52., pátek 27. 2. 2004
Znojmo - Sparta ZNO - SPA
Znojmo: Duba - Soudek, Havíř, Snopek, Křetínský, Benák, Toman, Němeček, Mojžíš - Pucher, Rataj, Uram - Pardavý, Barus, Erat - Plášek, Haman, Ludvík - Milan Procházka, Hradecký, Mikulík
Sparta: Bříza - Sloboda, Řezníček, L. Procházka, Šrek, Kuboš, Srdínko - Havelka (43. Vrbata), Broš, Chabada - Ton, Marek, Tomajko - Špilár, Šimíček, Bartečko
Branky a nahrávky: 11. Ton (Marek, Šrek), 25. Marek (Šrek, Procházka), 37. Bartečko (Šimíček), 57. Ton (Marek). Rozhodčí: Šindler, Kolísek - Pospíšil, Unzeitig. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. Diváci: 5.795.

Hráčské statistiky

HC Sparta Praha

Komentář

Domácí, kteří nastoupili na rozdíl od Sparty na čtyři kompletní pětky, začali aktivněji. Nebezpečnou dorážkou se prezentoval ve 2. minutě Ludvík, ale mířil mimo. Další krušné chvíle zažili sparťané o pět minut později, kdy musel Bříza zasahovat proti střele Rataje z křídla a bekhendovému pokusu Snopka zblízka. Teprve poté vystrčila růžky Sparta, před Dubu se natlačili Chabada, Špilár a Šimíček, ale ani jeden z nich nedokázal v závaru důrazně zakončit. Neuspěl ani Sloboda, jenž v 10. minutě z dobré pozice před brankou minul. Zasloužený gól však přišel záhy. Marek vysunul Tona, který ze samostatného nájezdu překonal bekhendovým blafákem Dubu. Za chvíli střílel od modré Procházka, Duba jen s obtíži kryl. Sparťané v první části eliminovali první útok Orlů. Nedali mu šanci ani v přesilovce od 16. minuty, v níž si jedinou možnost připsal střílející bek Křetínský.

Sparta byla ve své početní výhodě ve 25. minutě produktivnější. Dobrým pohybem si vytvářela střelecké příležitosti. V přesilovkovém zámku volil Procházka místo střely přihrávku na křídlo Markovi, který skóroval do odkryté Dubovy branky – 0:2. Za chvíli mohl přidat po přihrávce Chabady třetí gól Havelka, šancí však pohrdl. Orli byli v útlumu, ze kterého je nedostala ani tvrdá střela Ludvíka. Zlepšení domácích přišlo až při hře čtyři na čtyři a v přesilovce Orlů. Krátkodobou převahu soupeře však sparťané eliminovali dobrým vykrýváním střeleckých pozic. Své vedení potvrdili ve 37. minutě, kdy Šimíček našel před brankou zapomenutého Bartečka, který si Dubu doslova vychutnal precizním blafákem.

V úvodu třetí třetiny odstoupil Havelka se zraněnou klíční kostí. V první řadě jej nahradil Vrbata. Orli sice neskládali zbraně, Sparta však hlídala výsledek. Když už Pražanům ujela dvojice Plášek – Haman, s pokusem druhého jmenovaného si poradil rychlým přesunem Bříza. Domácí se chvílemi usadili před Břízou, stejně tak se sparťané občas zabydleli v útočném pásmu. V 52. minutě střílel tvrdě Chabada, navíc si hosté vykoledovali přesilovku. V ní nepřelstil Dubu Marek. V 56. minutě mohl zvýšit po krásné kombinaci celé řady Tomajko. Jeho zaváhání napravil za půl minuty po sólu od červené Ton, kterého našel přesnou přihrávkou Marek – 0:4. V posledních minutách nedovolili sparťané Znojemským vážně ohrozit Břízu, který zlikvidoval 16 sekund před koncem poslední Tomanovu střelu a připsal si šesté čisté konto v sezóně.

Ohlasy trenérů

Milan Kastner (Znojmo): Sparta hrála velice dobře, zvláště do obrany. Navíc většinu šancí, které si vytvořili, zužitkovali. My jsme naopak nedokázali dát gól ani do prázdné branky. Rozhodující byl asi ten okamžik v přesilovce za stavu 0:2, kdy jsme obrovskou šanci neproměnili a dál už nás Sparta k žádnému většímu náporu nepustila. Blahopřeji Spartě k výbornému výkonu. Sparta nám předvedla hokej, jaký se bude v play-off hrát.

Alois Hadamczik (Sparta): Na tohleto utkání jsme se hodně připravovali, protože jsme nechtěli skončit čtvrtí a hrát derby se Slavií. To víte, derby v Praze to má jiný náboj, takže jsme rádi, že jsme se tomu vyhli. Hráli jsme velmi dobře zezadu, myslím si, že jsme po většinu utkání byli aktivnější, dokázali jsme narušovat soupeřovu kombinaci. Myslím si, že celé mužstvo, včetně Břízy, předvedlo perfektní výkon.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila