ČF3, neděle 7. 3. 2004
Vítkovice - Sparta VIT - SPA
Vítkovice: Pinc - Jurečka, Černošek, Seman, Zápotočný, Kumstát, Rimmel, od 50. navíc Chmelíř, Ficenc - P. Míka, Burger, Krayzel - Olesz, Turek, Hubáček - Irgl, Štefanka, Tomášek. Trenéři: Svozil, A. Tomášek.
Sparta: Bříza (49. Pöpperle) - Sloboda, Řezníček, L. Procházka, Šrek, Kuboš, Srdínko, od 23. navíc Výtisk, Hanzlík - Kratěna, Broš, Chabada - Ton, Marek, Tomajko - Ujčík, Šimíček, Bartečko - od 23. navíc Špilár, Šindel, Hromas. Trenéři: Hadamczik, Konečný
Branky a nahrávky: 5. Olesz (Burger), 23. Irgl (Štefanka, Tomášek), 28. Olesz (Seman), 33. Burger (Míka, Krayzel), 49. Krayzel (Burger, Míka). Rozhodčí: Kolísek, Šindler - Chytil, Unzeitig. Vyloučení: 8:10, navíc Kumstát - Výtisk 5 minut a do konce utkání. Diváci: 5100 (vyprodáno). Stav série: 1:2.
HC Sparta Praha

Komentář

Dvouzápasové manko bylo pro domácí dostatečnou motivací a hned v úvodu třetího duelu se do sparťanů zakousli. Svůj nápor dokázali Ostravané proměnit ve vedoucí gól. V 5. minutě si Olesz vyměnil puk s Burgrem a domácí vedli. Bříza lovil puk ze sítě po 81 minutách bez inkasovaného gólu v řadě. Zásah domácích Spartu vyburcoval, hra se vyrovnala. Pinc v 9. minutě vytáhl parádní zákrok proti Brošovi, na druhé straně Bříza vychytal domácího střelce Burgra. Sparta nevyužila jedinou svoji přesilovku v úvodní části, při vyloučení Tomáška, až při plném počtu hráčů mohli hosté srovnat krok. Mezi kruhy se ke střele dostal Ton, ale Pinc vedení Vítkovic udržel. V závěru první třetiny se mohli podruhé radovat domácí, Míka v přesilovce jen těsně mimo tečoval ránu Burgra, puk za záda Břízy nedostal ani Turek, který byl sám před sparťanským gólmanem. Sparťané tak po tlaku domácích v úvodu zápasu odcházeli do kabin za jednobrankového manka.

Příležitost k vyrovnání, v podobě přesilové hry, sparťané v úvodu druhé části opět nevyužili. Sám před Pincem byl Marek, ale lapačka vítkovického gólmana čarovala. A domácí trestali. Irgl se po kombinaci celého třetího útoku Vítkovic dokázal prosadit gólově, 2:0. Vzápětí se na trestnou lavici posadil Šindel, ale největší šanci měli sparťané, konkrétně Marek, který opět neuspěl tváří v tvář Pincovi. Domácí gólman chytil i příklep Špilára a po minutě se mohl se spoluhráči opět radovat. Nepřehlednou situaci před Břízou řešili rozhodčí pomocí videa, které rozhodlo, že mladý Olesz dotlačil puk za brankovou čáru a může se radovat z druhého gólu v zápase, 3:0. Hrozivě vypadající skóre dále narůstalo. Výborně hrající domácí namlsali povzbuzující obecenstvo ve 33. minutě, po naprostém vyšachování hostující obrany do prázdné branky zvýšil na 4:0 Jiří Burger a alespoň myšlenky sparťanů na obrat se definitivně rozplynuly. Domácí byli blízko ještě ve druhé třetině i páté trefě. Burger však nedokázal dostat puk do branky podél ležícího Břízy.

Ve výborné atmosféře pokračovali domácí v režírování třetího duelu čtvrtfinále. Ve 47. minutě měl na holi čestný úspěch Broš, ale dnes byl pro změnu neprůstřelný Pinc. Vítkovičtí dokonale odčarovali kouzlo Petra Břízy ve 49. minutě. Krayzel bekhendem nadzvedl puk, který mu zpoza branky přihrál Burger a bylo to rozdílem třídy, 5:0! Po této brance Bříza odjel ze sparťanské svatyně a přenechal svůj post Tomáši Pöpperlemu. Dotřetice svoji gólovou šanci spálil Jan Marek, Pinc nadále čaroval, zkrotil střelu mířící do téměř prázdné branky. Utkání se poté dohrávalo spíše z povinnost, nulová naděje Sparty na zvrat a jasné vedení Vítkovických již sváděly k šetření sil na následující zápas. Hrdinou vyprodaného hlediště se po zásluze stal brankář Marek Pinc, který vychytal čisté konto. Sparťané další gól nedostali, z azylu vítkovických hokejistů si tak odnesli debakl 5:0.

Ohlasy trenérů

Ladislav Svozil, Vítkovice: "Byli jsme lepší, měli jsme více šancí a vyhráli naprosto zaslouženě. Výše vítězství už není zase tolik důležitá, protože se do série počítá jeden bod. Bylo nám jasné, že pokud chceme uspět, budeme se muset více tlačit do předbrankového prostoru. I zápasy v Praze ukázaly, že odtud padají góly. O to více nás může mrzet prohra v prvním utkání, které jsme ztratili vlastními chybami i tím, že jsme nebyli dostatečně důrazní."

Alois Hadamczik, Sparta: "V hodnocení zápasu budu stručný. Hráli jsme špatně a dostali jsme pět branek. Dneska jsme zápas nezvládli, zítra k němu musíme přistoupit mnohem zodpovědněji."

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek