokejovou ligu.

Do Znojma odešel útočník Erik Němec a ve vítkovickém dresu nepokračuje ani obránce Lukáš Kovář. Místo něho získal klub extraligového šampiona Petera Tršku z Komety Brno a posílil zejména ofenzivu. Velkým překvapením byl příchod reprezentanta Jakuba Lva z Plzně, naopak z ambiciózního Mountfieldu přišel Rastislav Dej a mladou dravost má přinést Šimon Stránský, jenž strávil předešlou sezonu v Prince Albert Raiders, hrajících zámořskou WHL.

PŘÍCHODY: ODCHODY:
Peter Trška (O, Kometa Brno) Stanislav Balán (Ú, Karlovy Vary)
Jakub Lev (Ú, Vítkovice) Michael Vandas (Ú, Poprad)
Rastislav Dej (Ú, Mountfield HK) Erik Němec (Ú, Znojmo/EBEL)
Šimon Stránský (Ú, Prince Albert Raiders/WHL) Yan Stastny (Ú, Lustenau/AlpsHL)
Lukáš Kovář (O, Frýdek-Místek)


Forman: Nesmíme upustit od bojovnosti a týmového výkonu

Dva zápasy, šest bodů. Stoprocentní úspěšnost. Sparťané vstoupili do nového ročníku Tipsport extraligy dvěma těsnými výhrami, když v pátek přetlačili Pardubice v poměru 3:2 a v nedělní domácí premiéře porazili o gól i Jihlavu. Nad nováčkem zvítězili těsně 4:3. „Máme z toho samozřejmě radost, body na začátku sezony jsou hodně důležité a my jsme je v obou zápasech dokázali urvat,“ říká Miroslav Forman.

V obou zápasech prožilo sparťanské mužstvo svízelné chvíle. Na východě Čech vedlo o tři branky, ale v posledních vteřinách bránilo jednogólový náskok. Doma s Jihlavou sparťané před koncem druhé třetiny dokonce prohrávali, ale utkání se jim povedlo otočit a v dramatickém závěru udržet těsné vedení. „Nebylo to nic snadného, ale v obou případech jsme to zvládli díky bojovnosti, ukázali jsme charakter,“ pochvaluje si Foman.

„Musíme hrát nadále dobře z obrany a předvádět kvalitní týmové výkony, nesmíme upustit od toho, co nás přivedlo k výhrám v prvních dvou zápasech. Pořád se musíme zlepšovat, ještě máme ve hře obrovské rezervy a víme o nich,“ má jasno sparťanský útočník. 

V úterý před polednem se z Holešovic vydá se svými parťáky do Ostravy. „Proti Vítkovicím to bude zase hodně těžký zápas. Mají silné mužstvo a doma hrají velice dobře. My ale chceme pokračovat v bodové sérii na startu sezonu.“


Sparta proti Vítkovicím? V uplynulé sezoně jen za dva body

Vítkovice patřily v posledních ročnících mezi oblíbené soupeře Sparty. Ta proti nim dokázala pravidelně bodovat, ale v uplynulé sezoně byl ostravský celek spíše noční můrou. Vše odstartovalo úvodní utkání sezony 2016/2017, z něhož si Pražané odvezli porážku 2:3 po samostatných nájezdech. I druhé vzájemné utkání sezony se odehrálo ve Vítkovicích, odkud se tentokrát Sparta vrátila po porážce 1:3 bez bodů. Když se Sparta představila proti Ostravanům poprvé doma, nastoupila ve speciálních dresech v rámci výročí 80 let celostátní hokejové soutěže a 113 let od založení klubu.

Černé dresy ovšem Spartě štěstí nepřinesly, přestože v utkání dvakrát vedla. Hosté však otočili a i přes vyrovnání Petra Vrány sparťané brali jen bod za porážku 3:4 v prodloužení. Čtvrtý vzájemný duel se odehrál v lednu opět na ledě libeňské areny, kde si Sparta po brankách Radoslava Tybora a Ondřeje Romana připsala čtvrtou vzájemnou porážku v řadě, tentokrát v poměru 0:2.


Sestavy z posledního zápasu:

HC Vítkovice Ridera: Bartošák – Urbanec, Hrbas, Klok, Sloboda, Výtisk, Trška, Puzič – D. Květoň, Roman, Tybor – Olesz, Lev, Zdráhal – Kucsera, Kolouch, Dej – Kurovský, Š. Stránský, Szturc. Trenér: Jakub Petr.

HC Sparta Praha: Aittokallio – T. Dvořák, Zámorský, T. Pavelka, Kalina, Nedomlel, Mikuš – J. Hlinka, P. Vrána, Reichenberg – Kumstát, Pech, Kudrna – Říčka, Klimek, Forman – Uher, Černoch, Saponari – Rousek. Trenéři: Jiří Kalous, Jaroslav Nedvěd.

FOTO: www.hc-vitkovice.cz

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek