SF2, čtvrtek 18. 3. 2004
Sparta - Slavia SPA - SLA
Sparta: Bříza - L. Procházka, Řezníček, Sloboda, Šrek, Jan Hanzlík, Srdínko - Ton, Šimíček (41. Ujčík), Chabada - Špilár, Broš, Bartečko - Kratěna (10.-11. a 37.-40. Ujčík), Šindel, Tomajko. Trenéři: Hadamczik a Konečný.
Slavia: Franěk - J. Novák, D. Pojkar, Houdek, Kučera, Kuntoš, Graňák - D. Hruška, Beránek, Sup - Klepiš, P. Martinec, Antoš - Vondrka, M. Kopecký, R. Dlouhý - Ivan, Krátoška, Tomica. Trenéři: Růžička, Weissmann a Kalous.
Branky a nahrávky: 53. Šindel (Jan Hanzlík, Kratěna), 63. Chabada (Ujčík) - 17. Sup (Beránek, Kučera). Rozhodčí: Havlík, Kolísek - Čížek, Padevět. Vyloučení: 5:4. Využití: 0:1. Diváci: 7269. Stav série: 1:1.
HC Sparta Praha

Komentář

Zápas začal velmi opatrně, obě mužstva kupila zpočátku hlavně nepřesnosti. Do první šance se dostal hostující Tomica, za Spartu kontroval zblízka Sloboda. V 9. minutě dobře vystřelil Špilár, Franěk ještě kryl. Před brankou domácích pak operoval Krátoška, ale po šanci si vysloužil za přílišnou aktivitu trest od Řezníčka. Oba šli na trestnou lavici a při hře čtyři na čtyři opět úřadoval Špilár, který střelou z deseti metrů trefil horní tyč. Ve 14. minutě nedokázali dorazit za povyjetého Fraňka Bartečko a Broš. Přišla přesilovka Slavie pět na tři, v níž po Beránkově nahození tečoval zblízka do branky Sup. Slavia šla do kabin za těsného vedení.

To si držela i ve druhé třetině, přestože domácí vtělili snahu o vyrovnání do množství šancí. Poté co svoji možnost neproměnili Kučera s Martincem, šli hosté do čtyř a hra se přesunula před Fraňka, ale ani pobyt v pásmu sparťanům vyrovnání nepřinesl. Ve 27. minutě zpytoval svědomí po střele do Fraňka Ton, pro kterého připravil výhodnou pozici Šimíček. V další přesilovce střílel Řezníček. Možnost hry v početní výhodě dostali i slávisté, šance Supa a Hrušky Bříza zlikvidoval. Ve 32. minutě vypíchnul Broš puk rozehrávajícímu Krátoškovi, avšak jeho nájezd skončil opět na Fraňkovi. Hosté opláceli Kučerovou střelou, kterou dorážel Kopecký. V oslabení ujeli Ton a Chabada, ale zakončení se jim vůbec nepovedlo. Po návratu z trestné lavici připravil Bartečko možnost pro Tomajka, který opět z prostoru mezi kruhy minul.

Nápor domácích, za které do třetí části naskočil i Ujčík, pokračoval. Ve 46. minutě vypálil Šindel, vyraženou střelu za Fraňka nevrátil Řezníček. Bříza pak pokryl dobrou Beránkovu střelu z protiútoku. Sparťané nevyužili další přesilovku, nevyšla ani spolupráce od modré pálícího Šindela a tečujícího Hanzlíka. V 51. minutě chyběly k vyrovnání jen centimetry, Bartečko individuálně pronikal k brance, jeho střelu Franěk pustil, ale kotouč se nedošoural za čáru. Slávisté kontrovali opět Beránkem, který avšak místo nahrávky volil opět střelu a na Břízu nevyzrál. V 53. minutě se diváci dočkali po 110 minutách gólu ve Fraňkově síti. Šindel, který dostal v zápase poprvé důvěru od začátku, nadvakrát bekhendem dorazil Kratěnovu střelu – 1:1. V 57. minutě mohl ještě více rozradostnit publikum Ton, jeho střelu Franěk ukryl v lapačce. Ještě větší možnost měli Chabada a Ujčík, ale první jmenovaný se rozhodl akci dva na jednoho řešit střelou a neuspěl.

Prodloužení hrané sice se dvěma beky na obou stranách, ale nezvykle útočně, rozhodl po dvou minutách Martin Chabada, který si najel před branku na přihrávku Ujčíka z křídla a překonal ležícího Fraňka. Série se stěhuje k nedělnímu duelu do Edenu za nerozhodného stavu.

Ohlasy trenérů

Ondřej Weissman, Slavia: "Obě mužstva vsadila na obranu, snažila se dobře bránit. Docela brzy jsme se dostali v přesilovce do vedení, pak si myslím že jsme byli pasivnější a lze říci, že zaslouženě vyhrála. Trochu nás to mrzí, ale takový je hokej nedá se nic dělat.

Alois Hadamczik, Sparta: "Bylo to kvalitní utkání, že jsme vyhráli díky touze a bojovnosti, všichni podali maximální výkon. Máme trochu problémy s tím, že Michal Broš a Roman Šimíček mají nějaké nachlazení, do toho Honza Marek. Takže jsem rád, že ten kolektivní duch se spojil, od poloviny utkání jsme měli daleko více šancí. Hráli jsme pohledný hokej a když vyhrajete, tak je vždycky spokojenost.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek