ČF5, úterý 20. 3. 2001
Litvínov - Sparta LIT - SPA
Litvínov: Orct - Černošek, Pilař, Gýna, Hranáč, Nikolov, Ťupa - Balász, Bednařík, Kubinčák, Kysela, Martinec, Piroš, Reichel, Rosol, Stavenský, Sklenička, Lezo.
Sparta: Bříza - Dobroň, Zábranský, Kroupa, Jiruš, Ptáček, Šrek - Broš, Chabada, Havelka, Hlinka, Hrbek, Kašpařík, Kratěna, Novák, Sivek, Vůjtek, Zelenka, Žemlička.
Branky: 3. Sivek (Kratěna), 13. Žemlička (Zelenka, Hlinka), 29. Havelka (Jiruš, Zábranský), 60. Žemlička (Zelenka, Hlinka) - 56. Balász (Gýna, Lezo). Rozhodčí: Haber - Blumel, Barvíř. Vyloučení: 2:4. Diváci: 7000.
HC Sparta Praha

Komentář

Úřadující mistr je jen krůček od postupu do semifinále Sparta nastoupila k již pátému zápasu série bez zraněných Martince, ale i Nedvěda. Místo pražského obránce zaujala v sestavě nová akvizice Jiruš. Souboj skončil lépe pro úřadujícího mistra, který zaslouženě zvítězil 4:1 a v sérii vede 3:2. Ve čtvrtek v pražské Paegas Areně tedy od 17.00 může Sparta rozhodnout o svém postupu do semifinále. Sparta nastoupila na severu Čech bez zraněných Martince, ale i Nedvěda. Místo pražského obránce zaujala v sestavě nová akvizice Jiruš.

Než se diváci vůbec stačili rozkoukat, našel Hlinka na levém kruhu Sivka, a ten propálil ve 2. minutě doslova vše, co mu stálo v cestě – 1:0. Snad první zajímavější akci domácích si vypracoval o 5 minut později Balázs, ale minul Břízovu svatyni. V 9. minutě si pak podobně počínal Reichel, jehož střela skončila jen u Břízi. Jenže o chvíli později udeřilo na druhé straně. To když první sparťanská pětka dokázala zužitkovat chybnou rozehrávku Litvínovských a Žemlička přesně umístěnou ránou k tyči podruhé rozvlnil síť za Orctovými zády. Aby si pak Severočeši vypili kalich hořkosti až do dna, tak ve 14. minutě po střetu se Zábranským musel odstoupit jejich kapitán Reichel. Diváci pak neviděli žádné vážnější šance, kromě Šrekovy ze 17. minuty, ale s jeho střelou si dokázal litvínovský gólman poradit.

Úvod druhé třetiny byl ve znamení návratu Reichela zpátky do hry. V 26. minutě domácím příznivcům řádně zatrnulo. Po Brošově dělovce totiž proklouzl Orctovi touš mezi betony, jenže naneštěstí pro hosty se pomalu dokutálel těsně mimo branku. O chvilku později pak na druhé straně neuspěl před Břízou úplně volný Tomáš Martinec. Prakticky z protiútoku uzemnil publikum po Jirušově přihrávce Havelka, který přízemní střelou překonal Orcta. Od 28. minuty pak litvínovský kapitán usedá na střídačku již natrvalo. Těsně před koncem třetiny se řítil na domácího gólmana sparťanský kapitán Žemlička, poslal pas najíždějícímu Hlinkovi, ale ten si na Orcta nepřišel.

Do závěrečného dějství mohli lépe vstoupit domácí, ale s Hranáčovou ranou si dokázal výborný Bříza poradit. Nápor Litvínovských pak postupně gradoval. V 51. minutě poslal Lezo puk Gýnovi, ten si sparťanského gólmana sice dokázal položit, ovšem přehodit jej se mu nepovedlo. O 5 minut později se konečně dočkali i domácí. To když pálil od modré agilní Gýna, puk se odrazil za Břízova záda od Ptáčkovy brusle. Litvínovští si pak vzali oddychový čas a zkusili hru bez brankáře. 45 vteřin před koncem toho využívá kapitán Holešovických Žemlička a Sparta se v sérii opět ujala vedení. Ve čtvrtek v pražské Paegas Aréně tedy od 17.00 může úřadující mistr rozhodnout o svém postupu do semifinále.

Ohlasy trenérů

Václav Sýkora, Litvínov: Tak trestuhodný a nekoncentrovaný začátek se už nesmí opakovat. Rozhodl rychlý úvodní gól a také to, že jsme za stavu 0:2 z přesilovky gól nedali a vzápětí naopak inkasovali. I když Sparta hrála v závěru na udržení výsledku, přesto jsme měli šance na skórování. Ve čtvrtek se musíme rozhodně zlepšit a vynutit si ještě jedno utkání.

Pavel Hynek, Sparta: Chtěli jsme hrát ze zajištěné obrany, hodně nám pomohl rychlý úvodní gól. Pak jsme až do závěru druhé třetiny podali zatím náš nejlepší výkon v sérii. V závěrečné třetině jsme si hru trochu zkomplikovali, ale podržel nás brankář Bříza. Věřím, že se v Praze ve čtvrtek rozhodne.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek