28., neděle 30. 11. 2003
Sparta - Kladno SPA - KLA
Sparta: Bříza - Hanzlík, Kasík, Řezníček, Sloboda, Výtisk - Bartečko, Broš, Eiselt, Chabada, Jantovský, Kratěna, Marek, Sedlák, Šindel, Špilár, Vrbata.
Kladno: Orct - Čech, Hořava, Kasík, Kruliš, Malena, Sláma, Zeman - Bartanus, Bílek, Gardoň, Havel, Horna, Jankových, Kalla, Klimt, Kysela, Lažo, Pazourek, Zajíc.
Branky: 17. Bartečko (Marek), 60. Marek (Sedlák) - 53. Jankových, 58. Bartanus (Jankových), 62. Kysela (Malena). Rozhodčí: Mikula - Güth, Rittich. Vyloučení: 7:14. Bez využití V oslabení: 0:1. Diváci: 3789.
HC Sparta Praha

Komentář

Úvodní tlak Sparty sice přišel, ovšem nebyl nijak drtivý. Hru rozkouskoval velký počet vyloučení, ani v přesilových hrách se však přiliš šancí nerodilo. Nejblíže gólu měl v páté minutě po přihrávce Řezníčka Broš a při následné dorážce Výtisk, který ale netrefil puk ze vzduchu do odkryté branka. Sparta byla aktivnější, lépe bruslila, hosté se soustředili především na obranu, na Břízu tak mířilo pouze několik střel ze střední vzdálenosti. Největší šanci Kladna zahodil Jankových, který v dobré pozici na levém kruhu švihem pouze vyprášil Břízovi vyrážečku. Sparta přeci jen prolomila střelecké trápení proti Kladnu, a to na začátku 17. minuty. Marek v úniku našel Bartečka, který nepovedenou kličkou do bekendu zmátl Orcta, kterému puk projel mezi betony do branky. Pro slovenského forvarda to byla první branka v dresu Sparty, Orct inkasoval v zápasech se Spartou po 86 minutách. Po vstřeleném gólu se hra rozkouskovala a do první sirény již šance na změnu stavu nebyla.

Po přestávce na pohledný hokej diváci čekali marně. Hra byla plná drobných faulů a vyloučení. Přišly však i šance. Nejprve Šindel řešil střelou únik dvou na jednoho, v přesilovce Řezníček lehkou střelou nadělal zmatky v brankovišti, v následné dvojnásobné přesilové výhodě Orct s velkým štěstím zasáhl proti další ráně Řezníčka. Domácí před polovinou zápasu přenechali aktivitu hostům. Platonický tlak Kladna proložil svoji šancí Klimt, který dorážel od zadního matinelu odražený puk od odkryté branky, ale Břízův beton byl bleskově na místě. K odplatě zavelel Sedlák, od modré napálil tyč, v několika nadějných situacích se ocitl Bartečko, ale stav 1:0 stále trval. Na konci druhé třetiny vytekly nervy Michalu Brošovi, který po několika zákrocích hostů vrhl vyčítavý pohled na nereagujícího sudího Mikulu. Vzal tak "spravedlnost" do svých rukou, ovšem putoval pouze trestnou lavici.

Ani ve třetí části neustávalo vylučování. Na trestnou postupně odjížděli Kruliš, Lažo, dvakrát Zajíc,ale sparťané trestuhodně ani jednu výhodu nevyužili. Přišel zákonitý trest. Jankových zachytil ve středních pásmu chybnou rozehrávku, nabruslil si do útočného pásma a bombou prostřelil Břízu. Doslova šokem pak byla 58. minuta. Mezi obránce vlétl Bartánus a střelou mezi betony poslal hosty do vedení. Šťastné vedení Kladna ale sparťané přeci jen dokázali vymazat. Marek necelou minutu před koncem dorážkou do odkryté branky srovnal a vynutil si prodloužení.

To ukončil po 62 sekundách Kysela, který podobně jako Bartánus projel mezi bránícími beky a střelou do horního rohu rozvlnil síť. Sparta tak v zápase, ve kterém měla více času navrh, dokázala vybojovat pouze bod.

Ohlasy trenérů

Vladimír Evan, Kladno: „Do zápasu jsme vstoupili ustrašeně. V první třetině jsme byli pod tlakem, ve druhé části jsme začali lépe bruslit a vytvářeli jsme si šance. Trápí nás ovšem koncovka, a proto nedáváme góly. Výsledku si velmi ceníme, protože jsme byli snad čtrnáctkrát vyloučení. Pomohlo nám, že nás v oslabeních podržel Orct.“

Alois Hadamczik, Sparta: „Těžko se mi mluví, protože jsme podali opravdu mdlý výkon. Porazili jsme se sami, protože jsme neproměnili mnoho přesilovek. Je katastrofální, pokud hrajeme čtyři na tři a Kladno jede ve třech na dva naše hráče. Výborně chytal Orct, ale to není omluva naší porážky. Jsem zklamán.“

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek